NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
10. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Ekonomika
1
1

Aicina paust viedokli par ekodizaina regulējumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik.

Ekonomikas ministrija (EM) līdz 2023. gada 25. aprīlim aicina ikvienu interesentu paust viedokli par produktiem, uz kuriem plānots attiecināt jauno Eiropas Parlamenta un Padomes Ekodizaina regulu. Priekšlikums paredz ieviest tādas jaunas prasības kā digitālās produktu pases, nepārdoto preču iznīcināšanas novēršana, bažas radošo vielu izsekošana visā produktu aprites ciklā, pārstrādāta satura apjoms produktā, atkārtota izmantošana, remontēšanas un pārstrādes iespējas, zaļā publiskā iepirkuma ietvars un citas.

Paredzēts, ka regulas prasības ar sekundārajiem leģislatīvajiem aktiem tiks piemērotas atsevišķi produktu grupām, tai skaitā līdz šim regulētajiem produktiem.

Šobrīd ekodizaina prasības nosaka Ekodizaina direktīva, un iecerēts, ka tā būs spēkā līdz regulas ieviešanai.

Līdz 25. aprīlim, aizpildot anketu latviešu valodā (vietnē nepieciešams reģistrēties ar e-pasta adresi un paroli, pēc tam jāizvēlas lapas valoda – latviešu valoda), iespējams paust savu viedokli par tām produktu kategorijām, uz kurām Eiropas Komisija vispirms ir plānojusi attiecināt jauno ekodizaina regulējumu.

Saraksts var tikt labots, tomēr šobrīd paredzēts, ka regulējums vispirms tiks attiecināts uz:

  • galapatēriņa produktiem – tekstilmateriāliem, apaviem, mēbelēm, keramikas izstrādājumiem, riepām, mazgāšanas līdzekļiem, gultas matračiem, smērvielām, krāsām un lakām, kosmētikas līdzekļiem, rotaļlietām, zvejas tīkliem un zvejas rīkiem, absorbējošiem higiēnas produktiem (piemēram, bērnu autiņbiksītēm, higiēniskajām paketēm un tamponiem);
  • starpproduktiem – dzelzi un tēraudu, krāsainajiem metāliem, alumīniju, ķimikālijām, plastmasu un polimēriem, papīru, plātnēm un stiklu.

Regulas galvenie mērķi ir samazināt produktu aprites cikla negatīvo ietekmi uz vidi un uzlabot iekšējā tirgus darbību.

Šie mērķi ir vērsti uz ietekmes novērtējumā analizēto problēmu un to cēloņu risināšanu. Tie atspoguļo faktu, ka iekšējā tirgū ir pieejami produkti, kas rada nevajadzīgu negatīvu ietekmi uz vidi.

Plānots, ka regula arī veicinās Eiropas Savienības rūpniecības politikas mērķu sasniegšanu, proti, palielināt ilgtspējīgu preču piedāvājumu un pieprasījumu, nodrošināt ilgtspējīgu ražošanu un vienlīdzīgus konkurences apstākļus iekšējā tirgū pārdotajiem produktiem, vēstīts regulas priekšlikumā.

Aizpildīt anketu īpaši aicināti uzņēmēji, vienlaikus mudinot nozaru asociāciju pārstāvjus arī divpusēji pārrunāt jaunās ekodizaina prasības, lai apkopotu nozaru priekšlikumus.

Ar regulas priekšlikuma teksta pilno versiju latviešu valodā var iepazīties Eiropas Savienības tiesību aktu portālā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI