E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29735
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai jāmaksā nodokļi, importējot ražošanas iekārtu no ES

J
jautā:
20. jūnijā, 2023
Henrijs

Kāds nodoklis jāmaksā, importējot ražošanas iekārtu no ES?

A
atbild:
24. jūlijā, 2023
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Līdz ar Latvijas Republikas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) Latvijā ir spēkā līgums par ES darbību, kas nosaka preču brīvu apriti starp ES dalībvalstīm.

Ievedot preces Latvijā no valsts, kas ir ES dalībvalsts, ja preču muitas statuss ir “Savienības preces”, tās nav jāatmuito, tomēr, iespējams, būs jāsamaksā vai jāaprēķina pievienotās vērtības nodoklis (PVN). PVN samaksa vai aprēķināšana atkarīga no darījumu partnera statusa, kā arī paša ražošanas iekārtas pircēja statusa (reģistrēti vai nereģistrēti PVN maksātāji).

Savienības preces ir:

  • preces, kas pilnībā iegūtas Savienības muitas teritorijā, vai
  • preces, kas ievestas Savienības muitas teritorijā un laistas brīvā apgrozībā, vai
  • preces, kas iegūtas vai ražotas Savienības muitas teritorijā, tikai no iepriekš minētajām precēm.

Visas preces, kas nav Eiropas Savienības preces, ir Ārpussavienības preces, un tās, ievedot Latvijā, ir jādeklarē, piemērojot atbilstošu muitas procedūru. Ja Ārpussavienības preces paredzēts laist apgrozībā Latvijā (tostarp izmantot personīgajām vajadzībām vai komercdarbībai), tad precēm jāpiesaka muitas procedūra – laišana brīvā apgrozībā, kas paredz tirdzniecības politikas pasākumu piemērošanu un visu likumīgi maksājamo nodokļu iekasēšanu. Ja prece nav akcīzes prece, tad par preču importu ir maksājams:

1) muitas nodoklis pēc likmes, kas noteikta atbilstoši attiecīgai precei piemērojamam Kombinētās nomenklatūras kodam;

2) PVN, kura standarta likme Latvijā ir 21%.

Lai noskaidrotu, kādi nodokļi būs jāmaksā, deklarējot Ārpussavienības preces, jānoskaidro preces kombinētās nomenklatūras kods un pēc tam var izmantot VID Integrētā tarifa vadības sistēmas standarta nodokļu aprēķina kalkulatoru: https://itvs.vid.gov.lv/#itms:cln:1;url:/qry/cd/search.  

Lai varētu sniegt precīzu konsultāciju par iespējamo nodokļu nomaksu, ir svarīgs detalizētāks situācijas apraksts, piemēram, ir svarīgs paša pircēja statuss – vai viņš ir PVN maksātājs; darījumu partnera statuss – vai viņš ir PVN maksātājs; iekārtas transportēšanas nosacījumi, īpašuma tiesību pārejas vieta, iekārtas izmantošanas mērķis un, iespējams, citi iekārtas iegādes līguma nosacījumi. Tādēļ, lai saņemtu papildu informāciju, aicinām uzdot jautājumus VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) sadaļā “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas