E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24160
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
15
1
15

Uzvārda maiņa bērnam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2021
Signe

Labdien! Esmu šķīrusies no vīra jau septiņus gadus, un ir kopīgs bērns, ar civilvīru piecu gadu kopdzīve. Bērnam ir bioloģiskā tēva uzvārds, bet bieži bērns lūdz, lai nomainu viņa uzvārdu uz savu. Bioloģiskais tēvs maksā uzturlīdzekļus, bet nevēlas mainīt bērnam uzvārdu. Viņš nepiedalās bērna audzināšanā, dzīvo ārvalstīs, pašam ir jauna ģimene, bērns. Viņš maz kontaktējas ar kopīgo bērnu. Atsakās papildus sūtīt līdzekļus bērna izglītošanai un ārstniecības izdevumiem. Bērns iet prestižā skolā un dažreiz sūdzas par savu uzvārdu, jo tam ir krievu valodas sakne. Esmu gatava pat atteikties no uzturlīdzekļiem, galvenais, ka bērnam nav kauns pa savu uzvārdu un viņš netiek apcelts skolā. Vai tiešām šajā jautājumā var palīdzēt tikai bāriņtiesa?

A
atbild:
24. septembrī, 2021
Tieslietu ministrija
Inga Upīte, Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja

Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 134. punkts paredz, ka, pamatojoties uz personas iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu, reģistra ierakstu papildina, ja:

134.7. bērnam maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas, tēva vai mātes laulības šķiršanas, pēc tēva vai mātes uzvārda maiņas;

134.8. bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību;

134.9. bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem ir atņemtas aizgādības tiesības un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības;

134.10. svītrotas ziņas par vienu no vecākiem, bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības.

Tādējādi tikai tad, ja konstatējams kāds no iepriekš uzskaitītajiem iemesliem, dzimtsarakstu iestādē (pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā vai Latvijas Republikas diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs) iesniedzams iesniegums par bērna uzvārda maiņu.

Iesniedzot iesniegumu noteikumu 134.7. un 134.8. apakšpunktā minētajos gadījumos, ir nepieciešama abu vecāku – mātes un tēva – piekrišana, kā tas noteikts 135. punktā. Ja bērna vecāki nespēj vienoties par bērna vārda vai uzvārda maiņu, tad iesniegumam pievienojams bāriņtiesas lēmums par uzvārda maiņas atbilstību bērna interesēm.

Ja bāriņtiesa ir pieņēmusi lēmumu par bērna uzvārda maiņas atbilstību bērna interesēm, otra vecāka piekrišana nav nepieciešama. No minētā izriet, ka bāriņtiesas lēmums aizstāj otra vecāka piekrišanu. Uzsveram, ka bāriņtiesas lēmums par uzvārda maiņu kā bērna interesēm atbilstošu neizslēdz normatīvajos aktos paredzētos priekšnoteikumus bērna uzvārda maiņai. Ja netiek konstatēts neviens no noteikumos paredzētajiem iemesliem, tad bērna uzvārda maiņai nav tiesiska pamata.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas