NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
02. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts pārvalde
7
7

Jauno Ordeņu kapitula sastāvu vadīs Sarmīte Ēlerte

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Ordeņu kapitula kancleres amatā ir iecelta Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere, bijusī laikraksta “Diena” galvenā redaktore, kādreizējā kultūras ministre Sarmīte Ēlerte, - liecina trešdien, 2. oktobrī, oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” publicētais Valsts prezidenta Egila Levita paziņojums. Kapitulā darbosies arī Atzinības krusta virsniece, žurnāla “Jurista Vārds” galvenā redaktore Dina Gailīte.

Valsts prezidents atbilstoši Valsts apbalvojumu likuma 42. pantam darbībai Ordeņu kapitulā ir uzaicinājis un iecēlis šādas personas:

par Ordeņu kapitula kancleri:

  • Sarmīti Ēlerti, Triju Zvaigžņu ordeņa komandieri;

par Ordeņu kapitula locekļiem:

  • Andri Kronbergu, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku,
  • Gundu Vaivodi, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri,
  • Raimondu Graubi, Viestura ordeņa lielkrusta komandieri,
  • Tālavu Jundzi, Triju Zvaigžņu ordeņa komandieri, Viestura ordeņa lielkrusta komandieri,
  • Elitu Kuzmu, Atzinības krusta lielvirsnieci,
  • Dinu Gailīti, Atzinības krusta virsnieci.

Ordeņu kapitula kancleru un locekļus ieceļ Valsts prezidents uz savu pilnvaru laiku. Ordeņu kapitula kancleru un locekļus no viņu pienākumiem pirms Valsts apbalvojumu likuma 42.pantā noteiktā termiņa var atbrīvot Valsts prezidents pēc savas ierosmes vai pēc attiecīgā kapitula locekļa personiska lūguma.

Ordeņu kapitula sastāvā darbojas dažādu nozaru speciālisti un profesiju pārstāvji, nesaņemot atalgojumu.

Saskaņā ar likumu, Ordeņu kapitula sastāvā ir Ordeņu kapitula kanclers, kas apbalvots ar vismaz vienu no augstākajiem valsts apbalvojumiem, un seši Ordeņu kapitula locekļi: divi no apbalvotajiem ar Triju Zvaigžņu ordeni, divi no apbalvotajiem ar Viestura ordeni un divi no apbalvotajiem ar Atzinības krustu.

Ordeņu kapituls kā koleģiāla institūcija valsts apbalvojumu lietu pārzināšanai Latvijas Republikā tika izveidots 1938. gadā. Ordeņu kapitula funkcijas un kompetence ir:

  • pārzināt valsts apbalvojumu lietas;
  • izskatīt iesniegtos ierosinājumus par apbalvošanu ar valsts apbalvojumiem un citus ar valsts apbalvojumiem saistītus jautājumus;
  • pieņemt lēmumu par personas apbalvošanu ar valsts apbalvojumu un lēmumu par valsts apbalvojuma atņemšanu.

Valsts apbalvojuma likuma 46.pants noteic, ka  Ordeņu kapitula lēmums ir pieņemts, ja vairākums no klātesošajiem balsstiesīgajiem balsojuši "par". Balsstiesīgi Ordeņu kapitula sēdēs ir Valsts prezidents, Ordeņu kapitula kanclers un kapitula locekļi. Ja balsis sadalās vienādi, izšķirošā ir Valsts prezidenta balss. Ordeņu kapitula pieņemtos lēmumus paraksta Valsts prezidents.

Ordeņu kapitula darbību reglamentē nolikums.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI