NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
22. jūnijā, 2011
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Kultūra

Līgo pļavā, uz skatuves, līgo - skrienot, dancojot un dziedot

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jāņa bērni tiek aicināti lustīgi un saturīgi pavadīt gada skaistāko nakti.

FOTO: Arnis Blumbergs

Jaukākais vasaras Saulgriežu brīdis ir gatavošanās Līgo vakaram. Jāņa mātes un Jāņa tēva sētā ir rosība, tuvīnus un tālīnus ciemiņus gaidot, radot patīkamu kņadu, pagalmu pušķojot, ugunskura vietu ierīkojot un mielastu gādājot. Pašvaldības tradicionāli domā arī par tiem, kam labāk tīk priecāties pulkā, turklāt ne jau visiem ir iespēja doties pie radiem vai draugiem.

Latvijas pilsētās, novadu centros un mazpilsētās Līgo svētkiem sarūpētas programmas gan vakara un gada īsākās nakts cēlienam, gan lustes paredzētas visas dienas garumā, un ielīgošana jau sākusies kādas dienas iepriekš. Interesanti, ka daudzviet novados svētku programmā ir amatierteātru uzvedumi, kuros darbojas vietējie ļaudis savam un citu priekam.

Talsu novadā amatierteātri pārstāvēti īpaši kupli. Jau ielīgošanā, kas sākusies pagājušonedēļ, programmā bija divu – Spāres un Strazdes - amatierteātru izrādes Talsu tautas namā un Strazdes muižā. Ar nerātni ķecerīgu nosaukumu Līgo vakaram Ķūļciemā pieteikta pašmāju amatierteātra izrāde "Mīlas karātavas". Valdemārpilieši Līgo svētkos Dupurkalna estrādē skatīsies jauniešu centra "Sava vieta" sagatavoto izrādi "Limuzīns Jāņu nakts krāsā".

Savukārt sabilieši iestudējuši veco labo Blaumani, to nedaudz pārfrazējot. Sabiles amatierteātris ar izrādi "Īsa pamācība brīnumzālītes meklēšanā" jau pabijis vairākās vietās gan savā, Talsu novadā, gan viesos pie kaimiņiem. Teātrī darbojas dažādu profesiju pārstāvji – skolotāji, ārsti, kultūras darbinieki. "Spēlējam sava prieka pēc, pārsvarā, lai iepriecinātu vietējos ļaudis," stāsta Sabiles kultūras nama direktore Gerda Zeberiņa, kura svētku izrādē spēlē mācītāja meitu Alīdu. Pašu cilvēki tikpat mīļuprāt kā jaunos iestudējumus skatoties arī iepriekšējos, pat jau vairākkārt redzētos. Sabiliešu aktieriem pirmsjāņu laiks ir bijis gana karsts, spēlējuši Ventspils Brīvdabas muzejā, Virbos, Jaunpagastā. Ielīgošanā jāuzstājas pašmājās, Sabilē. Tad izrādi paskatīties apstājoties arī tie, kas te garām dodas uz līgošanu Kuldīgā. Pašā Līgo vakarā sabilieši priecāšoties kur nu kurais – arī Talsos, tepat netālajā Pedvāles Brīvdabas muzejā, "lai tik laiks ar lietu pārāk neskādē", sev un citiem novēl G. Zeberiņa. Un vienlaikus kultūras nama direktorei jau prātā vasaras turpinājums, jo viņa laipni piekodina: brauciet ciemos uz Sabiles vīna svētkiem jūlija pēdējā svētdienā!

Arī Siguldas novadā vairākiem amatierteātru uzvedumiem sava vieta svētkos. 23. jūnijā Mores pagastā Līgo dienas pasākuma "Lai siera ritulis ripo..." programmā solīti Mores amatierteātra fragmenti no Tijas Bangas izrādes "7 vecmeitas". Un arī pēcsvētku noskaņās nebūs jāskumst, jo 26. jūnijā Allažu tautas namā paredzēta Inčukalna tautas nama amatierteātra izrāde "Skroderdienas Silmačos".

„Mūsu novadā ir trīs amatierteātri: Siguldas pilsētā, Mores pagastā un Allažu pagastā. Vadītāji ir novadā dzīvojoši ļaudis, kam tuva aktiera spēle. Allažos drāmas māte Izolde Pētersone darbojas gan ar pieaugušajiem, gan bērniem jau četrus gadus. Siguldā pēc 15 gadu pārtraukuma 2008. gadā tika atjaunots teātris. Šobrīd to vada aktrise Ārija Stūrniece, kas dzīvo Siguldā. Pirmo gadu Mākslu skolā „Baltais flīģelis” darbojas teātra programmas, kas rosina arī jaunos siguldiešus pievērsties teātra spēlei. Mores teātris darbojas jau septiņus gadus un ir piedalījies pat Gada izrādē kopā ar Latvijas labākajiem amatierteātriem. Cilvēki tāpat kā izvēlas dejot, dziedāt, tā spēlēt teātri,” pastāstīja Siguldas novada domes Kultūras pārvaldes vadītāja Jolanta Borīte.

Tradīcijas: cits pļauj, cits pliks skrien

Pēc teātra tik uz īpaši improvizētas skatuves izskatās arī daudzi citi svētku pasākumi, kuros priekam daudz joku, bet darbam noskaņa, lai tas ar vieglu roku un vieglā solī darāms. Valkas novadā ielīgošanu papildinājis nu jau trešais Kārķu čempionāts zāles pļaušanā ar izkapti. Cēsīs arī aktīva Līgo diena – ar tradicionālo skrējienu "Jānis" un "Jānītis". Savukārt Latvijas otrā malā - Pedvālē Briņķu muižā pieteikts septiņpadsmitais Jāņu rīta vīru rituālais skrējiens, kā delikāti aizplīvuroti nosaukts pliko līgotāju skrējiens. Fiziski vingri Jāņa bērni nakti sagaidīs arī Aglonā, kur priekšpusdienā paredzēta novada "Līgo regate airēšanā". Novada uzņēmējdarbības atbalsta centra speciāliste Ināra Gražule stāsta: regate notiks jau trešo gadu, tātad nu jau nostiprinās tradīcija. Sacensībās piedaloties jauniešu komandas, gan tie, kas mācās novada skolās, gan studenti, atbraucot mājās. Varot piedalīties jebkurš. Uzvarētājus finišā gaida Jāņu dienai atbilstošas balvas. Savukārt jau pēc mēneša šepat notiks vēl viens pasākums – Cirīša ezera svētki.

"Ielīgošana sākusies jau pagājušonedēļ."

Vēl citā - Alojas novada Staicelē Jāņu ielīgošanā ar aicinājumu "Nāc, kaimiņ, līgot!" notiks ziemeļu un dienvidu futbols. Staiceliešiem tā jau sena tradīcija, kad Līgo dienā tiekas pilsētas ziemeļu un dienvidu gala iedzīvotāji, lai sacenstos futbolā un dažādas veiklības demonstrējumos.

Lai balstiņas skan pār 109 novadiem

Pilsētās, novadu centros, pagastos lielākās un mazākās kopās Jāņa bērnus aicinot, publiskajos ielūgumos, tas ir, pašvaldību mājaslapās (arī sociālajos tīklos), tiek solīta sadziedāšanās, sadejošana un Jāņu tradīciju apgūšana.

Ir pilsētas, kurās Līgo vakarā būs plaši koncerti, Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā  Līgo ballē muzicēs Aivars&Haralds. Daugavpilieši un pilsētas viesi aicināti uz Stropu estrādi pavadīt gada visīsāko nakti un sagaidīt saullēktu zaļumballes noskaņojumā - kopā ar Latviešu kultūras centra deju kolektīvu "Atbalss", profesionālo pūšamo instrumentu orķestri "Daugava" un solistiem, mūzikas grupu "Lardo". Liepājā plašajā līgošanas programmā ar latviskiem dančiem arī muzicēs Līvas ciema muzikanti, grupa "Klaidonis". Savukārt Valmieras estrādē, kā vēsta programma, līdz pat rīta gaismai notiks Līgo vakara un Jāņu nakts sarīkojums, kurā Jāņa bērniem būs iespēja izdziedāties, izdancoties un izsmieties no sirds. Lielo sadziedāšanos ar Valmieras koriem un skatītājiem vadīs Valmieras koru virsdiriģents Jānis Petrovskis, par muzikālo atbalstu rūpēsies komponists Uldis Marhilēvičs. Valmieras korus pārstāvēs diriģentes Irēnas Zelčas vadītais apvienotais Līgo koris. Sadziedāšanā piedalīsies arī godājami Valmieras pilsētas un apkārtējo novadu cilvēki ar pašu izvēlētu dziesmu. Koncertu kuplinās grupa "Baltie Lāči".

Savukārt galvaspilsētā 23. jūnijā visiem rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs iespēja līgot un sagaidīt Jāņus 11. novembra krastmalā un Dzegužkalnā.

Līgo vakara un citu svētku dienu piedāvājums ir atrodams novadu un pilsētu mājas lapās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI