NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
26. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
10
10

Aicinām uz Tiesiskuma telti sarunu festivālā “Lampa”!

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

28. un 29. jūnijā Cēsīs notiks kārtējais sarunu festivāls “Lampa”. Divās dienās Tiesiskuma teltī notiks 12 sarunas par tieslietām. LV portāla redakcija īpaši aicina uz vēlo vakara diskusiju 28. jūnijā pl. 22.30 “Kāpēc jums šķiet, ka Y un Z paaudzei ir viss vienalga?”. Provokatīvā sarunā ar jauniešiem un tiem, kas vēlas viņus saprast, noskaidrosim, vai tiesiskums ≠ BFF? Sarunu ar skatuves un telts viesiem par trim interesantām tēmām vadīs radio “Pieci.lv” ētera cilvēks Magnuss Eriņš.

Tiesiskuma teltī jūs sagaidīs sarunas, diskusijas un tiesas procesa izspēle ar auditorijas iesaisti – domu apmaiņa un risinājumu meklējumi notiks dažādos formātos. Par Tiesiskuma telts tematisko saturu gādās vairākas institūcijas, un tās programma ir kopdarba rezultāts.

Lūk, sarunu tematu esence: tiesneša mugurkauls; tiesneša atbildība komunikācijā; kam ir un kam nav izdevīgi drosmīgi tiesneši; valsts un tiesiskums; NVO spējas un iespējas; vai tiesu izpildītāji darbojas sabiedrības labā; ziņošana un “stučīšana”; informācijas atklātība publiskajā sektorā; eitanāzija – par, pret, alternatīvas; juridiskā izsargāšanās ar un bez gredzena; bērnu vakcinācija kā privāta izvēle vai valsts noteikts obligāts pienākums; vai Y un Z paaudzei ir viss vienalga jeb sarunas jauniešiem: tiesiskums ≠ BFF.

Piektdien, 28. jūnijā, no pulksten 16.30 līdz 17.45 noritēs arī brīva saruna ar jaunievēlēto Valsts prezidentu Egilu Levitu par valsti un tiesiskumu. Sarunu festivāla “Lampa” apmeklētājiem būs iespēja tikties ar Egilu Levitu un uzzināt, ko viņš domā par demokrātisku un tiesisku valsti un kā saprot tiesiskuma jēdzienu.

  • Nāc piedalies klātienē vai seko līdzi tiešraidēm feisbukā!
  • Diskusiju laikā interesenti īsziņu veidā varēs iesūtīt jautājumus sarunas dalībniekiem (sūtot īsziņu uz telefona numuru 27151725).

Sarunu festivālā “Lampa” Tiesiskuma telts būs izvietota zonā “Uzzibsnī”. Temīda interesentus gaidīs jau no piektdienas priekšpusdienas. 

Piektdien, 28. jūnijā

Pirmā saruna, ar kuru tiks atklāta Tiesiskuma telts programma, sāksies pulksten 12.30, un tā ir diskusija “Informācijas atklātība publiskajā sektorā – kur esam un kurp ejam?”. Vai esošais informācijas atklātības režīms sasniedz savu mērķi? Diskusiju vadīs Sandis Bērtaitis, zvērināts advokāts. Rīko: zvērinātu advokātu birojs “Fort”. 

Kas garantē taisnu tiesu? Vai taisnīgums un tiesiskums ir sinonīmi? Sarunu festivālā “Lampa” atbildes uz šiem jautājumiem meklēs arī “tautas tiesa”, kas ir daļa no Augstākās tiesas rīkotās diskusijas “Tiesa. Taisnīgums. Tiesneša mugurkauls”, kura norisināsies no pulksten 14.30 līdz 16.00. Diskusijā piedalīsies Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, departamentu priekšsēdētāji Veronika Krūmiņa un Aigars Strupišs, Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājs, Starptautiskā pastorālās vadības institūta attīstības vadītājs Eiropā Artis Eglītis. Diskusiju un “tautas tiesu” vadīs  Dr. iur. Edvīns Danovskis.

No pulksten 16.30 līdz 17.45 – “Par valsti un tiesiskumu: brīva saruna ar Egilu Levitu”. Nāciet klausīties un uzdot jautājumu! Vadīs – Dina Gailīte, žurnāla “Jurista Vārds” galvenā redaktore. Rīko: žurnāls “Jurista Vārds”, Tieslietu ministrija. 

No pulksten 18.30 līdz 20.00 – diskusija  “Vieni precas, citi ne. Juridiskā izsargāšanās ar un bez gredzena.”. Kā savā mīlestības formulā savienot visus būtiskos elementus – ne tikai emocionālos, bet arī racionālos? Par to – Latvijas Zvērinātu notāru padomes diskusijā Tiesiskuma teltī. Diskusiju vadīs Jānis Skrastiņš, Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs.

No pulksten 20.30 līdz 22.00 – tiesas procesa izspēle ar žurnālistiem tiesnešu lomās “Bērnu vakcinācija: vecāku izvēle vai valsts noteikts pienākums?”. “Tiesas procesu” vadīs Dr. iur. Artūrs Kučs, Latvijas Universitātes asociētais profesors, Satversmes tiesas tiesnesis. Rīko: žurnāls “Jurista Vārds” sadarbībā ar LU Juridisko fakultāti.

No pulksten 22.30 līdz 00.00 – saruna “Kāpēc jums šķiet, ka Y un Z paaudzei ir viss vienalga?”. Provokatīva saruna “Tiesiskums ≠ BFF?” gandrīz tumsā ar proaktīviem elementiem jauniešiem un tiem, kas vēlas viņus saprast. Diskusijas tēmas: “Marihuāna un kriminālsods. Vai vajag pārmaiņas?”, “Vēlēšanas. Tiesības vai pienākums? Vai abi?”, “Vai bez laulības nav ģimenes?”. Sarunas vadītājs būs Magnuss Eriņš, radio “Pieci.lv” ētera cilvēks. Rīko: LV portāls.

Sestdien, 29. jūnijā

No pulksten 11.00 līdz 12.30 – diskusija “Tiesnesis. Vai atbildībai ir robežas?”. Tiesneša atbildība komunikācijā – ko teikt, ko ne? Vai tiesnešiem vajag komunicēt sociālajos medijos? Vai tiesnesim ir jāskaidro savi lēmumi, ja sabiedrības vairākumam ir bijis citāds viedoklis?

Diskusiju vadīs Velta Puriņa, žurnāliste (“Rīga TV24”). Rīko: Latvijas Tiesnešu biedrība, Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība, Tiesu administrācija.

No pulksten 13.00 līdz 14.30 – diskusija “NVO spējas un iespējas”. Kā veicināt sabiedrības pilnvērtīgu iesaisti lēmumu pieņemšanā? Diskusiju vadīs Andris Grafs, Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta Latvijas pārstāvniecības vadītājs. Rīko: Tiesībsarga birojs.

No pulksten 15.00 līdz 16.30 – diskusija  “Eitanāzija. Par. Pret. Alternatīvas?”. Kas ir cieņpilna nāve? Vai eitanāzija ir cieņpilna nāve? Kādas ir cieņpilnas nāves alternatīvas nedziedināmi slimiem cilvēkiem? Diskusiju vadīs Mārtiņš Daugulis, RSU studiju programmas “Politika un politiskā komunikācija” vadītājs, raidījumu vadītājs. Rīko: Tiesībsarga birojs. 

No pulksten 17.00 līdz 18.30 – diskusija “Vai tiesu izpildītāji darbojas sabiedrības labā?”. Cik netaisnīga būtu pasaule, ja parādi nebūtu jāatdod, sodi nebūtu jāpiemēro un tiesas lēmumus neviens neievērotu? Diskusiju vadīs Iveta Kruka, Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja. Rīko: Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome.

No pulksten 19.00 līdz 20.30 – diskusija “Kam ir un kam nav izdevīgi drosmīgi tiesneši?”. Tiesneša drosme tiesas zālē un ārpus tās. Kāda ir tiesneša misija sabiedrībā? Kāds ir drosmīgs tiesnesis? Cik daudz tiesnesim jāstāsta par sevi un cik – par savu darbu? Tiesāšanās sabiedriskās attiecības. Kādas ir pieļaujamās robežas? Tiesneša objektivitāte. Kā to saglabāt, jūtot spiedienu no medijiem? Diskusiju vadīs Ilze Jaunalksne, žurnāliste. Rīko: Rīgas apgabaltiesa, Latgales apgabaltiesa, Zemgales apgabaltiesa, Tiesu administrācija.

No pulksten 21.00 līdz 22.30 – diskusija “Ziņošana un “stučīšana” – mūsdienu un padomju laika atšķirības un ietekme uz ekonomiku”. Kā ziņošana par likuma pārkāpumu ietekmē makroekonomiku, konkurenci un sabiedrības labklājību? Diskusiju vadīs Dāvis Volksons, zvērināts advokāts. Rīko: Latvijas Zvērinātu advokātu padome.

Tiesiskuma telts iemītnieki: Tiesībsarga birojs, Augstākā tiesa, Rīgas apgabaltiesa, Latgales apgabaltiesa, Zemgales apgabaltiesa, Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība, Latvijas Tiesnešu biedrība, Tiesu administrācija,  “Latvijas Vēstnesis” un tā platformas daļas – “Jurista Vārds” un LV portāls –, Zvērinātu notāru padome, Zvērinātu advokātu padome, Zvērinātu tiesu izpildītāju padome, Tieslietu ministrija, zvērinātu advokātu birojs “Fort”. 

Tiekamies “Lampā”, lai izmērītu savu tiesiskuma koncentrāciju un kopīgi meklētu atbildes uz karstiem jautājumiem!

Drosmīgi par aktuālo. Atklāti par neviennozīmīgo. 

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI