NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
17. maijā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
18
18

No šodienas iespējams saņemt juridiskās telefonkonsultācijas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

No šodienas, 17. maija, līdz 11. jūnijam darba dienās ikvienam ir iespēja saņemt kvalificētu bezmaksas juridisko telefonkonsultāciju par savām tiesībām un civiltiesisko strīdu risināšanu. Konsultācijas nodrošina Juridiskās palīdzības administrācija.

īsumā
  • Juridiskās konsultācijas sniedz no 17. maija līdz 11. jūnijam darba dienās plkst. 12.00–16.00.
  • Konsultāciju noteiktajos laikos jāzvana uz tālruņa numuru 67 514224 vai 67 514 237.
  • Konsultācija ir bez maksas, tomēr atkarībā no zvanītāja telefona operatora var tikt iekasēta maksa par zvanu.

Konsultācijas tiks sniegtas, lai veicinātu iedzīvotāju informētību par savām tiesībām un tiesisko interešu aizsardzību, kā arī nodrošinātu juridisku atbalstu strīdu risināšanā un savlaicīgā iespējamo seku novēršanā.

Lai saņemtu konsultāciju, noteiktajos laikos jāzvana uz tālruņa numuru 67 514224 vai 67 514 237.

Konsultācijas sniegs kvalificēts juridiskais profesionālis. Piezvanot uz noteiktajiem numuriem, interesents tiks savienots ar juridiskās palīdzības sniedzēju.

Tāpēc ir būtiski jau laikus būt gatavam konsultācijai:

  • pēc iespējas precīzāk jānoformulē jautājums;
  • jānodrošinās ar iespēju pierakstīt svarīgu informāciju;
  • vēlams atrasties telpās (lai netraucētu apkārtējie trokšņi).

Juridiskās palīdzības administrācija nodrošina pakalpojumu bez maksas, tomēr jāņem vērā, ka atkarībā no tā, kāds telefona operators ir zvanītājam, var tikt iekasēta samaksa atbilstoši pieslēguma tarifam.

Par kādiem jautājumiem iespējams konsultēties

Juridisko konsultāciju var saņemt par dažādām tēmām: ģimenes tiesībām, aizsardzību no vardarbības, darba tiesībām, saistību izpildi, zaudējumu piedziņu, maksātnespējas procesu u. c.

Tā ir iespēja saņemt juridisko palīdzību vēl pirms konflikta ekskalācijas un civilstrīda nonākšanas tiesā, skaidro Juridiskās palīdzības administrācijas direktore Irina Ļitvinova.

Konsultācijas var saņemt arī nolūkā savlaicīgi pārliecināties par to, kādas juridiskās formalitātes būs jākārto saistībā ar plānotu darījumu nākotnē, piemēram, slēdzot īres līgumu. Tiesību un pienākumu nezināšana var radīt nepatīkamus pārsteigumus, bet neatbrīvo no atbildības, tāpēc ir svarīgi jau iepriekš noskaidrot, kādi ir noteikumi, kādi dokumenti būs nepieciešami.

Ja zvanītājam būs nepieciešama padziļināta konsultācija, konsultants varēs ieteikt, pie kura speciālista vērsties tālāk, piemēram – zvērināta notāra, zvērināta advokāta vai jurista. Atsevišķos gadījumos risinājums var būt mediācijas pakalpojums. 

Iespēja konsultāciju saņemt neatkarīgi no ienākumiem

Iespēju attālināti saņemt juridisko palīdzību tālruņa zvana veidā Juridiskās palīdzības administrācija sniedza arī pagājušogad, kad konsultāciju sniegšanai tika piesaistīti 22 juridiskās palīdzības sniedzēji. Konsultāciju sniegšanas periodos kopā tika sniegtas 1317 attālinātas konsultācijas, tostarp izmantojot arī tiešsaistes konsultāciju rīkus.

Pagājušogad, vēršoties pēc juristu palīdzības, iedzīvotāji visvairāk vēlējās noskaidrot savas tiesības ģimenes strīdu risināšanā, kā arī saistībā ar īpašumtiesībām, mantojuma tiesībām, saistību izpildi, darba strīdiem, parādu piedziņu un zvērinātu tiesu izpildītāju rīcību.

Visvairāk attālinātās konsultācijas pērn izmantojuši tieši minimālās mēneša darba algas saņēmēji, jo ikdienā Juridiskās palīdzības administrācija bezmaksas konsultācijas sniedz maznodrošinātām personām, trūcīgām personām vai personām, kas cietušas no vardarbības.

Saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma 19. pantu Juridiskās palīdzības administrācijas organizē bezmaksas juridiskās telefonkonsultācijas papildus Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā noteiktajiem uzdevumiem.

Pakalpojumu nodrošina līdz brīdim, kad tiek izlietots atvēlētais finansējums.

Konsultāciju sniegšana pa tālruni tiks apmaksāta no Tieslietu ministrijas apakšprogrammā 03.03.00 “Juridiskās palīdzības nodrošināšana” Juridiskās palīdzības administrācijai piešķirtajiem līdzekļiem saskaņā ar likumu “Par valsts budžetu 2021. gadam”, novirzot šim mērķim ne vairāk kā 15 000 eiro.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI