E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31663
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai nepieciešama ēka zemeņu uzglabāšanai

J
jautā:
03. februārī, 2024
Dace

Vēlos uzsākt zemeņu audzēšanu vecāku īpašumā. Ēkas zemeņu uzglabāšanai nebūs, jo ogas pircējs nolasīs pats uz lauka. Vai šajā gadījumā PVD var pieprasīt ēku ogu uzglabāšanai?

A
atbild:
06. februārī, 2024
Pārtikas un veterinārais dienests
Inese Levane, Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte

Ministru kabineta noteikumi Nr. 499 “Higiēnas prasības augu izcelsmes produktu primārajai ražošanai un tiešajai piegādei galapatērētājam nelielā apjomā” nosaka higiēnas prasības augu izcelsmes produktu primārajai ražošanai un primārās ražošanas produktu tiešajai piegādei nelielā apjomā galapatērētājam vai mazumtirdzniecības uzņēmumam, kas tieši apgādā galapatērētāju, kā arī minētās piegādes apjomu, kas norādīts pielikumā.

Noteikumi attiecas uz fizisko personu, kurai atbilstoši nodokļu jomu reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem nav jāreģistrē saimnieciskā darbība un kura ir pašu ražotu kultivēto produktu ražotājs vai savvaļas ogu, augļu, riekstu, sēņu un augu vācējs un bērzu un kļavu sulas ieguvējs (turpmāk – produktu ražotājs).

Noteikumi paredz: ja tieši piegādāto svaigo ogu, tostarp zemeņu, daudzums iekļaujas noteikumos minētajā apjomā (500 kg), tad fiziskajām personām nav jāreģistrējas Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD), bet jāievēro prasības, kas noteiktas minētajos noteikumos.

Saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 9.1 pantu persona nodrošina, lai pārtika, kuru tā audzē un lieto patēriņam savā uzturā, nodod savas ģimenes locekļiem un personām, ar kurām tā dala saimniecību, kā arī citām personām mājsaimniecības ietvaros, atbilstu nekaitīguma prasībām saskaņā ar normatīvajiem aktiem pārtikas aprites jomā.

Prasības pārtikas produktu nekaitīgumam norādītas normatīvajos aktos, kuri ir pieejami Zemkopības ministrijas (ZM) interneta vietnē šeit.

Ja svaigo ogu, tostarp zemeņu, apjoms pārsniedz noteikumos norādīto nelielo apjomu vai jūs esat juridiskā persona, vai jūs primāros produktus vēlaties piegādāt/pārdot pārstrādes uzņēmumam, ir jāreģistrējas PVD un jāievēro prasības, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa Regulas (EK) Nr. 852/2004 par pārtikas produktu higiēnu I pielikumā, kā arī iepriekš minētās nekaitīguma prasības.

Primāro produktu ražošanā normatīvie akti neparedz, ka obligāti nepieciešamas ēkas produktu uzglabāšanai. Audzētājs/ogu ražotājs patstāvīgi nosaka, kādas ēkas tam nepieciešamas ražošanas darbībām, lai nodrošinātu iepriekš minētās higiēnas un nekaitīguma prasības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas