E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19924
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kādi apstākļi ietekmē OCTA polises cenu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2020
Lauris

Labdien! Jautājums par OCTA, es no Rīgas pārvācos dzīvot uz Ventspili, gribēju zināt, vai mainās maksa OCTAI un ceļa nodoklim, ja reģistrēju mašīnu Ventspilī? Biju deklarēts Rīgā, bet tagad esmu deklarēts Ventspilī.

A
atbild:
05. maijā, 2020
Olga Lauva
juriste

Katrs apdrošinātājs izvirza savus nosacījumus transportlīdzekļa civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (turpmāk – OCTA) polises cenai, arī apdrošināšanas prēmijas apjomu nosaka katra apdrošināšanas sabiedrība, ņemot vērā daudzus riskus ietekmējošus faktorus. Izvērtējot riska faktorus kopumā, katrs apdrošinātājs nosaka galīgo apdrošināšanas maksas apjomu.

Apdrošināšanas prēmijas apjomu (OCTA polises cenu) nosaka daudzi faktori, piemēram:

Apdrošināšanas termiņš – apdrošinātāji vienmēr piedāvā izdevīgāku OCTA polises cenu, ja pērc polisi uz ilgāku laikposmu (piemēram, 12 mēnešiem) nevis, piemēram, uz  3 mēnešiem.

Transportlīdzekļa tips – būs jāmaksā vairāk, lai apdrošinātu autobusu vai kravas automašīnu.

Transportlīdzekļa pilna masa – automašīnai ar lielāku pilno masu apdrošināšanas prēmija būs augstāka.

Transportlīdzekļa vecums – jaunas vai dažus gadus vecas automašīnas apdrošināšanas prēmija būs daudz  augstāka nekā, piemēram, 10 gadu vecam transportlīdzeklim.

Transportlīdzekļa reģistrācijas vieta – arī transportlīdzekļa reģistrācijas vieta ietekmē cenu, ņemot vērā satiksmes intensitāti, visvairāk par apdrošināšanas polisi maksā tie transportlīdzekļu īpašnieki, kas savus transporta līdzekļus reģistrē Rīgā un Rīgas rajonā.

Transportlīdzekļa īpašnieka juridiskais statuss – OCTA polises cena juridiskai personai būs augstāka, jo uzņēmuma auto bieži tiek izmantots intensīvi, kā arī dažkārt tam ir vairāki lietotāji.

Transportlīdzekļa izmantošanas veids – automašīnai, kas tiek izmantota, piemēram, kā taksometrs, OCTA polises cena būs ievērojami augstāka nekā privātajam auto.

Transportlīdzekļa vadītāja braukšanas vēsture (Bonus Malus klase) – braukšanas vēsture, kura nosaka Bonus Malus klasi, ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas ietekmē apdrošināšanas prēmijas apjomu.

Transportlīdzekļa vadītāja vecums – daži apdrošinātāji piemēro augstāku apdrošināšanas prēmiju autovadītājiem ar nelielu braukšanas stāžu.

Tātad jāsecina, ka OCTA polises cenu ietekmēs Jūsu norādītā dzīvesvieta, jo Ventspilī ceļu satiksmes intensitāte nav tik dinamiska kā, piemēram, Rīgā. 

Savukārt saskaņā ar Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumu nodoklis ik gadu jāmaksā visām personām, kuru īpašumā, turējumā vai valdījumā Latvijā ir vai tiek reģistrēti transportlīdzekļi (izņemot traktortehniku, tādas automobiļu piekabes un puspiekabes, kuru pilna masa nepārsniedz 3500 kg, tramvajus, trolejbusus, bezceļu transportlīdzekļus, sniega motociklus, mopēdus un velosipēdus) vai ar nodokli apliekamajam transportlīdzeklim tiek izsniegtas tranzīta numura zīmes.

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli maksā par kārtējo kalendāro gadu un par iepriekšējiem kalendārajiem gadiem, ja transportlīdzeklis ir bijis reģistrēts uzskaitē Latvijā un nodoklis nav ticis samaksāts.

Šajā likumā noteikti arī atbrīvojumi no nodokļa un atvieglojumi nodokļa maksāšanā, bet noteiktie likuma nosacījumi neattiecas uz OCTA polises cenas noteikšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas