NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
04. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Vide
3
3

Ikviens ir aicināts – putnu vērošana no saullēkta līdz saulrietam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Lielākā daļa putnu migrē naktīs un agros rītos, tieši tāpēc daļa Putnu dienu pasākumu ir rīta cēlienā, jo tā ir iespēja piedzīvot pēc iespējas daudzveidīgāku un skaitliski bagātīgāku putnu ainu. Vienlaikus rudens migrācijas laiks ir arī iespēja novērot retākas putnu sugas, kas Latvijā neligzdo, bet novērojamas pie mums tikai kā caurceļotājas,” skaidro ornitologs Andris Dekants.

FOTO: Latvijas Ornitoloģijas biedrības publicitātes attēls

Nedēļas nogalē, 5. un 6. oktobrī, cilvēki aicināti doties dabā. Gadskārtējo Eiropas putnu vērošanas dienu ietvaros visā Latvijā norisināsies aizraujoši pasākumi.

“Sagaidīt saullēktu, kad no Teiču purva izlido dzērves, zosis, pīles un dzeltenie tārtiņi, vērot putnu daudzveidību pastaigās gar jūru Kurzemē, rosīties būrīšu darbnīcā Kvāpānu un Īdeņas zivju dīķos mītošajām pīlēm, apmeklēt radošās darbnīcas un līdz ar saulrieta iestāšanos novērot migrējošo zosu baru, bet pēcāk baudīt silto tēju pie kamīna Ķemeru Nacionālā parka “Meža mājā” un ne tikai. Divas dienas Kurzemē, Vidzemē un Latgalē, līdzīgi kā citviet Eiropā un Centrālajā Āzijā, notiks putnu tematikas pasākumi, kā atvadu sveiciens putniem, kas dodas uz savām pārziemošanas vietām,” šī gada pasākumu programmu raksturo Eiropas Putnu vērošanas dienu koordinatore Latvijā Lāsma Semerova. Pasākumu dalībniekus viņa mudina izvēlēties laikapstākļiem piemērotu apģērbu un apavus, lai dotos dabā.

Tematiskos Putnu dienu pasākumus rīko gan individuāli dabas eksperti, gan izglītības un sabiedriskās organizācijas, gan uzņēmumi visā Latvijā. Aktuālā informācija par plānotajiem pasākumiem Latvijā pieejama vietnē www.putnudienas.lv.

Ikviens ir aicināts ne tikai apmeklēt publiski izziņotos pasākumus, bet arī paši rīkot savu Putnu dienu pasākumu mazākā vai lielākā lokā, ziņojot par saviem putnu novērojumiem mobilajā lietotnē dabasdati.lv. Eiropas Putnu vērošanas dienās novērotie putni tiek uzskaitīti un apkopoti gan katrā dalībvalstī, gan visā reģionā kopumā, izceļot arī neparastāko putnu sugu novērojumus.

“Putnu dienu dalībniekus aicinām aizdomāties ne tikai par briesmām, kas putnus sagaida ceļojumā un to pieturvietās, bet arī par to, kā ar ikdienas rīcību varam palīdzēt apdraudēto putnu sugām, piemēram, griezei, melnajam stārķim, dzeltenajai cielavai, smilšu tārtiņam un citiem, uzlabojot to dzīvi Latvijā,” uzsver Eiropas Putnu vērošanas dienu organizatoru komandas pārstāvis Latvijas Ornitoloģijas biedrības ornitologs Andris Dekants.

Šīrudens Putnu vērošanas dienas ir daļa no starptautiskas iniciatīvas – 1993. gadā aizsāktās Eiropas Putnu vērošanas dienu tradīcijas jeb “EuroBirdwatch”. To organizē lielākā putnu aizsardzības organizācija pasaulē “BirdLife International”, kuru Latvijā pārstāv Latvijas Ornitoloģijas biedrība. Pasākumu rīkošanā Latvijā iesaistās arī Dabas aizsardzības pārvalde, Latvijas Vides aizsardzības fonds un citi partneri.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI