E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27319
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Kā apdrošinātājs aprēķina atlīdzību ceļu satiksmes negadījumā cietušajam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2022
Mārtiņš

Sveiki! Esmu cietis autoavārijā un kļuvis par 1. grupas invalīdu, esmu kopjams. Vai apdrošināšanas izmaksas ietekmē tas, ka saņemu kopšanas pabalstu? Vai tas tiek uzskatīts par ienākumu? Paldies!

A
atbild:
14. septembrī, 2022

Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā (OCTA likumā) ir noteikts, kuri ceļu satiksmes negadījumā personai nodarītie zaudējumi ir materiālie zaudējumi (mantiskie), kuri – nemateriālie (morālais kaitējums). Apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem materiālajiem un nemateriālajiem zaudējumiem nosaka Ministru kabinets.

Par situāciju pēc ceļu satiksmes negadījuma esat uzdevis vairākus jautājumus, uz kuriem atbildes vienkopus sniedz Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja Atlīdzības daļa.

  • Esmu cietis autoavārijā. Pēc CSNg esmu gulošs, kopjams,1. grupas invalīds. Apdrošināšanas kompānija apgalvo, ka neatmaksās manu atrašanos pansionātā. Vai tas ir godīgi? 

Apdrošinātājs var atlīdzināt zaudējumus, kas saistīti ar cietušās personas kopšanu pansionātā, ja tā ir cēloniskā sakarībā ar CSNg rezultātā gūtajām traumām un ir dokumentāri apliecināta.

Zaudējumi par cietušās personas medicīnisko aprūpi un kopšanu mājas vai pansionāta apstākļos tiek aprēķināti atbilstoši iesniegtajai medicīniskajai dokumentācijai un maksājumus apliecinošajiem dokumentiem. Atlīdzina faktiskos un dokumentāri apliecinātos saprātīgos kopšanas izdevumus, ja tie ir pamatoti.

  • Vai apdrošināšanas izmaksas ietekmē tas, ka saņemu kopšanas pabalstu? Vai tas tiek uzskatīts par ienākumu? 

Aprēķinot atlīdzību par cietušās personas darbspēju zaudējumu saskaņā ar OCTA likuma 22. panta 1. daļu, no valsts saņemtais kopšanas pabalsts tiek uzskatīts par ienākumu un atskaitīts no aprēķinātās vidējās izpeļņas.

  • Kā OCTA aprēķina vidējo izpeļņu, ja esmu cietis CSNg, 6 mēnešu laikā nostrādājis 4 mēnešus? Ar algu 400, 400, 200, 600. Stundas likme 5 eiro neto. Apdrošināšanas kompānija apgalvo, ka vidējā alga ir 1600/6. Man tas šķiet nepareizi, jo, skatoties pēc Darba likuma, tā ir lielāka. 

Ja darbinieks ir nodarbināts mazāk par sešiem mēnešiem, dienas vai stundas vidējo izpeļņu aprēķina no darba samaksas par nostrādātajām dienām vai stundām, tās kopsummu dalot attiecīgi ar šajā periodā nostrādāto dienu vai stundu skaitu (Darba likuma 75. panta 6. daļa).

  • Pirms CSNg 6 mēnešu laikā strādāju 4 mēnešus, gada laikā vēl 4 mēnešus ārzemēs. Vai ir taisnīgi, ka vidējās izpeļņas aprēķināšanā ņem vērā tikai darbu Latvijā? 

CSNg cietušās personas vidējā izpeļņa tiek aprēķināta saskaņā ar Darba likuma 75. pantu, par pamatu ņemot pēdējos 6 mēnešus pirms CSNg (neskaitot mēnesi, kurā noticis CSNg).

LTAB Administratīvi saimnieciskās daļas vadītāja Agnese Mežinska papildus informē, ka saskaņā ar OCTA likuma 39. panta 5. daļu, ja trešo personu neapmierina lēmums par apdrošināšanas atlīdzības izmaksu vai atteikumu, tai ir tiesības lūgt LTAB sniegt atzinumu par minēto lēmumu. Pārbaudot trešās personas sūdzību pēc būtības, LTAB pieņem lēmumu, kuram ir rekomendējošs raksturs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas