NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
01. jūnijā, 2012
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Satiksme
1
1

„Google Street View” turpina fotografēt Latvijas pilsētas

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ielas skata karti plānots nemitīgi papildināt un tajā iekļaut aizvien jaunas pilsētas, ceļus un tūrisma objektus, līdz pilnībā tiktu aptverta visa Latvija.

FOTO: Andrejs Strokins, A.F.I

Pagājušajā vasarā ar īpaši aprīkotām „Google” automašīnām fotografētās Latvijas pilsētas nu ir apskatāmas „Google Street View” jeb ielas skata kartē visā pasaulē. Šobrīd kartē ir iekļautas vairāk nekā 15 Latvijas pilsētas un to savienojošās automaģistrāles. Taču ar to darbība nav apstājusies, un drīzumā karte tiks papildināta, lai tuvākajā nākotnē soli pa solim „Google Street View” kartē tiktu aptverta visa Latvija.

Funkcijā "Google Street View" plānots iekļaut pēc iespējas vairāk pilsētu, koplietošanas ceļu un tūrisma objektu, kas ielas skata kartes lietotājiem sniegtu iespēju iepazīties ar izvēlētās vietas apkaimi, izmantojot internetu. Karte nemitīgi tiek papildināta ar jaunām pilsētām un ceļiem, tādējādi paplašinot lietojuma kvalitāti un noderīgumu.

"Oranžais cilvēciņš" izrādīs apkārtni

Pašlaik ielas skata kartē pilnībā ir apskatāmas 15 Latvijas pilsētas - Rīga, Sigulda, Cēsis, Valmiera, Jēkabpils, Rēzekne, Daugavpils, Ogre, Bauska, Jūrmala, Jelgava, Tukums, Liepāja, Ventspils un Kuldīga - un to savienojošās automaģistrāles. Aplūkot "Google Street View" kartē iekļautās Latvijas pilsētas ir vienkārši. Lai to izdarītu, jāieiet interneta vietnē http://maps.google.lv un meklētājā jāieraksta adrese vai vieta, kuru ir vēlme aplūkot.

Otrais solis ir kreisajā stūrī redzamā oranžā cilvēciņa ikonas ievilkšana kartē un noklikšķināšana uz tā, lai nokļūtu vietā, kas norādīta kartē. Norādītā pilsēta vai iela būs aplūkojama 360 grādu panorāmā, radot klātbūtnes efektu. Lietotājam ir iespēja izstaigāt ielas un ceļus no kājāmgājēja perspektīvas, redzēt apkārt esošās ēkas, veikalus un apskates objektus. Tā, piemēram, lietotājs no Ādažiem var "aiziet" līdz Rīgai un, pārvietojoties pa jebkuru Rīgas ielu, apskatīt interesējošos objektus, jo Rīga ir viena no tām pilsētām, kas pagājušā vasarā ir nofotografēta pilnībā.

"Latvijas krāšņo un neskarto dabu bez maksas var aplūkot ikviens „Google Maps” lietotājs."

Jāatzīmē, ka ielas skata kartē ir iespējams pilnībā atrast ne tikai, piemēram, Doma laukumu, bet arī Aglonas baziliku, Rundāles pili un citus tūristiem interesējošus objektus.

Kā norāda "Google" sabiedrisko attiecību pārstāve Latvijā Inga Oliņa, pašlaik ielas skata kartē ir iekļautas ne tikai lielākās Latvijas pilsētas un galvenās ceļu automaģistrāles, bet arī tādas pilsētas kā Roja, Aizpute un Kolka. "Pārbaudīt, vai konkrētā pilsēta vai ceļa posms ir iekļauts "Street View" funkcijā, var iespējā "Google Maps", mēģinot ievilkt oranžo cilvēciņu kartē," paskaidro I.Oliņa.

Kādēļ "Google Street View" ir noderīgs

Latvijas krāšņo un neskarto dabu bez maksas var aplūkot ikviens "Google Maps" lietotājs, ceļojot un detalizēti aplūkojot meklētājā izvēlēto apkārti ar fotogrāfiskās datubāzes palīdzību. Šī funkcija kopš 2007.gada ir pieejama vairāk nekā 30 valstīs, sniedzot iespēju cilvēkiem iejusties tūristu lomā un aplūkot pilsētas, neatkāpjoties no datora.

Tāpat tūristi, kas dodas ceļojumā uz Latviju, izmantojot "Google Street View" funkciju, iepriekš var izplānot ceļojuma maršrutus, izvēlēties ērtākās un sev interesējošākās ēšanas un apmešanās vietas. Savukārt tie "Google" lietotāji, kuriem nav iespēja ceļot un kurus interesē citviet pasaulē populārākie tūrisma objekti, ielas skata kartē ļoti labā kvalitātē var tos novērtēt savā datora ekrānā. Karte ir veidota tā, lai lietotājs pēc iespējas pilnīgāk un efektīvāk izjustu klātbūtnes efektu konkrēti izvēlētajā vidē.

Lielu plusu ielas skata kartes izmantošanā redz uzņēmēji, jo tas ļauj nekustamo īpašumu aģentiem saviem klientiem parādīt namīpašumu bez fiziskas klātbūtnes, tā ietaupot laiku. Vēl tā ir iespēja reklamēt uzņēmumu bez līdzekļu ieguldīšanas reklāmā.

Tālākie maršruti netiek atklāti

"Google" mājaslapā iespējams aplūkot un sekot līdzi, kur atrodas "Google" automašīnas un kādas jaunas valstis tiek fotografētas kartes papildināšanai, taču netiek atklātas specifiskas vietas, ja tajās kādā brīdī atrodas "Google" automašīnas.

Lai gan tuvākajā laikā ir plānots fotografēt vēl citas Latvijas pilsētas, "Google" nepublisko informāciju par plānotajiem maršrutiem, stāsta I.Oliņa. Iemesls tam ir iespējamas izmaiņas maršrutos, ko var ietekmēt laikapstākļi, ceļu remonti vai citi neparedzēti apstākļi.

"Pašlaik ielas skata kartē pilnībā ir apskatāmas 15 Latvijas pilsētas un to savienojošās automaģistrāles."

Specializētās "Google" automašīnas, kas veic fotografēšanu, ir aprīkotas ar 15 objektīviem uz jumta, nodrošinot iespēju uzņemt augstas kvalitātes fotoattēlus 360 grādu leņķī. Tāpat automašīnām ir ierīkoti kustības sensori, kas ļauj sekot līdzi pozīcijām, un lāzeri 3D datu uzņemšanai. Lāzeri ir nepieciešami, lai noteiktu attālumus starp objektiem.

Visu sistēmu, kas veic objektu fotografēšanu, darbina dators, kas novietots līdzās automašīnas vadītājam. Pilsētu fotografēšana ar specializētajām automašīnām vairākās pilsētās notiek vienlaicīgi un tikai labos laika apstākļos, tāpēc konkrētus izbraukšanas un fotografēšanas datumus nav iespējams noteikt.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI