SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. septembrī, 2009
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
3
3

Profesionālās apmācības kuponi: plāksteris dīkstāvei

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Diennaktī ir 24 stundas neatkarīgi no tā, darbs ir vai nav. Tādēļ laiku var izmantot mācībām.

FOTO: www.sxc.hu

No 7. septembra bezdarba riskam pakļautie darbinieki, kuri strādā nepilnu darba nedēļu komersantu uzņēmumos, jebkurā Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) filiālē visā Latvijā var saņemt profesionālās apmācības kuponu. Šādi plānots atbalstu sniegt vismaz 11 000 bezdarba riskam pakļauto darbinieku, tajā skaitā šogad – 2000 strādājošo. Pusotras nedēļas laikā Latvijā izsniegti pirmie 12 kuponi.

„Darba devējiem darbinieku izglītošana joprojām ir problēma. Nesen zvanīja kāds uzņēmējs un teica: ziniet, esmu saņēmis lielu pasūtījumu, un man vajag 100 darbiniekus. Nopriecājāmies – cik laba ziņa! Tomēr darba devējs nebija priecīgs: darbinieki ir jāapmāca, bet naudas nav, un kredītu viņam nedodot... Regulāri saņemam zvanus no darba devējiem, kas jautā: ko mums darīt? Mēs gribam paturēt darbā savus cilvēkus, bet pašlaik nevaram viņiem samaksāt. Vispirms iesakām – runājiet ar saviem darbiniekiem, skaidrojiet situāciju. Otrkārt, iesakām arī izmantot iespēju saņemt kuponus darbinieku apmācībai. NVA piedāvātā izdevība ir iespēja tiem darba devējiem, kas vēlas saglabāt darbavietas,” uzskata Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektores vietniece Liene Vancāne. „Pašlaik darbiniekam var piedāvāt strādāt uz pusslodzi, bet pārējo laiku atvēlēt mācībām, un iegūs abas puses,” iesaka labklājības ministrs Uldis Augulis. Kad situācija mainīsies, darbinieki būs izglītotāki un viņiem būs stabila vieta uzņēmumā.

"Pašlaik darbiniekam var piedāvāt strādāt uz pusslodzi, bet pārējo laiku atvēlēt mācībām, un ieguvējas būs abas puses."

Tieši to pašlaik piedāvā NVA. Darba devēji, kas plāno samazināt darbinieku skaitu, mainīt uzņēmuma profilu vai veikt citas reorganizācijas uzņēmumā, var turpināt nodarbināt bezdarba riskam pakļautos darbiniekus uz pusslodzi, izmantojot iespēju dīkstāves laikā paaugstināt viņu profesionālo kvalifikāciju vai arī mainīt to atbilstoši uzņēmuma interesēm.  NVA sākusi īstenot jaunu Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzfinansētu preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu „Profesionālā apmācība bezdarba riskam pakļautām personām”. Pasākums dod iespēju bezdarba riskam pakļautajiem darbiniekiem pilnveidot savas profesionālās prasmes un iemaņas vai iegūt profesionālo kvalifikāciju, apgūstot ar darba devēja profesionālo darbības jomu saistītas profesionālās pilnveides un tālākizglītības programmas.

„Pašreiz ir īstais laiks, lai darba devējs kopā ar darbinieku izvērtētu, kādas prasmes un zināšanas nepieciešams papildināt un pilnveidot, lai darba devējs iegūtu vēl profesionālāku un zinošāku darbinieku, bet darbinieks iegūtās zināšanas ikdienā pielietotu ar atdevi,” uzsver NVA direktore Baiba Paševica.

Kupons kā garantijas apliecinājums

Pretendentam uz dalību pasākumā jāierodas jebkurā no 28 NVA filiālēm, līdzi ņemot pasi un darba devēja apliecinājumu. Ja pretendents atbilst pasākuma dalībnieka nosacījumiem, viņu piereģistrē un izsniedz kuponu mācībām jebkurā paša izvēlētā izglītības iestādē.  

Kupons ir garantijas apliecinājums: ja bezdarba riskam pakļautais darbinieks, izvēloties mācību iestādi, apgūs darbam nepieciešamo mācību programmu, apmācības viņam tiks apmaksātas 300 līdz 500 latu apmērā atkarībā no izvēlētās programmas. Kupona derīguma termiņš - 1 mēnesis. Apmācības maksimālais ilgums – 6 mēneši.

"Nodarbinātie jau tagad var izvēlēties gan izglītības iestādi, gan mācību programmu."

Nodarbinātie jau tagad var izvēlēties gan izglītības iestādi, gan mācību programmu ar nosacījumu, ka izglītības iestāde piedalās NVA organizētajā iepirkumu konkursā un izpilda iepirkuma kritērijus. Pilns NVA akceptēto izglītības iestāžu saraksts atrodams NVA mājaslapā http://www.nva.lv/index.php?cid=5#dikstave.

Darbiniekiem tiek piedāvātas plašas iespējas, kur un ko mācīties: uzņēmējdarbības pamati, nagu modelēšana, tūrisma komercdarbības organizēšana, šūšanas operācijas, siltumiekārtu apkalpošana, preču iesaiņošana, projektu vadība, pavāra profesionālās meistarības pilnveidošana, ēku sienu un citu konstrukciju krāsošana utt.

"Iesaistīties pasākumā nevar bezdarba riskam pakļautie valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību darbinieki."

Darba devējs bezdarba riskam pakļautajam darbiniekam izsniedz apliecinājumu – lai saglabātu darbavietu, darbiniekam nepieciešama apmācība. Apliecinājumā  jābūt ziņām par ekonomiskās krīzes vai citu svarīgu faktoru ietekmēto darba apjoma samazināšanos uzņēmumā un konkrētā darbinieka darba laika saīsināšanu līdz 20 stundām nedēļā. Tāpat jāapliecina, ka darba laiks  attiecīgajam darbiniekam samazināts vismaz divus mēnešus pirms iesaistes pasākumā. Vēl pretendentam esošajā darbavietā jābūt nodarbinātam vismaz vienu gadu.

Iesaistīties pasākumā nevar bezdarba riskam pakļautie valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību darbinieki.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI