E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31830
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāmaksā nodokļi, ja kāds fonds izmaksā naudu privātpersonai

J
jautā:
14. februārī, 2024
Raimonds

Labdien! Ja fonds izmaksā noteiktu naudas summu privātpersonai, lai sasniegtu mērķus (atbilstoši fonda statūtiem), vai privātpersonai/fondam ir jāmaksā nodokļi? Ja ir jāmaksā, kādi tie ir?

A
atbild:
19. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jautājums acīmredzot ir par fondu, kas darbojas saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likumu. Nodibinājums, tostarp fonds, ir mantas kopums, kas nodalīts dibinātāja noteiktā mērķa sasniegšanai, kam nav peļņas gūšanas rakstura.

Likuma 7. pantā noteikts, ka biedrības un nodibinājuma ienākumus drīkst izmantot vienīgi statūtos noteiktā mērķa sasniegšanai. Peļņu, kas gūta no biedrības un nodibinājuma veiktās saimnieciskās darbības, nedrīkst sadalīt starp biedrības biedriem vai nodibinājuma dibinātājiem.

Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā norādīts: uzņēmumu ienākuma nodokli nemaksā biedrības, nodibinājumi, ja to dibināšanas atklāts vai slēpts mērķis nav peļņas vai kapitāla pieauguma gūšana to biedriem.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. pantā ir norādīti ienākumi, kurus un kādā apmērā neapliek ar nodokli: tā ir palīdzība naudā vai citās lietās, vai pakalpojuma veidā, kas sniegta no sabiedriskā labuma organizācijas (izņemot reliģisko organizāciju) līdzekļiem, vai palīdzība, ko budžeta finansētās institūcijas, labdarības vai filantropiskās organizācijas sniegušas lietās, kam piemērots atbrīvojums no muitas nodokļa – 3000 eiro gadā, palīdzība naudā, kas saņemta no sabiedriskā labuma organizācijas ārstniecības izdevumu segšanai (tai skaitā, lai nodrošinātu slimnieka un to pavadošās personas pārvietošanos līdz ārstniecības iestādei), gada apliekamajā ienākumā netiek ietverta un ar nodokli netiek aplikta, ja attiecīgās summas izlietojums ārstniecības mērķiem ir apliecināts ar attaisnojuma dokumentiem, ko uzglabā SLO.

Ar IIN neapliek stipendijas, kas izmaksātas no budžeta, Ministru kabineta apstiprinātas biedrības vai nodibinājuma līdzekļiem vai no starptautisko izglītības vai sadarbības programmu līdzekļiem, kurās līdzdalību ir apstiprinājis MK, kā arī stipendijas līdz 280 eiro mēnesī, ko izglītojamajam atbilstoši MK noteiktajai kārtībai, kādā organizē un īsteno darba vidē balstītas mācības, izmaksā komersants, iestāde, biedrība, nodibinājums.

Par savu fondu un nodokļu pienākumiem maksājumu situācijās jums jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 280 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas