E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2865
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par kapitāla pieauguma nodokli

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. septembrī, 2013
Boriss Bobrovs

2010.gadā nopirku zemes gabalu mājas celšanai, bet finansēšanas problēmu dēļ esmu spiests to pārdot kā nepabeigtu jaunbūvi. Tā kā cēlu priekš sevis (pārdot nebija prātā), čekus par materiāliem nesaglabāju. Kā ietekmēs kadastrālā vērtība ienākuma nodokļa aprēķināšanu no īpašuma pārdošanas, ja zemes pirkšanas līgumā ir 11 000 Ls bet kadastrālā vērtība 7600 Ls, un nepabeigtās mājās kadastrālā vērtība 38 000 Ls. Paldies!

A
atbild:
02. oktobrī, 2013

Ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas nosaka, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un nekustamajā īpašumā veikto ieguldījumu vērtību nekustamā īpašuma turēšanas laikā.

Par nekustamā īpašuma pārdošanas (atsavināšanas) cenu tiek uzskatīta naudas vai naturālā izteiksmē saņemtā samaksa. Savukārt nekustamā īpašuma iegādes vērtību apliecina ar dokumentāri pierādāmiem izdevumiem, kas saistīti ar nekustamā īpašuma iegādi – Jūsu gadījumā tā būtu zemes pirkuma līgumā noteiktā vērtība Ls 11 000.

Nekustamā īpašuma iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi, kas saistīti ar tā iegūšanu, piemēram, valsts nodeva par darījuma noformēšanu, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā un citi līdzīgi izdevumi.

Tādējādi konkrētajā situācijā, ja Jūsu rīcībā nav dokumentu par iegādātajiem materiāliem vai saņemtajiem pakalpojumiem mājas celtniecībai, tad kapitāla pieaugums nosakāms šādi - no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot zemes gabala iegādes vērtību (Ls 11 000) un izdevumus, kas saistīti ar nekustamā īpašuma iegūšanu un pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem, piemēram, valsts nodevas, izdevumiem par notāra pakalpojumiem (ja tādi ir Jūsu rīcībā).

Konkrētajā situācijā, aprēķinot iedzīvotāju ienākuma nodokli no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kadastrālā vērtība netiek ņemta vērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas