E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33931
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāmaksā nodoklis no kapitāla pieauguma

J
jautā:
17. septembrī, 2024
Zigis

Labdien! Paskaidrojiet, lūdzu, vai ir jāmaksā nodoklis no kapitāla pieauguma šādā gadījumā! Vēlējos apmainīt esošās akcijas vērtspapīru kontā pret citiem. Akcijas nācās pārdot vienas dārgāk, otras lētāk par iegādes vērtību. Par saņemto un papildu naudu tika iegādātas citas akcijas, un tās nav plānots pārdot. Vai ir jāmaksā nodoklis? 

A
atbild:
Šodien
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Ienākums no akciju pārdošanas ir ienākums no kapitāla pieauguma, kuru nosaka, no akciju atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību. 

Akciju iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi par vērtspapīru iegādi un turēšanu. Ienākumam no kapitāla pieauguma (tostarp akciju pārdošanas) piemēro 20 procentu nodokļa likmi. 

Par ienākumu no akciju atsavināšanas tiek iesniegta deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma atkarībā no ceturksnī gūto ienākumu apmēra: virs 1000 eiro – deklarāciju iesniedz reizi ceturksnī līdz nākamā mēneša 15. datumam; līdz 1000 eiro – deklarāciju iesniedz līdz nākamā gada 15. janvārim. Nodokļa maksātājs iemaksā budžetā aprēķinātā nodokļa summu līdz 23. datumam no likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktās deklarācijas par ienākumu no kapitāla pieauguma iesniegšanas dienas.  

Deklarācijā norāda visus pārskata periodā gūtos ienākumus no kapitāla pieauguma vai zaudējumus no kapitāla aktīva atsavināšanas. 

Ja, pārdodot akcijas, pārskata periodā ir bijuši tikai darījumi, kas neveido ar nodokli apliekamu ienākumu no kapitāla pieauguma (ciesti zaudējumi), tad deklarācija par pārskata periodu nav jāiesniedz. 

Ja par taksācijas gadu aprēķinātais kapitāla pieaugums no vienu akciju atsavināšanas ir negatīvs, bet no otru – pozitīvs, tad radušos zaudējumus attiecībā uz taksācijas gadu var segt ar pozitīvo kapitāla pieaugumu, iesniedzot gada kapitāla pieauguma ienākuma precizēšanas deklarāciju. 

Savukārt, ja minētais vērtspapīru konts ir reģistrēts VID kā ieguldījumu konts, tad nodokļa maksāšana tiek atlikta līdz brīdim, kad jaunās akcijas pārdosiet un no ieguldījumu konta izmaksāsiet lielāku naudas summu, nekā tajā iemaksāts. Attiecīgi tādā gadījumā līdz nākamā gada 1. jūnijam būs jādeklarē ienākums no ieguldījumu konta gada ienākumu deklarācijas D11 pielikumā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 2 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas