E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20479
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai drīkst iegādāties zāles, kuru aktīvā viela ir dekstrometorfāns

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2020
Guntis

Vai internetā drīkst iegādāties zāles, kuru saturā ir dekstrometorfāns, un piegādāt tās no citas valsts uz Latviju?

A
atbild:
28. jūlijā, 2020
Zāļu valsts aģentūra
Kristīne Toma, Sabiedrisko attiecību nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Zāļu aktīvā viela dekstrometorfāns nav iekļauta Ministru kabineta (MK) noteikumu noteiktajos Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu  un prekursoru sarakstos (MK Nr. 847 “Noteikumi par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem”).

Zāles ar aktīvo vielu dekstrometorfāns nav narkotiskie analgētiķi, jaunās psihoaktīvās vielas un aktīvās vielas, anaboliskie steroīdi, testosteronus, augšanas hormoni vai to analogi.

Fiziska persona, iegādājoties zāles ar aktīvo vielu dekstrometorfāns internetā, ir tiesīga saņemt šādas zāles pa pastu vai pārvadāt personīgajā bagāžā personīgai lietošanai, bet ievērojot nosacījumus, kurus nosaka normatīvie akti. Papildu informācija par zāļu iegādi Zāļu valsts aģentūras mājaslapā: https://www.zva.gov.lv/lv/pacientiem-un-sabiedribai/zales/zalu-iegade/tiessaistes-aptiekas.

Dekstrometorfānu saturošas zāles var klasificēt gan kā recepšu, gan bezrecepšu zāles. Vēršam uzmanību, ka Latvijā interneta aptiekām ir atļauts izplatīt tikai bezrecepšu zāles (MK 2007. gada 27. jūnija noteikumi Nr. 416 “Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtība” 99. punkts). 

Ārvalstu interneta aptiekās var iegādāties gan recepšu, gan bezrecepšu zāles personīgai lietošanai, un privātpersona var atvest personīgajā bagāžā vai pa pastu šīs zāles saņemt (MK noteikumu Nr. 416 IX sadaļa “Zāļu izplatīšana, izmantojot informācijas sabiedrības pakalpojumus, pasta sūtījumi un zāles personīgai lietošanai”).

Fiziskajai personai ir tiesības personiskai lietošanai ievest no ārvalstīm (piemēram, ceļotāja bagāžā) vai saņemt pasta sūtījumā šīs zāles saskaņā ar šo noteikumu 106.1, 106.2 un 106.3 punktu, ja tās ir konkrētā zāļu formā oriģinālā iepakojumā, to ražotājs un ražotājvalsts ir identificējama uz iepakojuma un par tām ir pirkuma čeks vai līdzvērtīgs dokuments.

Savukārt noteikumu Nr. 416 106.2 1. apakšpunkts noteic, ka šo noteikumu 106.1. apakšpunktā minētajā gadījumā personiskai lietošanai paredzētais zāļu daudzums ir ekvivalents 12 mēnešu lietošanai, ja zāles ieved vai saņem pasta sūtījumā no Eiropas Ekonomikas zonas valsts, savukārt 106.2 3. apakšpunkts noteic, ka personiskai lietošanai paredzētais zāļu daudzums ir ekvivalents sešu mēnešu lietošanai, ja zāles ieved no trešās valsts.

Ja zāles iegādātas interneta aptiekā, uz pasta sūtījuma iepakojuma ir norādīta aptiekas adrese, licences numurs, aptiekas tīmekļa vietnes adrese, aptiekas licences izdevējas institūcija un adrese (noteikumu Nr. 416 106.3 2. apakšpunkts).

No trešajām valstīm pa pastu saņemtās zāles (arī bezrecepšu) izsniedz pret recepti vai ārstniecības iestādes izdotu dokumentu. Dokumentiem svešvalodā pievieno apliecinātu tulkojumu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā apliecināmi dokumentu tulkojumi valsts valodā (noteikumu Nr. 416 106.3 3. apakšpunkts).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas