E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29937
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ceļa servitūta nodibināšana

J
jautā:
18. jūlijā, 2023
Sandra

Labdien! Man ir īpašums, kam nav piebraucamā ceļa. Vienīgais veids, kā tikt pie sava īpašuma, ir, braucot caur citu īpašumu. Mīnuss ir tas, ka īpašums atrodas pie Pleskavas šosejas (A2). Bet nepieciešams ir tikai mazs gabals no šosejas, lai būtu iespēja tikt pie sava īpašuma. Sanāks šķērsot gājēju trotuāru. Vai valstij vai pašvaldībai ir pienākums palīdzēt atrisināt šo jautājumu?

A
atbild:
07. augustā, 2023

Civillikuma 1130. pants nosaka, ka servitūts ir tāda tiesība uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesība uz to ir lietošanas ziņā aprobežota kādai noteiktai personai vai noteiktam zemesgabalam par labu.

Tādējādi, ja jūsu zemesgabalam nav iespējams piekļūt citādi, kā, šķērsojot cita īpašumu, ir nodibināms ceļa servitūts. Atbilstoši Civillikuma 1231. pantam servitūtu nodibina:

  • ar likumu;
  • ar tiesas spriedumu;
  • ar līgumu vai testamentu.

Jūsu gadījumā ir nepieciešams noskaidrot, vai attiecīgajā ceļa posmā (lai nokļūtu uz jūsu zemesgabalu) ir izveidots ceļa “pieslēgums”, kas ļautu satiksmes dalībniekiem nobraukt attiecīgajā vietā no A2 šosejas.

Ja šāda pieslēguma nav, ir nepieciešams saprast, vai piekļuvi jūsu īpašumam ir iespējams nodrošināt citādi, t. i., ņemot vērā satiksmes drošības priekšnosacījumus un citu īpašnieku (kalpojošo zemesgabalu) tiesības.

Par ceļa “pieslēguma” izveidi un piekļuves tiesību īstenošanu savam īpašumam jūs varat interesēties VSIA “Latvijas Valsts ceļi”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas