E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25122
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai ir atļauts iegādāties karisoprodolu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. decembrī, 2021
Ērika

Labdien! Vai ir atļauts iegādāties un lietot muskuļu relaksantu karisoprodols fiziskas traumas ārstēšanai?

A
atbild:
28. janvārī, 2022

Zāļu valsts aģentūra informē: Eiropas Zāļu aģentūras Zāļu reģistrācijas komiteja (CHMP) ir veikusi recepšu medikamenta ar aktīvo vielu “Carisoprodol” izvērtējumu un secinājusi, ka medikamenta sniegtie riski pārsniedz ieguvumus, tādējādi Eiropas Savienībā jāaptur šī medikamenta izplatīšana.

Līdz ar to drošības apsvērumu dēļ recepšu medikamentam ar aktīvo vielu karisoprodolu 2008. gadā tika anulēta zāļu reģistrācijas apliecība un tā izplatīšana ES dalībvalstīs ir apturēta.

Eiropas Komisija un Eiropas Zāļu aģentūra lēmumu pieņēma, balstoties uz Norvēģijas Zāļu aģentūras 2007. gadā veiktu zāļu ieguvumu un riska analīzi, kurā secināts, ka medikamenta radītie riski pārsniedz sniegtos ieguvumus – zāles izraisa palielinātu atkarību risku, intoksikāciju (ietekmē apziņu) un izraisa psihomotoriskos traucējumus (neparastas domas un kustību traucējumus).

Par zāļu pareizu lietošanu Zāļu valsts aģentūra vienmēr iesaka konsultēties ar ārstu un farmaceitu. Recepšu zālēm ārsts noteiks jums vispiemērotāko zāļu lietošanas biežumu un devu, savukārt farmaceits Jums paskaidros visu, kas jāievēro, lietojot un uzglabājot zāles.

Ļoti svarīgi ir zāles lietot saskaņā ar lietošanas instrukcijā sniegtajiem norādījumiem, jo patvaļīga zāļu lietošana var ne tikai būt neefektīva, bet arī izraisīt nepatīkamas un pat veselībai bīstamas blakusparādības. Visbiežāk pieļautās kļūdas zāļu lietošanā rodas, neievērojot noteikto zāļu lietošanas biežumu un daudzumu, kā arī patvaļīgi kombinējot atšķirīgas zāles.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas