NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
13. oktobrī, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Satiksme
3
3

"Google Street View" Latvijā

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

„Google Ielas attēla” funkcija ļauj aplūkot vairāk nekā 30 pasaules valstu pilsētas, ceļus un tūrisma apskates objektus. Plānots, ka nākamgad „Ielas attēla” sistēmā būs iespēja virtuāli izstaigāt arī vairākas Latvijas pilsētas.

FOTO: www.panoramio.com.

Gandrīz ikviens vismaz reizi dzīvē ir iejuties tūrista lomā – svešā pilsētā vai valstī ar karti rokās un neizpratni, kā pareizi to nolasīt un kur doties. „Google Street View” jeb „Google Ielas attēla” funkcija piedāvā interneta karšu pakalpojumus, kas ļauj vēl pirms došanās ceļojumā „izstaigāt” pilsētas, ielas, aplūkot konkrētās adresēs apkārt esošo, kā arī paver iespēju apskatīt populārākos pasaules tūrisma objektus.
Pagaidām Latvija „Street View” pakalpojumā nav iekļauta, un līdz laikam, kad interneta kartē varēs atrast Latvijas pilsētas, ceļus un tūrisma objektus, paies vairāki mēneši.

Jau otro mēnesi – no 24.augusta – Latvijā atrodas informācijas tehnoloģiju un interneta pakalpojumu koncerna "Google" automašīnas. Padsmit tumši zili "Opel Astra" ar uzrakstu "Google" fotografē 15 Latvijas pilsētas, to savienojošās automaģistrāles, ceļus un apkaimes, lai uzlabotu "Ielas attēla" funkciju "Google" Maps pakalpojumā.

Funkcija "Ielas attēls"

"Google" mērķis ir "Ielas attēla" funkcijā iekļaut pēc iespējas vairāk pilsētu, koplietošanas ceļu un tūrisma apskates objektu, kas ļaus cilvēkiem izpētīt, pārvietoties un apskatīt kādu konkrētu vietu.

Tā kā fotoattēli būs pieejami plašākai auditorijai, Datu valsts inspekcija (DVI) pārbaudīja, vai iecere saskan ar Fizisko personu datu aizsardzības likumu.

DVI pārstāvji apliecina, ka šā gada 5.jūlijā "Google" reģistrēja personu datu apstrādi ar mērķi uzņemt ielas līmeņa fotogrāfijas un izmantot pārziņa produktus un pakalpojumus. DVI "Google" ieceri vākt un pēc tam publicēt Latvijas pilsētu, ceļu un tūrisma apskates objektu fotogrāfijas ir apstiprinājusi.

Fotografēšanas process

Lai papildinātu "Ielas attēla" datubāzi, "Google" mērķis Latvijā ir pilnībā nofotografēt Rīgu, Siguldu, Cēsis, Valmieru, Jēkabpili, Rēzekni, Daugavpili, Ogri, Bausku, Jūrmalu, Jelgavu, Tukumu, Liepāju, Ventspili, Kuldīgu un šo pilsētu savienojošās automaģistrāles, ceļus un apkaimes. "Google" automašīnas veic izbraukumus vienlaicīgi vairākās pilsētās, un atkarībā no pilsētu lieluma fotografēšanas ilgums atšķiras – lielākās pilsētās līdz pat diviem mēnešiem, mazākās pilsētās aptuveni mēnesi.

Ikviena Latvijā esošā "Google" automašīna ir aprīkota ar 15 objektīviem uz jumta un spēj uzņemt fotoattēlus 360 grādu leņķī. Kā arī ir ierīkoti kustības sensori, kuri seko līdzi pozīcijai, un lāzeri 3D datu uzņemšanai, kas ļauj noteikt attālumu starp objektiem. Sistēmu darbina neliels dators, kas atrodas blakus automašīnas šoferim. Visa šī tehnika ļauj uzņemt panorāmas foto uzņēmumus, kurus pēc apstrādes varēs aplūkot "Ielas attēla" datubāzē.

"Lai papildinātu „Ielas attēla” datubāzi, jau otro mēnesi ilgst darbs pie 15 Latvijas pilsētu fotografēšanas."

Ikviens "Google" auto izbraukums tiek rūpīgi plānots, lai izvairītos no gadījumiem, kad laika apstākļi ir nepiemēroti vai arī ielās ir pārāk liela satiksme. Attēlu kvalitātei ir liela nozīme, jo plānotās vietas netiek fotografētas naktīs un lietus, sniega vai miglas apstākļos.

Ne tikai pilsētas un ceļi

Papildus Latvijas pilsētu un to savienojošo automaģistrāļu, ceļu un apkaimju fotografēšanai "Ielas attēla" pakalpojuma vajadzībām tiek fotografēti arī tūrisma apskates objekti.

Tūrisma attīstības valsts aģentūra (TAVA) sniedza ieteikumus, kuri objekti šajā projektā būtu iekļaujami. TAVA sabiedrisko attiecību speciāliste Inta Briede informē, ka saraksts ar vietām, kuras ieteikt, tika radīts pēc pamatīgām diskusijām. Viņa gan piebilst, ka galavārds tomēr piederēja projekta autoriem.

TAVA "Googles" projektam ieteica objektus no tūrisma ceļveža "TOP 10 Latvijas tūrisma objekti", kā arī nehrestomātiskās vērtības apskates objektus. "Tos izvēloties, kritērijs bija ne tikai popularitāte, bet arī tas, cik šajos objektos spilgti un interesanti atklājas vide," stāsta I.Briede.

Kā sevi aizpludināt?

Apstrādājot visus fotografēšanas laikā iegūtos datus, automātiski tiek izpludinātas visas redzamās cilvēku sejas un automašīnu numura zīmes, lai cilvēkus un auto nevarētu identificēt un aizsargātu personu privātumu.

Tomēr, iespējams, kādam nepietiks vien ar to, ka būs aizklāta viņa seja vai auto numurs. Tāpēc "Google" pilnvarotā pārstāve Inga Oliņa skaidro: "Izmantojot funkciju "Ziņot par kļūdu", pēc kartes ieviešanas cilvēki varēs ziņot par objektu vai subjektu izņemšanu no kartes, aizpildot veidlapu ar precīziem objekta vai subjekta atrašanās parametriem."

" Izmantojot funkciju „Ziņot par kļūdu”, cilvēki varēs ziņot par sev nevēlamu objektu vai subjektu izņemšanu no kartes."

Funkcija "Ziņot par kļūdu" ir vienkārša – redzot "Ielas attēla" sistēmas kartē savu māju, mašīnu, sevi vai savu ģimeni, var lūgt papildu aizmiglošanu, internetā klikšķinot kartes kreisajā pusē uz ikonas "ziņot par problēmu". Aizpildot veidlapu un to iesniedzot, atliks vienīgi gaidīt līdz veidlapas izskatīšanai un attēla aizpludināšanai. Šādā pašā veidā var lūgt aizpludināt tos attēlus, kuru saturs nav piemērots plašākai apskatei.

Jāatceras, ka abas šīs iespējas varēs izmantot tikai tad, kad Latvijā iegūtie dati tiks apstrādāti, ievietoti tiešsaistē un karte sāks darbību.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI