NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
16. septembrī, 2014
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Kultūra
1
1

Izcilības balva kultūrā – valsts atzinība par starptautiska mēroga panākumiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kultūras balvas izveide ir viens no Nacionālās kultūras padomes veikumiem. Balvu ir iecerēts pasniegt no 2015. gada un katrā no jomām tās apmērs būs 7000 eiro.

LV portāla kolāža

Nenoliedzami, sportistiem un kultūras darbiniekiem ir liela nozīme Latvijas tēla veidošanā pasaulē. Atšķirībā no sportistiem kultūras darbinieku sasniegumi un izcilība starptautiskā mērogā šobrīd valstiski netiek novērtēta.
Kultūras ministrija ir nākusi klajā ar ieceri izveidot Izcilības balvu kultūrā, kuru pasniegtu Latvijas kultūras jomas profesionāļiem par starptautiska mēroga sasniegumiem. Balvu plānots pasniegt jau nākamgad – 2015.gadā.

Valsts atzinība par izciliem sasniegumiem

Kultūras ministrija (KM) Valsts sekretāru sanāksmi augusta izskaņā informēja par ieceri izveidot Izcilības balvu kultūrā, balvas piešķiršanas kritērijiem un nepieciešamo finansējumu. KM sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Kauliņa stāsta par ieceri: "Izcilības balva kultūrā būs Latvijas valsts atzinība par izciliem starptautiska mēroga sasniegumiem kultūrā, kas devuši būtisku ieguldījumu Latvijas kultūras vērtību popularizēšanā, veicinājuši pozitīvu valsts tēlu, cēluši Latvijas prestižu pasaulē un kultūras vērtību Latvijas sabiedrībā."

Latvijas kultūras profesionāļu vidū jau ilgstoši diskutēts par šādas balvas nepieciešamību. Īpaši šis jautājums aktualizēts situācijās, kad Latvijas mākslinieki uzrādījuši augsta līmeņa starptautiskus sasniegumus un Latvijas vārds izskanējis pasaulē.

Aizvadītajos gados pasaules uzmanību piesaistījusi, piemēram, režisora Jāņa Nordas spēlfilma "Mammu, es tevi mīlu", kuru augstu novērtēja, un filma saņēma apbalvojumus vairākos starptautiskos kino festivālos. Savukārt Latvijas Radio koris ieguva Grammy balvu kategorijā "Labākais kora sniegums", 2013.gadā Kristīne Opolais spoži debitēja Ņujorkas Metropolitēna operā. Sarakstu varētu turpināt vēl un vēl.

Sevišķi aktīvi par balvas izveidi iestājās Latvijas Radošo savienību padome (LRSP), kas apvieno visas profesionālās radošās savienības ar aptuveni 7000 biedru. LRSP kopā ar tās dalīborganizācijām ir izveidojusi sarakstu ar prestižākajiem konkursiem, festivāliem, skatēm u.c. pasākumiem Eiropā un pasaulē dažādās kultūras nozarēs. Tajos gūtie panākumi būtu pelnījuši attiecīgu novērtējumu valsts apbalvojuma veidā. Starp šiem pasākumiem mūzikas nozarē, piemēram, ir iekļauta Pasaules koru olimpiāde, Grammy balva klasiskajā mūzikā. Savukārt filmu nozarē iekļauti tādi pasākumi kā Eiropas Kino akadēmijas balva un Toronto starptautiskais filmu festivāls.

Balvas apmērs 7000 eiro

Plānots ik gadu piešķirt līdz trīs Izcilības balvām kultūrā katru 7000 eiro apmērā pēc nodokļu nomaksas. Balvu varēs piešķirt gan par vienu sasniegumu, gan sasniegumu kopumu gada periodā vai ilgākā laika posmā. Kultūras ministrijā apliecina, ka, piešķirot pirmo balvu, noteikti tiks izvērtēti pretendentu iepriekšējo gadu panākumi.

Kultūras ministrijas aprēķini liecina, ka ikgadējai Izcilības balvas nodrošināšanai katru gadu būtu nepieciešami 50 820 eiro. Ar šo finansējumu tiktu nodrošināts balvu fonds 7000 eiro apmērā trim balvām pēc nodokļu nomaksas, vizuālās identitātes izveide (balvas veidola ideja un logo), izdevumi, kas saistīti ar apbalvošanas pasākuma norises veidošanu, balvas un balvas ieguvēja atpazīstamības veidošanu un balvas procesa administrēšanu.

"Balvas apmērs būs 7000 eiro pēc nodokļu nomaksas."

Balvu varēs saņemt gan par individuāliem, gan kolektīviem sasniegumiem. To paredzēts piešķirt par starptautiskiem panākumiem šādās kultūras jomās:

  • literatūra un grāmatniecība;
  • vizuālā māksla;
  • mūzika;
  • deja;
  • teātra (skatuves) māksla;
  • arhitektūra;
  • dizains;
  • kino māksla;
  • kultūras mantojums.

Balvai varēs pieteikt arī sasniegumus kultūras starpnozares jomā – vairāku kultūras apakšnozaru vai kultūras un citas nozares, piemēram, izglītības, zinātnes, mijiedarbē.

Izstrādāti četri kritēriji, kuriem pretendentam būs jāatbilst, lai to varētu izvirzīt balvas saņemšanai. Vienotie kritēriji visām nozarēm ļaus nodrošināt balvas pēctecību.

Balvas pretendentam jābūt starptautiskiem panākumiem

Pretendentus balvas saņemšanai varēs izvirzīt Latvijas profesionālās radošās organizācijas un citas profesionālās kultūras organizācijas. KM informē, ka pretendentu izvirzīšana un izvērtēšana varētu notikt oktobra, novembra mēnešos.

Lai pretendentu varētu izvirzīt balvas saņemšanai, tam būs jāatbilst šādiem kritērijiem:

  • iegūts apbalvojums starptautiskos un profesionāli prestižos konkursos, festivālos u.c. profesionāla novērtējuma pasākumos kultūras jomā;
  • Latvijas mākslinieku vai kolektīvu veikums (viesizrādes, izstādes u.c. pasākumi), kas guvis plašu rezonansi ārzemēs, kas kāpinājis Latvijas prestižu pasaulē un kultūras vērtības apziņu Latvijas sabiedrībā;
  • starptautiska mēroga izcils veikums Latvijā, kas piesaistījis plašu starptautisku uzmanību un radījis rezonansi pasaulē, veicinot Latvijas un ārvalstu kultūras telpu sadarbību un mijiedarbību;
  • nozīmīgs ieguldījums kultūras menedžmentā, panākot Latvijas kultūras sasniegumu reprezentāciju ārvalstīs un radot pamanāmu rezonansi ārvalstu kultūras telpā.

Pretendentu izvērtēšanu veiks Nacionālā kultūras padome (NKP), kuras sastāvā ietilpst kultūras ministrs, visu kultūras apakšnozaru padomju priekšsēdētāji, Latvijas Radošo savienību padomes priekšsēdētājs, Kultūras alianses pārstāvji, kā arī kultūras ministra uzaicināti sabiedrības pārstāvji.

"Par balvas nepieciešamību diskutēts jau gadiem."

NKP izvērtēs pieteikumus, sniegs argumentāciju un priekšlikumus, tiks pieņemts balvu piešķiršanas lēmums, pēc tam attiecīgi KM apstiprinās šo lēmumu.

Kultūras balvas izveide ir viens no šogad darbu atsākušās Nacionālās kultūras padomes veikumiem. Par balvas izveides nepieciešamību tika diskutēts jau pirmajā padomes sēdē februārī.

Šobrīd notiek darbs pie balvas nolikuma izstrādes, savukārt gada nogalē varētu uzsākt balvas piešķiršanas pasākuma plānošanu un nākamā gada sākumā iecerēts uzsākt darbu pie balvas vizuālās identitātes izveides.

Kultūras balvas līdz šim

Kultūras nozares profesionāļu darbs arī līdz šim ir ticis novērtēts ar balvām par sasniegumiem nacionālā līmenī. Šobrīd augstākā valsts atzinība, kuru var saņemt kultūras darbinieki, ir Ministru kabineta balva. To piešķir par nozīmīgiem darbiem vai nopelniem demokrātiskas un tiesiskas Latvijas valsts attīstībā, saimnieciskajā vai sabiedriskajā darbā vai citās valstij nozīmīgās jomās. Visbiežāk ar šo balvu tiek novērtēts kultūras darbinieku ieguldījums mūža garumā vai atsevišķi spilgti sasniegumi kādā no jomām, izvērtējot globālu ieguldījumu Latvijas valsts attīstībā.

2005.gadā tika izveidota Kultūras ministrijas gada balva "Trīs brāļi", kuru piešķīra par norisēm kultūrā viena gada ietvaros. Tomēr pēc dažiem gadiem ekonomiskās krīzes iespaidā apbalvojums tika likvidēts.

"Iecerei par balvas piešķiršanu nepieciešams valdības akcepts."

Šobrīd tiek piešķirti atsevišķi apbalvojumi par sasniegumiem katrā no kultūras virzieniem, izvērtējot pretendentus pēc stingri noteiktiem profesionāliem kritērijiem. Pastāv, piemēram, Lielā mūzikas balva, teātra mākslas gada balva "Spēlmaņu nakts", kino balva "Lielais Kristaps" u.c.

Oktobrī plānots informatīvo ziņojumu "Par valsts atzinību izciliem starptautiskiem Latvijas kultūras sasniegumiem" saskaņot Ministru kabinetā. Kultūras ministrijā atzīmē, ka iecerei par balvas piešķiršanu nepieciešams valdības akcepts, pretējā gadījumā to nebūs iespējams īstenot.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI