E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20843
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Kā piedzīt uzturlīdzekļus, ja bērna tēvs aizbraucis uz Pakistānu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2020
Marina

Labdien! Man ir bērns no vīra, kurš ir Pakistānas pilsonis. Es esmu Latvijas pilsone, tāpat arī bērns, bet viņš ir dzimis Īrijā. Ar vīru jau vairāk nekā pusgadu nedzīvojam kopā, taču neesam oficiāli šķīrušies. Viņš nemaksā uzturlīdzekļus un nekādā veidā nerūpējas par bērnu, un ir aizbraucis uz Pakistānu. Vai ir iespēja saņemt alimentus no valsts, kurā bērns ir dzimis, proti, Īrijas? Ko darīt šajā situācijā? Ar bērniem dzīvoju Latvijā.

A
atbild:
27. augustā, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja dzīvojat Latvijā, tad ātrākais un vienkāršākais risinājums ir valsts garantēto uzturlīdzekļu saņemšana no Uzturlīdzekļu garantiju fonda.

Proti, ja viens no vecākiem uzturlīdzekļus nemaksā un tā vecāka, kura aprūpē atrodas bērns, rīcībā nav tiesas sprieduma par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanās notariālā akta formā par uzturlīdzekļiem, kas izpildāma tiesas sprieduma izpildes kārtībā, ir iespējams saņemt valsts garantētos uzturlīdzekļus administratīvā procesa ietvaros (bez tiesas sprieduma), uzreiz vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu.

Tiesības saņemt uzturlīdzekļus no fonda tiek nodrošinātas neatkarīgi no parādnieka valstiskās piederības un dzīvesvietas valsts. Uzturlīdzekļus no fonda administratīvā procesa kārtībā iespējams saņemt gan tad, ja parādnieka dzīvesvieta ir ārpus Latvijas, gan tad, ja parādnieka dzīvesvieta nav zināma. Taču ir priekšnosacījums: uzturlīdzekļu saņēmējam (bērna mātei), tāpat arī bērnam, kuru uzturam nepieciešami uzturlīdzekļi, ir jābūt Latvijas Republikā piešķirtam personas kodam un deklarētai dzīvesvietai.

Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu “Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai”. Lai saņemtu šo pakalpojumu, nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus.

Fakts, ka bērna tēvs dzīvo citā valstī un, iespējams, nevēlēsies sniegt paskaidrojumus fonda administrācijai par savu vecāka pienākumu izpildi, nav šķērslis pieņemt lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu. Taču tas var paildzināt lēmuma pieņemšanas laiku. Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 11. panta ceturtajā daļā noteikts: ja ir norādīta parādnieka uzturēšanās adrese ārvalstī, fonda administrācija lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu vai par atteikumu izmaksāt uzturlīdzekļus pieņem 20 dienu laikā no dienas, kad saņemti visi pieprasītie dokumenti vai beidzies to iesniegšanas termiņš, bet ne vēlāk kā astoņu mēnešu laikā no iesnieguma iesniegšanas dienas.

2020. gadā šādā ceļā iespējams saņemt uzturlīdzekļus katram bērnam no piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas (107,50 eiro), savukārt bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, kā arī pilngadīgai personai līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, ja tā turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijā, 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas – 129 eiro mēnesī.

Vai būtu iespējams uzturlīdzekļus piedzīt Īrijā? Jā, ja bērna tēvs tur pastāvīgi uzturētos un strādātu. Par to plašāk izklāstīts, piemēram, e-konsultācijā par uzturlīdzekļu piedziņu Īrijā. Taču no situācijas apraksta ir saprotams, ka bērna tēvs ir aizbraucis uz savu dzimteni, Pakistānu, un līdz ar to Īrija vairs nav piekritīgā valsts, kurā risināt šo jautājumu.

LV portāla rīcībā nav informācijas, vai Īrijā tiek izmaksāti kādi valsts garantēti uzturlīdzekļi, ja bērna vecāks tos nenodrošina un bērns vairs nedzīvo pašā Īrijā. Plašāk par regulējumu un kompetentajām iestādēm Īrijā var meklēt Eiropas e-tiesiskuma portāla sadaļā “Tiesvedība” > “Uztura prasības”. Sadaļas labajā pusē jāizvēlas konkrētās dalībvalsts karodziņš, šajā gadījumā – Īrija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas