E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33227
Lasīšanai: 2 minūtes

Kāda ir minimālā zemesgabala platība, lai uz tā varētu būvēt māju

J
jautā:
08. jūlijā, 2024
Agnese

Vectēvs vēlas man uzdāvināt daļu no sev piederošās zemes Garkalnē, Ropažu novadā. Kāda ir minimālā zemesgabala platība, lai uz tā varētu būvēt māju? Kā labāk noformēt šādas lietas? Kad prasīju Ropažu novada domei nodalīt 600 no 1800 daļām, viņi man atteica sadalīšanu.

A
atbild:
Šodien
Ropažu novada pašvaldība
Agnese Kristīne Huhka, Sabiedrisko attiecību nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Ja vēlas nodot citas personas īpašumā tikai daļu no savā īpašumā esošās zemes vienības, tā vispirms jāatdala kā jauna atsevišķa zemes vienība. Jaunu zemes vienību veidošanas prasības un minimālās platības Ropažu novada Garkalnes pagastā noteiktas Garkalnes novada teritorijas plānojumā 2013.2024. gadam ar 2015. gada grozījumiem. Tas publiski pieejams šeit. 

Jaunveidojamas zemes vienības minimālā platība tiek noteikta atbilstoši teritorijas plānojumā noteiktajam zemes vienības funkcionālajam zonējumam. Piemēram, savrupmāju apbūves teritorijā (DzS) tā ir 1200 m2. Savukārt lauksaimniecības teritorijai minimālā platība lauku teritorijā ir 2 ha, bet ciemu teritorijā  0,3 ha. Atbilstoši minētajam, ja pieņemam, ka tā ir savrupmāju apbūves teritorija, tad 1800 m2 lielu zemes vienību nav iespējams sadalīt vēl mazākās zemes vienībās. Šādu jautājumu gadījumā aicinām vērsties pie pašvaldības teritorijas plānotājiem, kas sniegs detalizētu konsultāciju atbilstoši konkrētajai situācijai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 3 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas