NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
12. maijā, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Kultūra
5
5

Muzeju nakts arī valsts iestādēs

Iespēja aplūkot Rīgas pili piesaistīja daudzu Muzeju nakts apmeklētāju interesi arī 2022. gadā.

FOTO: Evija Trifanova, LETA.

Muzeju naktī, kas šogad norisināsies 13. maijā, apmeklētājus bez maksas uzņems vairāk nekā 244 Latvijas muzeji un sabiedrisko dzīvi veidojošās organizācijas. Durvis interesentiem vērs arī vairākas valsts un tiesu sistēmas iestādes – Augstākā tiesa, Satversmes tiesa, Saeima, Valsts prezidenta kanceleja un Ārlietu ministrija.

Šā gada Muzeju nakts tēma ir “radīšana”, ietverot vienā vārdā jaunradi, atjaunotni un atjaunošanu, dzīves uzlabošanu un dažādu lietu atjautīgu pārveidošanu, kā arī prasmju iepazīšanu un apgūšanu, informē Kultūras ministrija.

Rīgā un tās apkārtnē Muzeju naktī durvis apmeklētājiem vērs 57 kultūrvietas, savukārt reģionos interesantas aktivitātes 187 vietās rīko pašvaldības, privātie muzeji un nevalstiskās organizācijas.

Ar daudzpusīgo Muzeju nakts programmu iespējams iepazīties šeit.

LV portāls vērš uzmanību, ka Muzeju naktī ir iespējams tuvāk iepazīt arī tiesu sistēmas un valsts pārvaldes darbu.

Ienāc Tiesu pilī un iepazīsti Augstāko tiesu!

Plkst. 18.00–23.00 Muzeju nakts apmeklētājiem būs iespēja ienākt Tiesu pilī un iepazīt Augstāko tiesu.

Tiesas muzejs, kas atrodas neparastā telpā – bumbu patvertnē –, glabā Latvijas Senāta un Augstākās tiesas vēsturi. Apmeklētāji varēs apskatīt izstādi “Senāts Satversmei”, doties ekskursijā pa tiesas telpām – tiesas zāli, sanāksmju telpām, priekšsēdētāja kabinetu –, apskatīt Senatoru, Goda tiesnešu un Augstākās tiesas priekšsēdētāju portretu galerijas, kā arī Tiesas dāvanu skapi. Tiesas darbu iepazīt palīdzēs gan tiesas darbinieki, kuri atbildēs uz interesentu jautājumiem, gan videofilmiņas, savukārt bērni varēs aplūkot animācijas par tiesu, tiesnešiem un lietu veidiem tiesā.

Adrese: Brīvības bulvāris 36, Rīga (ieeja no Elizabetes ielas).

Īpaši nosacījumi apmeklētājiem: jāuzrāda personas apliecība vai pase.

Kā rodas taisnīgums? Iepazīsti Satversmes tiesu!

Muzeju naktī apmeklētājiem durvis vērs arī Satversmes tiesa.

Plkst. 16.00–22.00 apmeklētājiem būs iespēja doties izglītojošā, oriģinālā, iesaistošā ceļojumā, kura laikā varēs apskatīt Satversmes tiesas telpas un muzeju, iepazīt tiesas darbu, satikt klātienē tiesnešus un tiesas darbiniekus, kā arī uzdot jautājumus. Kā rodas taisnīgums? Kā tiesa darbojas un nodrošina, ka likumi tiek piemēroti atbilstoši Satversmei un ikvienam ir iespējams aizstāvēt savas tiesības? Aizraujošās aktivitātēs varēs izpētīt visu par un ap tiesas darbu un ar to saistīto.

Adrese: Jura Alunāna iela 1, Rīga.

Īpaši nosacījumi apmeklētājiem: jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (pase vai personas apliecība). Drošības apsvērumu dēļ Satversmes tiesas ēkā nav atļauts ienest bīstamus priekšmetus, kā arī aizliegts ierasties alkohola vai apreibinošu vielu ietekmē.

Iespēja apmeklēt Saeimu. Izstāde “Saeimas kārtības rullim – 100”

Šogad aprit 100 gadi, kopš parlaments pieņēma Saeimas kārtības rulli – likumu, kurā apkopotas parlamenta darba procedūras un noteikumi.

Plkst. 19.00–24.00 Saeimas nams Muzeju naktī apmeklētājiem piedāvā aplūkot Saeimas kārtības ruļļa simtgadei veltīto ekspozīciju un izzināt, kā gadsimta laikā mainījies parlamenta darbs. Parlamenta apmeklētāji varēs apskatīt arī Saeimas nama telpas un grezno Sēžu zāli.

Adrese: Jēkaba iela 11, Rīga.

Īpaši nosacījumi apmeklētājiem: jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (pase vai personas apliecība), kā arī jāiziet drošības pārbaude. Drošības apsvērumu dēļ Saeimas ēkā nav atļauts ienest bīstamus priekšmetus, kā arī aizliegts ierasties alkohola vai apreibinošu vielu ietekmē. Tāpat aicinām ņemt vērā, ka parlamentā nedrīkst ienākt ar liela izmēra somām, kas pārsniedz mugursomas izmērus (~ 50 x 40 x 20 cm), un mājdzīvniekiem.

Latvijas Valsts prezidenta rezidence Rīgas pilī

Muzeju nakts tēma “radīšana” Rīgas pilī būs redzama stāstos par nozīmīgām personībām, kuru darbs ir veidojis Rīgas pili un kuru profesionālās gaitas ir saistītas ar Valsts prezidenta institūciju.

Plkst. 15.00–24.00 apmeklētājiem būs iespēja aplūkot visas Rīgas pils priekšpils daļas reprezentācijas zāles – Ģerboņu zāli, Balto zāli, Sūtņu akreditācijas zāli un Svētku zāli. Tāpat arī citas telpas: parādes vestibilu un kāpnes, Zaļo zāli un Zilo foajē, Rīgas istabu, Dorotejas istabu un pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes darba kabinetu. Apmeklētāji varēs apskatīt arī Dāvanu zāli un visus augstākos Latvijas valsts apbalvojumus.

Pasākuma laikā Rīgas pils viesus priecēs muzikāli priekšnesumi.

Adrese: Pils laukums 3, Rīga.

Īpaši nosacījumi apmeklētājiem:

  • lai iekļūtu Rīgas pilī, jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (pase vai personas apliecība), pie ieejas tiks veikta drošības pārbaude;
  • apmeklētāji tiek aicināti neņemt līdzi liela izmēra somas, pārtikas produktus, dzīvniekus un metāla priekšmetus;
  • apmeklētāju plūsma tiks regulēta, un var nākties gaidīt rindā.

Muzeju nakts Ārlietu ministrijā

Durvis apmeklētājiem vērs arī Ārlietu ministrija.

Plkst. 16.00–20.00 būs iespējama Ārlietu ministrijas telpu un ārvalstu amatpersonu dāvinājumu apskate, tostarp vestibils (vēsturiskā bankas darījumu zāle), Latvijas sūtņa, diplomātiskā un konsulārā dienesta vadītāja Kārļa Zariņa salons, Latvijas pirmā ārlietu ministra Meierovica zāle, vienīgais saglabātais Latvijas sūtņa lielformāta karogs, vēsturiskais lifts, kādreizējās bankas galvenais seifs.

Cita starpā interesenti varēs uzzināt vairāk par drošu ceļošanu –, kā sagatavoties ceļojumam, kā rīkoties, ja ceļojuma laikā ārvalstīs rodas ārkārtas situācija, kā arī piedalīties izlozē ar ceļošanai noderīgām balvām.

Adrese: Kr. Valdemāra iela 3, Rīga.

Īpaši nosacījumi apmeklētājiem: iekļūšanai Ārlietu ministrijā tiks veikta drošības pārbaude, tai skaitā būs nepieciešams uzrādīt personu apliecinošu dokumentu (pasi vai personas apliecību).

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI