E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6221
Lasīšanai: 2 minūtes

Sabiedrības līguma uzteikšana

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. janvārī, 2015
Evija

Labdien! Jautājums par Komerclikuma 99.pantu, kas nosaka, ka, ja sabiedrība nodibināta uz nenoteiktu laiku, sabiedrības biedram ir tiesības izstāties no sabiedrības, uzsakot sabiedrības līgumu ne vēlāk kā sešus mēnešus pirms pārskata gada beigām. Sakiet, lūdzu, kādas darbības praktiski jāveic sabiedrības biedram un vai šīs ziņas tiek reģistrētas UR? Jāpiebilst, ka 2 pārējie sabiedrības dalībnieki nav sasniedzami un arī valdei šādu iesniegumu nav iespējams iesniegt, jo sabiedrības dalībnieki vienlaicīgi ir arī valdes locekļi.

A
atbild:
17. februārī, 2015

Labdien! Iesakām Jums iepazīties ar Civillikumā noteikto par sabiedrības līgumu. Civillikuma 2264.pants nosaka, ka „ja sabiedrības līgums noslēgts uz nenoteiktu laiku vai uz laiku līdz kāda biedra mūža beigām, vai ja līgumu pēc tajā noteiktā laika notecējuma klusējot pagarina, tad katrs biedrs var līgumu uzteikt, paziņojot atsevišķi katram no pārējiem biedriem uzteikumu trīs mēnešus iepriekš. Ja nolīgts noslēgt sabiedrības rēķinus ikgadus, tad līgums uzteicams trīs mēnešus pirms attiecīgā darbības gada noslēguma. Tomēr biedrs nevar uzteikt ļaunprātīgi; pretējā gadījumā biedrs atbild par zaudējumiem, kas cēlušies šāda uzteikuma dēļ, un nepiedalās peļņā, ko sabiedrība ieguvusi pēc šā uzteikuma”.

Tādējādi no šīs normas nepārprotami ir redzams, ka par šādu uzteikumu ir jāpaziņo katram biedram atsevišķi. Šādas ziņas (uzteikums) netiek reģistrēts komercreģistrā, kamēr nesanāk sapulce un tās lēmums netiek iesniegts komercreģistrā izmaiņu reģistrēšanai. Katrai personai ir deklarētā dzīvesvieta, uz kuru tad arī šis uzteikums ir jānosūta. Jāatceras, ka Komerclikuma normas kā lex specialis attiecināmas pret Civillikumā vispārīgi noteikto.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas