SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
07. septembrī, 2010
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
4
4

Vienkāršoti noteikumi lauksaimniekiem

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Vēl tikai šogad tapuši, pavisam nesen jau grozīti, atkal jaunus labojumus 24. augusta valdības sēdē piedzīvojuši 2010. gada 12. maija Ministru kabineta noteikumi Nr. 444 „Kārtība, kādā no akcīzes nodokļa ir atbrīvota dīzeļdegviela (gāzeļļa) un dīzeļdegviela (gāzeļļa), kurai ir pievienota rapšu sēklu eļļa vai no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela, ko lauksaimniecības produkcijas ražotājs izmanto lauksaimniecības zemes apstrādei, kā arī tādas meža vai purva zemes platības apstrādei, kurā kultivē dzērvenes vai mellenes”.
Gandrīz vai identiski grozījumi arī 24. augusta Ministru kabineta sēdē veikti vēl vienos šajā gadā tapušos Ministru kabineta 2010. gada 23. marta noteikumos Nr. 295 „Noteikumi par valsts un Eiropas Savienības lauku attīstības atbalsta piešķiršanu, administrēšanu un uzraudzību vides un lauku ainavas uzlabošanai”.

Vienojošais abu noteikumu grozījumiem – mainīts pielikuma tabulās esošo dažādu sugu lauksaimniecības dzīvniekiem piemērojamais pārrēķināšanas koeficients nosacītajās liellopu vienībās, apvienojot kazām, aitām un zirgiem visas vecuma grupas un nosakot katrai sugai vienotu koeficientu.

Zemkopības ministrijas (ZM) Lauku attīstības atbalsta departamenta Valsts atbalsta plānošanas nodaļas vadītāja vietniece Biruta Ingiļāvičute skaidro: „Dzīvnieku sadalījums un tam atbilstošie koeficienti, kādi līdz šim bija noteikumu pielikumos, ir pārāk sadrumstaloti. Lai pietuvinātos zootehniskajiem aprēķiniem, no dzīvnieku sadalījuma, kur tas vien bija iespējams, svītrojām mazuļus un jaundzīvniekus.”

Nodaļas vadītāja vietniece ir noraizējusies par to, ka Latvijas normatīvie akti ir ļoti sarežģīti. Tādēļ, lai noteikumus vienkāršotu un kaut nedaudz samazinātu administratīvo slogu pašiem ražotājiem un Lauksaimniecības datu centram, noteikumu pielikumā sniegtā koeficientu tabulā dzīvnieku kategorijas iespējami apvienotas. „Tik detalizēts sadalījums, kāds noteikumos pastāvēja pirmēji, vienkārši nav nepieciešams,” ir pārliecināta B. Ingiļāvičute.

Izdarītie grozījumi pārrēķināšanas koeficientu tabulā, pašlaik norisošo akcīzes nodokļa atbrīvojuma dīzeļdegvielai sistēmas ieviešanu ietekmē ļoti maz. Jo lielākā daļa no pavasarī dzimušiem jēriem un kazlēniem ir izauguši un 1. jūnijā novērtēti, iekļaujot tos jaundzīvnieku grupā.

„Saimnieki, kas šos dzīvniekus audzē, ar minēto sugu apvienošanu vienā grupā finansiāli nedaudz iegūst,” atzīst B. Ingiļāvičute. „Naudiskais ieguvums ir niecīgs - to tikpat kā neizjūt šim mērķim atvēlētais budžets un krasi nemainās arī aprēķini apstrādājamai platībai, no kuras izriet dīzeļdegvielas (gāzeļļas) akcīzes nodokļa atmaksa. Grozījumu galvenā vērtība ir – nepieciešamo veicamo aprēķinu vienkāršošana, veidojot nosacītās liellopu vienības lauksaimnieciskās produkcijas ražotāju atbrīvošanai no akcīzes nodokļa.”

Grozījumi spēkā stāsies pēc to publicēšanas oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI