E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2050
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Transportlīdzekļa nodokļa atbrīvojums cilvēkiem ar invaliditāti

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2013
Irina Zgunova

Esmu 3.gr. invalīds, vispārējais, un viena audzinu bērnu-invalīdu, mums ir viens auto - vai ir kādas atlaides pie TA iziešanas un nodokļu nomaksas?

A
atbild:
08. martā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likums paredz atbrīvojumus un to nosacījumus atkarībā no invaliditātes grupas. Likuma 6.pantā noteikts, ka šo nodokli nemaksā par vienu invalīdiem paredzētu vieglo transportlīdzekli, kurš ir vai tiek reģistrēts 3.grupas invalīdam īpašumā, turējumā vai valdījumā. 

No 2012.gada 1.janvāra transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli nemaksā arī par vienu īpašnieka, turētāja vai valdītāja vai tā laulātā transportlīdzekli, ja apgādībā ir bērns invalīds ar pārvietošanās traucējumiem. MK noteikumos par nodokļa atbrīvojumu, ja apgādībā ir bērns invalīds ar pārvietošanās traucējumiem, ir papildinājums - tai skaitā, ja bērns ir 1.grupas redzes invalīds.

Ministru kabineta 2012.gada 11.decembra noteikumi Nr.858 „Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa maksāšanas kārtība” noteic, ka, piemērojot likumā paredzētos atbrīvojumus, informāciju par personām, kurām ir noteikta invaliditāte (izsniegta invalīda apliecība), CSDD saņem no Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas Invaliditātes informācijas sistēmas.

3.grupas invalīdiem atbrīvojumu no ekspluatācijas nodokļa maksāšanas piemēro par vienu transportlīdzekli, kas ir speciāli pielāgots vadītājam invalīdam, par ko transportlīdzekļu reģistrā norādīts pārbūves kods B12, vai kas ir aprīkots ar automātisko pārnesumu kārbu.

Arī Ceļu satiksmes drošības direkcijas interneta vietnē paskaidrots: nodokli nemaksā 3.grupas invalīdi par vienu viņu īpašumā, turējumā vai valdījumā reģistrētu vieglo automobili, ja tas ir speciāli pielāgots vadītājam – invalīdam vai aprīkots ar automātisko pārnesumu kārbu. Šādā gadījumā nepieciešams CSDD uzrādīt invalīda apliecību.

Informāciju par personu, kurai pienākas minētais atbrīvojums, CSDD iegūst no Iedzīvotāju reģistra, bet informāciju par invaliditāti – no Invaliditātes informācijas sistēmas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 107 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas