E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21481
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Ja UGF atsakās izmaksāt uzturlīdzekļus, tos var piedzīt tiesas ceļā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2020
Nataija

Labdien! Es dzīvoju kopā ar savu vīru 23 gadus, mums ir 2 bērni, 13 un 6 gadus veci. Pēdējo 10 gadu laikā mans vīrs ir pārtraucis strādāt un nedod naudu bērniem. “Sēž” bezdarbniekos. Es iesniedzu prasību Uzturlīdzekļu garantiju fondā. No fonda saņēmu atteikumu, jo mēs dzīvojam kopā un esam precējušies. Mums ir sociālais dzīvoklis, mēs to ieguvām kopā. Es pagaidām nevēlos šķirties, jo bērni viņu mīl un viņš pret bērniem izturas labi. Bērniem nevaru taču pateikt, ka mēs tēti pametīsim, tāpēc ka viņš nedod mums naudu un nebaro mūs. Vēl es ceru, ka varbūt kādu dienu viņš sāks strādāt. Fonds man uzrakstīja, ka vajag iesniegt pieteikumu tiesā. Ar ko man sākt, un kā pareizi uzrakstīt iesniegumu? Varbūt kaut kur ir pieejami bezmaksas jurista pakalpojumi trūcīgām ģimenēm? Paldies!

A
atbild:
23. oktobrī, 2020

Civilprocesa likuma 250.19 panta otrā daļa nosaka: “Vienkāršotās procedūras lietu tiesnesis ierosina uz rakstveida prasības pieteikuma pamata, ja galvenais parāds vai – prasībā par uzturlīdzekļu piedziņu – maksājumu kopsumma prasības iesniegšanas dienā nepārsniedz 2500 eiro. Tiesa ierosina lietu par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā, ja pastāv Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā minētie šķēršļi, kas liedz personai saņemt uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Maksājumu kopsumma prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu attiecināma uz katru bērnu atsevišķi.” Tātad jums ir jāiesniedz pieteikums uzturlīdzekļu piedziņai.

Vienkāršotas procedūras veidlapa uzturlīdzekļu ir pieejama šeit.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punktu jums nebūs jāmaksā valsts nodeva par pieteikuma iesniegšanu.

Ja pilsētas pašvaldība, kurā ir jūsu patstāvīgā dzīvesvieta, piešķīrusi jums trūcīgas ģimenes statusu, tad jums saskaņā ar Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likuma 3. pantu ir tiesības vērsties Juridiskās palīdzības administrācijā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas