E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18501
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Kā iegādāties zāles no trešās valsts un nepārkāpt likumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2019
Iveta

Labdien! Manam vīram ir noteikta diagnoze, kuras ārstēšanai (t. i., dzīvības uzturēšanai) ārsts rekomendē terapijā lietot Sol. Edaravone. Zāles pieejamas Japānā un ASV. Vai Latvijā ir kādi šķēršļi, kuru dēļ tās nav iespējams iegādāties?

A
atbild:
16. decembrī, 2019

Ja ārsts ir parakstījis zāles, kuras nav reģistrētas Latvijā, pacientam ir vairākas iespējas:

  1. pasūtīt zāles jebkurā aptiekā;
  2. ievest zāles Latvijā (piemēram, ceļotāja bagāžā) vai saņemt pasta sūtījumā.

Katrā ziņā vispirms ir nepieciešams saņemt ārstniecības personas izrakstītu recepti. Personiskai lietošanai no trešajām valstīm saņemto zāļu daudzums vienā reizē drīkst būt ne vairāk kā 6 mēnešu lietošanai.

Pirmajā gadījumā Latvijā nereģistrētu zāļu sūtīšanai pacientam aptiekā ir jāiesniedz ārstniecības personas izrakstīta recepte vai, iegādājoties zāles pret e-recepti, obligāti jāuzrāda personas apliecinošs dokuments – pase vai ID karte (citi dokumenti, kā autovadītāja apliecība, nevar tikt izmantoti). Pirms zāļu pasūtīšanas iesakām jau iepriekš noskaidrot paredzamo zāļu piegādes laiku un zāļu cenu. Tāpat pacientam ir tiesības pieprasīt aptiekā norādījumus par konkrēto zāļu lietošanu, uzglabāšanu un iespējamām zāļu blaknēm latviešu valodā.

Fiziskai personai ir tiesības personiskai lietošanai arī ievest no ārvalstīm vai saņemt pasta sūtījumā gan recepšu, gan bezrecepšu zāles, ja tās ir oriģinālā iepakojumā, to ražotājs un ražotājvalsts ir identificējami uz iepakojuma, un zālēm ir pirkuma čeks vai līdzvērtīgs to iegādi apliecinošs dokuments. Pa pastu saņemtās zāles izsniedz pret ārsta izrakstītu recepti, kas jāuzrāda “Latvijas pasta” nodaļā, saņemot sūtījumu. Dokumentiem svešvalodā ir jāpievieno apliecināts tulkojums saskaņā ar kārtību, kādā apliecināmi dokumentu tulkojumi valsts valodā.

Papildu informācijai – ārsta izrakstītu recepti nepieciešams uzrādīt “Latvijas pasta” nodaļā arī tajā gadījumā, ja ārvalstīs pasūtītas bezrecepšu zāles.

Zāļu ievešanu (piemēram, ceļotāja bagāžā) vai saņemšanu pa pastu regulē Ministru kabineta noteikumu Nr. 416 “Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtība” 106. punkts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas