NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
13. decembrī, 2009
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Labklājība
4
4

Labs laiks labiem darbiem

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai gan cilvēku četrkājainajiem draugiem kalendāru nav, droši vien arī viņi nojauš par svētku tuvošanos un cer uz kādu gardumu vai prieka brīdi.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Lai nīgri nepārmestu citiem, ka Ziemassvētku laikā visi kļūst pārāk labiņi, dāsni un labsirdīgi, izdari kaut ko labu arī Tu. Izvēlies, ko atbalstīt: Latvijas bērnus, bezpajumtniekus, peruāņus vai kaķus, un uz priekšu!

Atbalsts vardarbībā cietušajiem bērniem

Latvijas Televīzija sadarbībā ar Latvijas Bērnu fondu rīko Ziemassvētku labdarības akciju "Nepaej garām!", lai veicinātu sabiedrības iejūtību un atbalstu bērniem un ģimenēm, kam Latvijā šodien klājas visgrūtāk. Akcija risināsies sestdien 19. decembrī Latviešu Biedrības namā, un tās norisi varēs vērot tiešraidēs LTV1 ēterā.

Labdarības akcija ietvers trīs atbalsta mērķus, aicinot skatītājus ziedot līdzekļus vardarbībā cietušo bērnu rehabilitācijai (pērn Latvijā zināmi 1397 gadījumi, kad bērni cietuši no vardarbības), audžuģimeņu atbalstam (Latvijā ir 580 bērnu, kas dzīvo audžuģimenēs un vairāk nekā 6000 bērnu ir aizbildņu apgādībā) un bērnu invalīdu nometņu organizēšanai (Latvijas Bērnu fonds nākamajā vasarā rīkos 15 nometnes bērniem ar īpašām vajadzībām, katrā no tām piedalīsies 25 bērni).

Akcijas laikā skanēs arī atsevišķs koncerts, kurā piedalīsies LTV akcijas "Palīdzēsim talantam!" laikā atbalstu guvušie jaunie mūziķi un bērnu mūzikas kolektīvi.

Tāpat Latviešu Biedrības namā no agra rīta līdz pat vēlam vakaram būs atvērtas radošās darbnīcas, kuras vadīs mākslinieks Jānis Anmanis, folkloriste Ilga Reizniece, pavārmākslas burvis Mārtiņš Rītiņš, burvju mākslinieku Pecolli ģimene.

Savukārt LTV1 studijā darbosies tālrunis, pa kuru ikviens skatītājs varēs informēt par aktuālākajām problēmām akcijā minēto programmu kontekstā.

Var pirkt kartītes, kalendārus un kopā spēlēties

Iegādājoties Ziemassvētku apsveikuma kartītes tuviniekiem, vērts izvēlēties tās, no kurām kāds santīms vai pat visi ienākumi tiek ziedoti kādam labam mērķim.

Tā visos RIMI veikalos par Ls 3,50 iespējams iegādāties kustības LIELIE Bērnu slimnīcai izveidotu 2010. gada kalendāru. Visi ienākumi no to pārdošanas tiek ziedoti Bērnu klīniskās universitātes slimnīcai.

Savukārt biedrība „Bērnu un jauniešu rotaļu un attīstības centrs ORANŽAIS STARS” www.palidziberniem.lv aicina iegādāties viņu paspārnē esošo bērnu un to vecāku rokām gatavotas apsveikumu kartītes un dekorus Ziemassvētkiem. Visi iegūtie līdzekļi tiks izlietoti bērnu invalīdu vecāku atbalsta grupu veidošanai, lai palīdzētu šīm ģimenēm un viņu bērniem integrēties vietējā sabiedrībā Jelgavā un Jelgavas novadā.

"Varat piedalīties viņu Ziemassvētku koncertos, palīdzēt sapīt biželes vai iedrošināt kādu nobijušos puišeli. Te nu nekādu naudu nevajag – tikai labu gribu."

Savukārt Labklājības ministrijas Bāriņtiesu uzraudzības un audžuģimeņu un aizbildņu nodaļas vecākā referente Margita Kalniņa-Laksa mudina: sazinieties ar kādu tuvāko bērnunamu un dodieties ciemos parotaļāties ar bērniem! Varat piedalīties viņu Ziemassvētku koncertos, palīdzēt sapīt biželes vai iedrošināt kādu nobijušos puišeli. Te nu nekādu naudu nevajag – tikai labu gribu. Parunājiet ar bērnunama vadību – varbūt ar kādu bērnu varat kopā doties uz kino vai teātri.

Bezpajumtniekiem – arī dzija un pogas

Rīgas domes Labklājības departaments sadarbībā ar tirdzniecības centru "Domina" līdz 23. decembrim aicina kļūt par akcijas "Iepriecini bērnu sirdis!" atbalstītājiem. Labdarības akcijas laikā ikviens var apmeklēt īpašo Ziemassvētku cerību istabu, lai iepazītos ar Rīgas pilsētas dienas centriem un ziedotu dažādas lietas, kas katram no tiem ir tik ļoti nepieciešamas, kā arī sniegt savu palīdzību kā brīvprātīgajam, tā ieguldot arī savu daļu labestības un sirsnības.

Vēl Rīgas domes Labklājības departaments lūdz aukstajās ziemas dienās atcerēties par bezpajumtniekiem. Esiet atsaucīgi un nepaejiet vienaldzīgi garām cilvēkam, kurš nonācis bezpalīdzīgā stāvoklī, informējiet par to, piezvanot pa ārkārtas situāciju tālruni 112 vai Rīgas pašvaldības policijai pa tālruni 02! Vēl ir aicinājums ziņot par bezpajumtnieku pulcēšanās vietām Rīgas patversmes Mobilai brigādei pa mobilo tālruni 27023550.

Bezpajumtniekus var atbalstīt arī citādi. Patversmēs Rīgā, Katoļu ielā 57, Maskavas ielā 208, jebkurš var nodot tīras, lietotas drēbes un apavus. Dienas centra nodarbībām savukārt lūgums ziedot dažādus materiālus radošām aktivitātēm, piemēram, dziju, pogas, krāsainus papīrus un citas lietas.

Brilles uz Peru

Ja nu Adventes laikā kārojas ko neparastāku, var izvēlēties eksotiskāku labdarības veidu. Tūrisma aģentūra "Kaleva Travel" aicina ikvienu, kurš vēlas, pievienoties korporatīvajam sociālās palīdzības projektam "Ieraugi Peru!" un ziedot jaunas vai lietotas optiskās brilles Peru iedzīvotājiem. Projektu īsteno „Kaleva Travel Grupa” Somijā, Baltijas valstīs un Rumānijā sadarbībā ar „World Vision”, „Synsam” un „Cazze” optikas kompānijām.

"Lūgums ziedot dažādus materiālus radošām aktivitātēm, piemēram, dziju, pogas, krāsainus papīrus un citas lietas. "

Projekta būtība ir pavisam vienkārša: ikviens, kam ir nevajadzīgas jaunas vai lietotas optiskās brilles, var nodot tās „Kaleva Travel” Latvijas birojā K. Barona ielā 7/9 līdz šā gada 31. decembrim. Brilles tiks nogādātas Pitumarka ciemata iedzīvotājiem Andu kalnos, Peru, tādējādi dodot iespēju lasīt un labāk redzēt tiem, kam brilles nav pieejamas.

„Kaleva Travel Grupas” mērķis ir savākt vismaz 1000 jebkura optiskā stipruma briļļu pāru. Īpaši gaidītas būs brilles lasīšanai.

Četras kājas un siltas sirdis

Lai gan cilvēku četrkājainajiem draugiem kalendāru nav, droši vien arī viņi nojauš par svētku tuvošanos un cer uz kādu gardumu vai prieka brīdi.

Līdz pat 29. decembrim Jēkabpilī norisinās labdarības akcija "Sasildīsim dzīvnieku patversmes iemītnieku sirdis!", lai veicinātu iedzīvotāju informētību par Jēkabpils dzīvnieku patversmi, kā arī vāktu ziedojumus tās atbalstam. Jēkabpilī izvietoti plakāti ar sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, kuros viņi attēloti kopā ar saviem mīluļiem, un aicinājums piedalīties labdarībā. Savukārt lielveikalos "Rimi, "Elvi", "Mego" un "Supernetto", kā arī atpūtas centrā "Citrus SPA" izvietotas ziedojumu kastītes ar akcijas uzlīmēm. Akcijas noslēguma pasākums notiks 29. decembrī plkst.14 Jēkabpils pilsētas domes sēžu zālē.

Ziedot Jēkabpils dzīvnieku patversmes iemītnieku uzturēšanai un ārstēšanai iespējams arī SIA "Jēkabpils pakalpojumi" ziedojumu kontā LV 80 UNLA 0009003467779. Savukārt barību patversmes iemītniekiem iespējams ziedot veterinārajā aptiekā "Centrs AV".

Lai kaķiem tikumīgi Ziemassvētki

Ar kaķiem gan šis jautājums nav apspriests, bet biedrība „Dzīvnieku SOS” īsteno pasaulē veiksmīgi pielietoto bezsaimnieku kaķu kontroles programmu „noķer-sterilizē-atlaiž”. Sterilizēšana ir operācija, kuras laikā kaķim izņem vairošanās orgānus. Operācija ir vienkārša, un kaķis pēc tās ātri atgūstas. Pēc dažām dienām sterilizētos kaķus nogādā iepriekšējās dzīvesvietās.

Lai projekts būtu pēc iespējas sekmīgāks, biedrība „Dzīvnieku SOS” aicina piedalīties visus, kuriem rūp mūsu pilsētas četrkājaino iemītnieku dzīve – nogādāt ielas kaķus uz veterināro klīniku programmas „noķer–sterilizē–atlaiž” ietvaros, iepriekš piesakoties pa tālruni 22027095.

Viena kaķa aprūpe vidēji izmaksā Ls 20–25 (kaķenes sterilizācija vidēji Ls 25–30, runča kastrācija Ls 15–25, eitanāzija Ls 15–20). Projekta īstenotājs - biedrība „Dzīvnieku SOS„ - mēnesī vidēji var nodrošināt 15–20 kaķu aprūpi, tādēļ visi projekta atbalstītāji ir aicināti ziedot līdzekļus šim mērķim. Varbūt tieši pirms Ziemassvētkiem?

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI