NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Mudīte Luksa
LV portāls
19. decembrī, 2009
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Labklājība
5
5

Santīms pie santīma. No mazuma – lieli un svētīgi darbi

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ziedojumu kastītēs iemestā nauda nonāks tieši tajās rokās, kur paredzēts, un izlietota tam nolūkam, kam paredzēts.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Santīms pie santīma. Pieci, desmit. Mazāk gadās pa baltai metāla naudiņai, bet papīra – pavisam reti. Tā pildās ziedojumu kastītes veikalos „Rimi”, „Supernetto” un citās tirdzniecības vietās. Tā no mazuma kopā krājas lieli, labi darbi, kuros kādam bērnam izglābj dzīvību, kādam ļauj atgūt spēju staigāt, dzirdēt, redzēt, bet varbūt vēl kādam – dzīves pēdējās grūtās stundās saņemt dāvanā izsapņotu, bet līdz šim nepiepildītu iepriecinājumu.

Veikalu tīkla „Rimi Latvija” vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Inita Bērziņa teic, ka Ziemassvētku laiks cilvēkos patiešām plašāk paver domas par labdarību, ziedošanu – par to, kā palīdzēt citiem. Turklāt vispārējais finansiālo grūtību laiks ne tikai nav mazinājis ziedojumu urnās nonākušo naudiņu apjomu, bet, gluži pretēji, - ievērojami vairojis. Kad pašam pienākušas grūtākas dienas, vieglāk saprast tos, kam klājas vēl smagāk.

Dāvāt sapni

Labdarības akcijas „Rimi” veikalos norisinās jau kopš 2006. gada un notiek cauru gadu. No janvāra līdz februārim „Rimi” sadarbībā ar labdarības portālu „Ziedot.lv”, akcijā iesaistoties vēl daudziem atbalstītājiem, rīkoja akciju „Dāvāsim sapni!”. Šī akcija notika pēc Šveices farmācijas kompānijas „Mepha” iniciatīvas, un šogad tajā saziedoti 45 tūkstoši latu, par 15 tūkstošiem vairāk, nekā sākotnēji iecerēts. „Rimi” ziedojumu kastītēs tika saziedoti 12 147 lati, pārējie - labdarības portālā „Ziedot.lv” un zvanot pa ziedojumu tālruni.

Iegūtie līdzekļi ļāva piepildīt 15 smagi slimu bērnu sapņus, sarīkot ģimeņu atpūtas nometni, kā arī sniegt atbalstu Bērnu paliatīvās aprūpes biedrībai - bērnu aprūpei un medicīnas aparatūras iegādei.

Agita Lazdiņa, „Mepha” izpilddirektore, „Rimi Latvija” mājaslapā izteikusi šādus atzinības vārdus: „Akcijas organizatoru un atbalstītāju vārdā vēlos pateikt paldies visiem ziedotājiem, kā arī paust gandarījumu par cilvēku labestību. Šis gads bija īpašs ar cilvēku atsaucību – vēlmi ziedot un iesaistīties. Ogres rajona Madlienas vidusskolas skolēni un darbinieki jau otro gadu aktīvi iesaistās akcijā, saziedojot vairāk nekā 200 latu. Saņēmām arī vairākus dāvinājumus, piemēram, Emīlijai Marijas Naumovas studija „MarieN Studio” uzdāvināja mūzikas nodarbības, kā arī piedāvājums vākt ziedojumus „Rimi” ziedojumu kastītēs nāca kā pozitīvs pārsteigums."

"Akcijas ietvaros tika iegādāta gan medicīniskā aparatūra, gan vairāki bērni guva iespēju doties izsapņotos ceļojumos, spēlēt datora spēles, vēl kāds tika pie ļoti kārotā mājdzīvnieciņa fretkas jeb mājas seska Pūciņas."

Akcijas laikā tika iegādāta gan medicīniskā aparatūra, gan vairāki bērni guva iespēju doties izsapņotos ceļojumos, spēlēt datora spēles, vēl kāds tika pie ļoti kārotā mājdzīvnieciņa fretkas jeb mājas seska Pūciņas, varēja dziedāt līdzi karaoke un darīt vēl ko citu, par ko tik ilgi sapņots.

Iepriekšējos trijos šīs labdarības akcijas gados ir piepildīti 30 smagi un nedziedināmi slimu bērnu sapņi.

Sadzirdēt savu māmiņu

Labdarības akcija „Sadzirdēt savu māmiņu” norisinājās martā un aprīlī, un tās laikā ziedojumu kastītēs tika savākti 14,9 tūkstoši latu. Saziedotais deva iespēju iegādāties digitālos dzirdes aparātus astoņiem pirmsskolas vecuma bērniem. Portāla „Ziedot.lv” vadītāja Rūta Dimanta par šo akciju sacīja: “Pateicoties „Rimi” klientu atsaucībai, ir saziedots vairāk, nekā iesākumā domāts, tāpēc savu māmiņu sadzirdēt varēs vēl divi bērniņi.”

Labestības diena 

Labestības dienas tradīcija Latvijā iedibināta pirms diviem gadiem. Šogad akcijas laikā, kas sākās aprīlī un noslēdzās 24. maijā, smagi slimiem bērniem tika saziedots vairāk nekā 284 tūkstoši latu, un Labestības dienas noslēgumam gan klātienē, gan TV ekrānos sekoja un arī ar tālruņa zvaniem atbalstīja tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju. No šīs summas 32,7 tūkstošus latu bija ziedojuši „Rimi” klienti un darbinieki. Labestības maratonā saziedotā nauda palīdzēs atlabt gan tiem 59 bērniem, kuri bija „Ziedot.lv” palīdzības saņēmēju rindā, gan vēl vairākiem citiem smagi slimajiem.

Vasaras nometnes bērniem ar īpašām vajadzībām

Jūnijā „Rimi” ziedojumu kastītēs nonāca 9357 lati, kas tika pievienoti ziedotajiem līdzekļiem portālā „Ziedot.lv”, tādējādi nodrošinot 63 bērniem dalību vasaras nometnēs. Tajās uzturējās bērni, kas slimo ar cukura diabētu vai cerebrālo trieku. Bērnu cerebrālā trieka izraisa centrālās nervu sistēmas bojājumus, kas izpaužas kustību un garīgās attīstības traucējumos. Slimība ir grūti, sistemātiski un ļoti ilgstoši ārstējama, un nometnē bērni un jaunieši ar īpašām vajadzībām – kustību traucējumiem – uzlaboja savas kustību, runas un ikdienas aprūpes spējas fizioterapijas, ergoterapijas, peldēšanas, kā arī mākslas un mūzikas nodarbībās un mācījās veidot draudzīgas attiecības plašākā pulkā.

Savukārt 16 pirmsskolas un sākumskolas bērniem, kas nesen saslimuši ar cukura diabētu, kā arī viņu vecākiem un aizbildņiem vasaras nometnē tika sniegts apmācību kurss, lai bērni varētu patstāvīgi rūpēties par savu veselību un izprast slimību.

Skolas soma

Droši vien visiem vēl dzīvā atmiņā labdarības akcija „Skolas soma”, kurā divos mēnešos kopumā ziedoti 30 310 lati, no kuriem 15 000 latu nākuši no „Rimi” veikalu ziedojumu kastītēm. Par akcijā saziedotajiem līdzekļiem skolas piederumu dāvanu kartes 35 latu vērtībā saņēma vairāk nekā 800 skolēnu.

Šī akcija ir ļoti vajadzīga, jo mūsu valstī, it īpaši reģionos, diemžēl ir daudz trūcīgu ģimeņu, kuras nespēj saviem bērniem iegādāties skolai nepieciešamo. Saistībā ar ekonomiskajām grūtībām valsts tautsaimniecībā situācija sevišķi saasinājās aizvadītajā vasarā.

Akcija katru gadu tiek īstenota sadarbībā arī ar reģionālajām labdarības organizācijām. Šogad tajā ļoti aktīvi iesaistījās 23 reģionālo labdarības organizāciju tīkla pārstāvji:  Alūksnes un Apes novada fonds, Auces latviešu biedrības krīzes centrs "Namiņš", Auces bērnu invalīdu biedrība "Māriņa", organizācijas "Glābiet bērnus!" Amatas, Bebru, Vaives pagasta nodaļas un Īles atbalsta grupa, Inčukalna Invalīdu biedrība, Kuldīgas daudzbērnu ģimeņu biedrība "Šūpulītis", Kultūras biedrība "Spektrs", Latvijas Humānās palīdzības centrs, Latvijas Samariešu apvienība, Latvijas Sarkanā Krusta Saldus nodaļa, Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija, Lauku sieviešu klubs „Dore”, Lielvārdes Attīstības fonds, Mērsraga invalīdu atbalsta centrs, biedrība "Otrās Mājas", nodibinājums "Palīdzēsim.lv", Valmieras novada fonds, Vecumnieku daudzbērnu ģimeņu biedrība "Saulgrieze", Viļānu bērnu-invalīdu biedrība "Saulstariņi" un Talsu novada fonds, kā arī šo pilsētu pašvaldības.

"Par akcijā saziedotajiem līdzekļiem skolas piederumu dāvanu kartes 35 latu vērtībā saņēma vairāk nekā 800 skolēnu."

Reģionālās labdarības organizācijas akcijā piesaistīja 5584 latus.

Akcijas noslēgumā 120 bērni no daudzām Latvijas pilsētām priecājās par kino „Parex Plaza” dāvāto iespēju noskatīties latviešu animācijas filmiņas, saņēma „Rimi” dāvātās skolas somas, „Rama” pusdienu kastītes, „Volvo” zīmuļus, kā arī baudīja pārtikas ražotāju dāvātos našķus.

Šogad papildu naudas ziedojumiem akcijas organizētāji aicināja ziedot arī skolai derīgas mantas.

Palīdzēt veseļoties bērniem ar īpašām vajadzībām

Akcijai „Palīdzēsim veseļoties bērniem ar īpašām vajadzībām” 1. oktobrī tika atklātas ziedojumu kastītes „Supernetto” veikalos Latvijā. Katrā pilsētā, kurā ir „Supernetto” vai „Rimi” veikali, ziedojumi tika vākti vienam vai vairākiem vietējiem bērniem – kopumā 59 bērniem visā valstī, lai iegūtu naudu viņu ārstēšanai. Līdz akcijas noslēgumam 23. novembrī kopumā tika saziedots 41 761 lats. 

Eņģeļi pār Latviju

Kopš novembra LNT, Swedbank un „Ziedot.lv” ar „Rimi” un „Supernetto” atbalstu aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju ziedojot palīdzēt bērniem dzīvot. Turpinot labestības projektus ne tikai Labestības dienā maijā, bet arī pirms Ziemassvētkiem, LNT kopā ar Katrīni Pasternaku un citiem aicina ikvienu piedalīties akcijā „Eņģeļi pār Latviju” – ziedot un kļūt par kāda bērna sargeņģeli.

"Aiga santīmus kastītēs atstāj vienmēr, bet arī pa reizei pārskaita naudu dzīvnieku patversmei akcijā „Reiz cilvēkam bija draugs”."

Labestības maratons noslēdzas 20. decembrī, kad visas dienas garumā pie Latvijas Nacionālās operas darbosies ziedojumu tirdziņš, notiks spēles un rotaļas bērniem, uzstāsies arī daudzi Latvijā populāri mūziķi. Vakarā LNT būs maratona noslēguma tiešraide, kuras laikā tiks vākti ziedojumi bērniem, kam mūsu visu palīdzība ir ļoti nepieciešama: Matīsam (9 gadi), Sandim (3 gadi), Mārai (11 gadi), Gundegai (7 gadi) un Esterei (5 gadi). Viņu rehabilitācijai un ārstēšanai nepieciešams savākt 39 813,44 latus.

Tad kādam būs labāk

Šeit nav minētas visas akcijas, kuru laikā „Rimi” un „Supernetto” veikalos bija atvērtas ziedojumu kastītes. Turklāt šādas kastītes nav tikai minēto tīklu veikalos. Saistībā ar ziedojumiem LV.LV aptaujāja gan cilvēkus veikalos, gan draugus un paziņas.

Edijs, 14 gadu vecs skolnieks, stāsta, ka veikalos ziedojumu kastītēs allaž atstāj pa santīmam – cik nu katru reizi atļauj rocība. „To daru tāpēc, ka liekas – tad kādam būs labāk.” Edija māte Lolita kasītēs ziedojumus neatstāj, bet ar labdarību nodarbojas citādi, piemēram, vācot zīdaiņa pūriņu trūcīgai jaunai māmiņai, bezpajumtnieku patversmes iemītniecēm – dzijas adīšanai.

Aiga santīmus kastītēs atstāj vienmēr, bet arī pa reizei pārskaita naudu dzīvnieku patversmei akcijā „Reiz cilvēkam bija draugs”. Ilze savukārt konsekventi ziedo naudiņas jaunas dzīvnieku patversmes celtniecībai. Tā nu izrādās, ka vairāk ir to, kas ziedo, nekā to, kuri savā makā lieka santīma neatrod.

Kāds pircējs, veikalā taujāts par attiecībām ar ziedojumu kastīti, bargi atsaka, ka tur savu naudu neniekošot – ne aizslēgta, ne apštempelēta, gan jau puse satura pa ceļam līdz bankai pazudīs.

I. Bērziņa, „Rimi Latvija” vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste, par to tikai smaida: ziedojumu kastītēm esot īpaša konstrukcija – nauda tajās gan iekrītot brīvi, bet kastītes iespējams atvērt tikai ar īpašu atslēgu. To noteiktā laikā noteiktās dienās darot īpašs veikala darbinieks. Nauda, pirms to nogādāt bankā, tiekot rūpīgi pārskaitīta. Savukārt banka naudu ieskaita portāla „Ziedot.lv” kontā, bet veikalam ikreiz sūta datus, cik daudz naudas saņemts. Tādēļ nav pamata neuzticēties, ka ziedojumu kastītēs iemestā nauda nenonāks tieši tajās rokās, kur paredzēts, un nebūs izlietota tam nolūkam, kam paredzēts. Bet tas, kā no mazas naudas veidojas liela un var daudzus cilvēkus darīt laimīgākus un veselākus, liecina iepriekš stāstītais.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI