SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Mudīte Luksa
LV portāls
01. septembrī, 2011
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ekonomika
8
8

Jaunas kredītu iespējas komersantiem. Bet stabiliem un perspektīviem

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Uzņēmumiem, kuri sevi stabili apliecinājuši biznesā, ir iespējas iegūt aizdevumu arī tad, ja citkārt bankas to nepiešķirtu.

Kā viens no lielākajiem šķēršļiem komersantu darbības nostiprināšanai un paplašināšanai jau ilgstoši tiek minēta komercbanku atturīgā attieksme pret aizdevumu piešķiršanu ražošanas uzņēmumiem. Uzņēmēji bankām pārmet pārlieku piesardzību un nepietiekamu interesi par komersantu kā tautsaimniecības virzītājspēku, bet banku tradicionālais arguments – Latvijas uzņēmēju iesniegtie biznesa plāni nepārliecina par projektu ilgtspēju, nav pietiekams arī kredīta nodrošinājums, un arī jau esošais parādu slogs ir pārāk liels.

Kopš 19. augusta komersantiem ir pavērta iespēja tikt pie banku aizdevumiem ar valsts atbalstu, jo stājušies spēkā MK noteikumi Nr. 613 "Noteikumi par mezanīna aizdevumiem saimnieciskās darbības veicēju konkurētspējas uzlabošanai". Mezanīna aizdevums ir ilgtermiņa aizdevums ar paaugstinātu kredīta risku, un tas ir subordinēts attiecībā pret kredītiestādes sniegto ilgtermiņa aizdevumu.

Ekonomikas ministrija uzsver, ka mezanīna aizdevuma galvenās priekšrocības ir zemākas nodrošinājuma prasības un jaunais valsts atbalsta veids paaugstinās Latvijas komersantu konkurētspēju, sekmēs jaunu tirgu apgūšanu un nostiprināšanos esošajos.

Komersantu "kredīta pleca" atvieglošanai

Kopējais aizdevumu apjoms ir 17,8 milj. latu, un šis atbalsts būs pieejams līdz 2013. gada beigām. Aizdevumus sniedz SIA "Latvijas Garantiju aģentūra" (LGA).

LGA direktors Ivars Golsts saistībā ar jauno valsts atbalsta veidu komersantiem skaidro: "Mūsu aģentūra ir specializēta iestāde, kuras mērķis ir sniegt valsts balstu tur, kur tirgus īsti nedarbojas vai darbojas nepietiekami labi. Sarunās ar uzņēmējiem, ekonomistiem, banku pārstāvjiem pagājušā gada beigās konstatējām, ka pastāv kāda specifiska problēma – pārāk liels "kredīta plecs" uzņēmējiem. Tas nozīmē, ka bankas aizdevuma apmērs uzņēmumam ir ļoti liels salīdzinājumā ar uzņēmuma paša ieguldīto naudu (pašu kapitālu vai kādu citu aizdevumu, kas būtu pakārtots šim bankas aizdevumam).

Tādējādi, lai arī uzņēmumam būtu attīstības un izaugsmes perspektīvas, stabili pasūtījumi no ārvalstu partneriem, kuru izpildei nepieciešams iegādāties jaunas iekārtas vai citus pamatlīdzekļus, tostarp arī nemateriālos pamatlīdzekļus, komersants vairs nevarēja saņemt bankā kredītu. Turklāt jāņem vērā, ka ekonomiskās krīzes dēļ Latvijas uzņēmumu pamatkapitāls bieži vien ir sarucis. Mēs šo faktu identificējām kā problēmu, un šīs problēmas risināšanai piedāvājām šo specifisko aizdevuma veidu - mezanīna aizdevumu."

"Mezanīna aizdevums ir ilgtermiņa aizdevums ar paaugstinātu kredīta risku."

Aizdevuma minimālais apmērs ir 100 000 un maksimālais - 700 000 latu, un tas nepārsniedz 40% no ieguldījumu projekta kopējām izmaksām.

Saskaņā ar MK noteikumu 18. punktu "saimnieciskās darbības veicējs nodrošina finansiālo ieguldījumu (ieskaitot kredītiestādes izsniegtu ilgtermiņa aizdevumu) vismaz 25% apmērā no ieguldījumu projekta attiecināmajām izmaksām, un tas netiek segts no valsts atbalsta līdzekļiem".

Aizdevuma termiņš nepārsniedz 10 gadus. Aizdevuma atmaksa var tikt veikta vienā maksājumā.

Aizdevumu piešķir ar nosacījumu, ka ieguldījumu projekta izmaksas tiek finansētas ar kredītiestādes izsniegtu ilgtermiņa aizdevumu, kura summa pārsniedz aizdevuma apmēru un kura pamatsummas atmaksas atliktais termiņš nav garāks par diviem gadiem.

Kam atbalsts nepienākas un kam - pienākas

Kā jau valsts atbalsta programmās parasts, arī šoreiz ir virkne sektoru, kam mezanīna aizdevumi nebūs pieejami. Tā ir alkohola un tabakas ražošana un tirdzniecība, azartspēļu un derību bizness, finanšu un apdrošināšanas darbības, darbības ar nekustamo īpašumu, vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, automobiļu un motociklu remonts, nomas un ēdināšanas pakalpojumi, datorprogrammatūras tiražēšana, TV programmu un skaņu ierakstu producēšana un līdzīgas jomas, profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi, mājsaimniecības kā darba devēji, transportlīdzekļu un transporta aprīkojuma iegāde saimnieciskās darbības veicējiem, kas darbojas transporta nozarē, kā arī elektroenerģijas un siltumapgādes uzņēmumiem, ja vien projekta īstenošanai jau nav piešķirts Kohēzijas fonda līdzfinansējums.

Taču tas vēl nav viss. Uz mezanīna aizdevumu nevar pretendēt arī tie uzņēmumi, kas nonākuši finansiālās grūtībās – nav nokārtojuši nodokļu maksājumus, pasludināti par maksātnespējīgiem vai kuriem ar tiesas spriedumu tiek īstenots ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process, vai kuri vienkārši cieš finansiālus zaudējumus. Šeit gan jābūt ļoti vērīgiem, jo MK noteikumi paredz dažas atrunas.

Kaut arī komersantam, lai pretendētu uz valsts atbalstu, nedrīkst būt nodokļu parādu (I. Golsts saka: "Ja sniedzam valsts atbalstu, vēlamies, lai arī uzņēmums kārto savas saistības pret valsti."), šis ierobežojums neattiecas uz gadījumiem, ja saimnieciskās darbības veicējs ir vienojies ar Valsts ieņēmumu dienestu par nodokļu parāda atmaksas grafiku un pilda šīs vienošanās nosacījumus.

"Šā aizdevuma veida galvenās priekšrocības ir zemākas nodrošinājuma prasības."

Vēl saistībā ar mezanīna aizdevumiem (līdzīgi kā citās atbalsta programmās) LGA atļauts būt saudzīgai pret jaundibinātiem uzņēmumiem.

To nosaka divi MK noteikumu Nr. 613 punkti. 10.4. punktā norādīts, ka par neatbalstāmiem uzskatāmi saimnieciskās darbības veicēji, kuru zaudējumi pārsniedz pusi no pamatkapitāla un pēdējo 12 mēnešu zaudējumi – ceturtdaļu no pamatkapitāla; savukārt 10.5 punktā teikts, ka atbalsts nav sniedzams uzņēmumam, "kuru Latvijas Garantiju aģentūra ir atzinusi par grūtībās nonākušu, izvērtējot šādas pazīmes – zaudējumu pieaugums, apgrozījuma samazināšanās, gatavās produkcijas krājumu pieaugums, jaudas pārpalikums, naudas plūsmas samazināšanās, parādu pieaugums, procentu likmju celšanās, kā arī neto aktīvu vērtība, kas krītas vai kam ir nulles vērtība".

Taču abus MK noteikumu punktus noslēdz piebilde: "Šis nosacījums netiek piemērots jaundibinātam saimnieciskās darbības veicējam, kas ir reģistrēts Uzņēmumu reģistrā ne agrāk kā pirms trim gadiem."

I. Golsts to komentē šādi: "Šāds princips ir arī garantiju programmā – jo ir skaidrs, ka, uzsākot darbību, jaunam uzņēmumam ir lieli ieguldījumi, un ir ļoti labi, ja peļņa parādās pirmajā vai otrajā gadā. Bet peļņa vēl var arī nebūt, un mēs to ņemam vērā."

Gaida stabilus un perspektīvus uzņēmumus

Jaunums šajā atbalsta programmā ir tas, ka LGA atšķirībā no garantiju programmām nepaļausies galvenokārt uz banku atzinumiem par atbalstāmo komersantu finansiālo stāvokli, bet aģentūras eksperti paši analizēs atbalsta pretendentu projektus un saimniecisko darbību.

"Lai pieteiktos aizdevuma saņemšanai, saimnieciskās darbības veicējs iesniedz Latvijas Garantiju aģentūrai aizdevuma pieteikumu un biznesa plānu, kas satur ieguldījumu projekta aprakstu, kā arī mārketinga stratēģiju, produkta aprakstu, informāciju par plānoto naudas plūsmu un citu Latvijas Garantiju aģentūras pieprasīto informāciju, kas nepieciešama šajā punktā minēto dokumentu precizēšanai un pamatošanai, ja Latvijas Garantiju aģentūra šādu informāciju nevar iegūt pati normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā," teikts MK noteikumu 11. punktā.

LGA direktors norāda: "Tāpat kā garantiju programmās, mēs ņemsim vērā un zināmā mērā paļausimies uz bankas informāciju, taču darba apjoms mums patiešām būs lielāks – jo šis ir aizdevums, tieša naudas pārskaitīšana iepretim garantijām, kas faktiski ir tikai solījums dzēst bankas zaudējumus tad, ja uzņēmums parādu pats nespēs atmaksāt."

"Aizdevuma minimālais apmērs ir 100 000 un maksimālais - 700 000 latu."

I. Golsts uzsver, ka mezanīna aizdevums ir paredzēts tikai investīcijām, bet apgrozāmiem līdzekļiem un līzingam nē. "Kā vienmēr, mēs pārsvarā lūkojamies uz ražojošajiem, eksportējošiem uzņēmumiem, kas sevi jau ir pozitīvi pierādījuši Latvijā."

Tā kā šādu spēcīgu un gana lielu uzņēmumu Latvijā nav daudz, LGA lēš, ka mezanīna aizdevumus līdz 2013. gadam varētu saņemt no 30 līdz 50 klientu.
Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI