E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1728
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
7
7

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli atmaksā par invaliditātes periodu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2012
Jānis Ģēģeris

17.11.2012. gāju mašīnai apskati. Tajā brīdī biju 3. gr. invalīds. Samaksāju ceļa nodokli par visu gadu, bet 28.11.2012. kļuvu par 2. gr. invalīdu. Ko man darīt, vai varu dabūt samaksāto naudu atpakaļ?

A
atbild:
28. janvārī, 2013

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma (turpmāk - likums) 6.panta pirmās daļas 1.punktā ir noteikts, ka transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli nemaksā par vienu vieglo automobili, motociklu, triciklu vai kvadriciklu, kurš ir vai tiek reģistrēts I vai II grupas invalīdam (izsniegta un ir derīga invalīda apliecība) īpašumā, turējumā vai valdījumā.

Saskaņā ar likuma 8.panta pirmo daļu un otrās daļas 6.punktu, ja transportlīdzekļa īpašnieks, turētājs vai valdītājs samaksājis transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli pilnā apmērā, bet viņam ir tiesības saņemt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atvieglojumu vai atbrīvojumu no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas, tad Valsts ieņēmumu dienests pēc transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksātāja attiecīgā pieprasījuma saņemšanas atmaksā summu, kas līdzvērtīga transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atvieglojumam vai atbrīvojumam no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas.

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli atmaksā, sākot ar kalendāra mēnesi, kas seko mēnesim, kad tiek piešķirts atbrīvojums.

Saskaņā ar likuma „Par nodokļiem un nodevām” 16.panta 10.punktu nodokļu maksātājiem ir tiesības pieprasīt pārmaksātās nodokļa summas atmaksāšanu vai novirzīšanu kārtējo nodokļu maksājumu segšanai triju gadu laikā pēc konkrētā nodokļa likumā noteiktā maksāšanas termiņa.

Tādējādi, ja persona ir veikusi transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksājumu par 2012.gadu pilnā apmērā, bet 2012.gada laikā personai iestājas likuma 6.panta pirmās daļas 1.punktā noteiktais atbrīvojums no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas, lai saņemtu transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atmaksu, atbilstoši likuma 8.panta otrās daļas 6.punktā noteiktajam, personai Valsts ieņēmumu dienestā ir jāiesniedz iesniegums papīra formātā vai Elektroniskās deklarēšanas sistēmā, kurā jānorāda transportlīdzekļa marka, modelis, reģistrācijas numurs, par kuru pieprasa nodokļa atmaksu, un to mēnešu skaitu, par kuriem pieprasa nodokļa atmaksu.

Pārmaksāto transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli Valsts ieņēmumu dienests atmaksā likuma „Par nodokļiem un nodevām” 16.panta 10.punktā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 209 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas