E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22641
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kādas prasības jāievēro, lai izplatītu pārtikas produktus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2021
Gustavs

Kāda ir darbības ķēde, ja uzņēmums vēlas izplatīt citā ES valstī ražotus/pārstrādātus produktus? Piemēram, Latvijas uzņēmums A atrod potenciālos sadarbības partnerus Dānijā B, kuri ražo gaļas produktus. Uzņēmums A importē šos produktus no Dānijas. Kas nepieciešams, lai oficiāli šos produktus pārdotu Latvijas teritorijā? Un kāda ir Latvijas likumdošana attiecībā uz pārtikas produktu piegādi, izmantojot pakomātu starpniecību? Neko tamlīdzīgu Latvijā neesmu redzējis, taču citās valstīs šobrīd tas ir ļoti aktuāli.

A
atbild:
09. martā, 2021
Pārtikas un veterinārais dienests
Vineta Grīnberga, Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja

Jebkuram uzņēmumam, kas vēlas iesaistīties pārtikas apritē, ir jābūt reģistrētam Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD). Lai reģistrētu uzņēmumu, PVD teritoriālajā struktūrvienībā, jāiesniedz:

  • pieteikums uzņēmuma reģistrācijai vai atzīšanai;
  • dokumenta kopija, kas apliecina uzņēmuma tiesības darboties attiecīgajā nekustamajā īpašumā, ja īpašuma vai lietošanas tiesības nav nostiprinātas zemesgrāmatā, kā arī plāns teritorijai un telpām, kurās darbosies uzņēmums.

Pieteikums jāiesniedz tajā PVD teritoriālajā struktūrvienībā, kuras pārraudzības teritorijā darbosies uzņēmums. To var nosūtīt pa pastu vai, parakstītu ar e-parakstu, nosūtīt pa e-pastu.

Uzņēmuma reģistrācija PVD ir bez maksas. Samaksa veicama, ja uzņēmums vēlas saņemt izdrukātu apliecību. Reģistrācijas vai atzīšanas apliecības sagatavošana maksā 2,50 eiro.

Gan pieteikuma veidlapa, gan kontaktinformācija pieejama PVD mājaslapā šeit.

Starp Eiropas Savienības (ES) valstīm pastāv brīvā tirdzniecība. Tas nozīmē, ka preču kravu kontrole uz dalībvalstu robežām netiek veikta, jo kontroli ES valstu teritorijās nodrošina katras valsts pārtikas apriti uzraugošais dienests.

Aicinām laikus padomāt, kur uzņēmums uzglabās no citas valsts ievestos pārtikas produktus. To var darīt PVD reģistrētā vai atzītā noliktavā, taču jāpārliecinās, vai tajā tiek nodrošināti tādi apstākļi un temperatūras režīms, kā to pieprasa ražotājs.

Pārtikas precēm jābūt ražotām uzņēmumā, kas ir reģistrēts/atzīts savā mītnes valstī, tām ir jābūt atbilstoši marķētām, jāatbilst pārtikas nekaitīguma prasībām.

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas Nr. 852/2004 par pārtikas produktu higiēnu II pielikuma IX nodaļas 5. punktu pārtikas produktus, kas varētu sekmēt patogēnu mikroorganismu vairošanos vai toksīnu veidošanos, nedrīkst uzglabāt temperatūrā, kas varētu radīt draudus veselībai. Nedrīkst pārtraukt aukstuma ķēdi pat piegādes laikā (to drīkst darīt tikai īslaicīgi). Līdz ar to pārtikas produktus, kuri jāuzglabā speciālā temperatūras režīmā, nedrīkst sūtīt ar pakomātu, jo netiks nodrošināta produktu uzglabāšanas un transportēšanas temperatūra. Turklāt pakomātu kompānijas savos iekšējos noteikumos ir norādījušas, ka pakomātos aizliegts sūtīt pārtikas produktus, kas ātri bojājas, un sūtījumus, kuriem nepieciešams nodrošināt speciālu temperatūras režīmu.

Citus pārtikas produktus, kuriem šādi speciāli uzglabāšanas un transportēšanas apstākļi nav nepieciešami (ja ir iespējams ievērot ražotāja noteiktās pārtikas produkta uzglabāšanas prasības), varētu izplatīt, izmantojot pakomātus, ja vien to neaizliedz pakomātu lietošanas noteikumi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas