E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3862
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļus par iepriekšējiem gadiem piedzīt nevarēs

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. februārī, 2014
Elita Salmane

Labdien, situācija tāda, ka mana bērna tēvs, ar kuru esam pašķīrušies jau piecus gadus, maksā uzturlīdzekļus, bet zemākus, kā valstī noteiktais. Vai man ir tiesības ar tiesas starpniecību piedzīt starpību, kuru viņš nav maksājis, jo nekādu līgumu vai citu veidu vienošanās par uzturlīdzekļiem savstarpēji mums nav? Un vai man ir tiesības pieprasīt šo uzturlīdzekļu summu saņemt konkrētā datumā, jo līdz šim tas notiek neizprotamos datumos?

A
atbild:
24. martā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls
Ieva Brante
juriste

Piedzīt uzturlīdzekļus ar atpakaļejošu datumu nav iespējams. Jums jāsniedz tiesā prasība par uzturlīdzekļu piedziņu, un tos varēs piedzīt, sākot ar prasības iesniegšanas brīdi. 

Atbildot uz jautājumu, vai var pieprasīt uzturlīdzekļu summu saņemt konkrētā datumā, juriste Ieva Brante norāda, ka konkrētā datumā pieprasīt izmaksāt naudu nav vēlams. Taču var uzrakstīt, līdz kuram datumam uzturlīdzekļus izmaksāt. Lūgumu var noformēt, piemēram, šādi: „Lūdzu tiesu noteikt, ka uzturlīdzekļi maksājami līdz kārtējā mēneša 15.datumam.”

Tā ir pamatota prasība, jo ļauj plānot ģimenes budžetu, kā arī atvieglo darbu tiesu izpildītājam, ja radīsies nepieciešamība pie tāda vērsties. 

Vairāk informācijas par to, kā noformēt prasību uzturlīdzekļu lietā, varat meklēt LV portāla skaidrojumā „Kā noformēt maza apmēra prasību par uzturlīdzekļu piedziņu”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas