E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18841
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Sākumā termiņuzturēšanās atļauju izsniedz uz vienu gadu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2019
Liene

Labdien! Mans draugs ir indietis, mēs plānojam apprecēties Indijā, bet dzīvot gribam Latvijā. Manam topošajam vīram ir jāpieprasa uzturēšanās atļauja. Uz cik ilgu laiku to piešķirs, un kad mēs pēc kāzām varēsim atgriezties Latvijā? Cik ilgs ir šis process?

A
atbild:
08. janvārī, 2020
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Ģirts Pommers, Personāla vadības un sabiedrisko attiecību departamenta direktora vietnieks, sabiedrisko attiecību vadītājs
Linda Ņikona
LV portāls

Pēc laulību noslēgšanas Jūsu laulātajam ir tiesības Latvijas vēstniecībā Deli iesniegt dokumentus termiņuzturēšanās atļaujas pieprasīšanai uz vienu gadu. Beidzoties šim termiņam, var pieprasīt termiņuzturēšanās atļauju uz četriem gadiem, bet pēc tam – pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Proti, atbilstoši Imigrācijas likuma 25. panta pirmajai daļai ārzemnieks, kurš ir Latvijas pilsoņa vai Latvijas nepilsoņa laulātais, ir tiesīgs pieprasīt:

  • pirmo reizi iesniedzot dokumentus – termiņuzturēšanās atļauju uz vienu gadu;
  • otro reizi iesniedzot dokumentus – termiņuzturēšanās atļauju uz četriem gadiem;
  • trešo reizi iesniedzot dokumentus – pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Kā norādīts Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā (PMLP), termiņuzturēšanās atļauja ir dokuments, kas dod tiesības ārvalstniekam uzturēties Latvijā noteiktu laiku, pastāvīgās uzturēšanās atļauja – pastāvīgi.

Vēstniecībā iesniegtie dokumenti tiek nosūtīti PMLP, kas tos izskata 30 dienu laikā. Ja ir samaksāta valsts nodeva par dokumentu paātrinātu izskatīšanu (200–400 eiro apmērā), lēmumu var pieņemt attiecīgi 5 vai 10 darbdienu laikā.

Tas gan nenozīmē, ka iepriekš norādītajā termiņā vienmēr tiek pieņemts pozitīvs lēmums. Proti, ja nepieciešami papildu dokumenti vai papildu informācija, izskatīšanas termiņu var pagarināt līdz četriem mēnešiem. Kad pieņemts pozitīvs lēmums, vēstniecībā jāsaņem ilgtermiņa vīza, lai varētu ieceļot Latvijā un vērsties PMLP uzturēšanās atļaujas kartes noformēšanai.

Atbilstoši PMLP mājaslapā sniegtajai informācijai, lai saņemtu uzturēšanās atļauju Latvijas Republikā sakarā ar ģimenes apvienošanu kā Latvijas pilsoņa, nepilsoņa vai pastāvīgās uzturēšanās atļauju saņēmuša ārvalstnieka laulātais būs jāuzrāda Latvijas Republikā atzīts derīgs ceļošanas dokuments, kā arī jāiesniedz šādi dokumenti:

Nepieciešamības gadījumā visprecīzāko informāciju Jūs varat saņemt Latvijas vēstniecībā Indijā. Vēstniecības kontaktinformāciju var meklēt šeit.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas