E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1714
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Prettiesisku administratīvo aktu var atcelt jebkurā brīdī

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2012
Ilze Ieviņa

Labdien! Vēlos lūgt skaidrojumu Administratīvā procesa likuma 86.panta pirmajai daļai? Vai šo normu piemēro iestādes vai tiesas? Vai pēc savas iniciatīvas, vai personai jālūdz ar iesniegumu? Ko nozīmē normā minētais „jebkurā brīdī”? Vai tas nozīmē, ka arī pēc likumā noteiktajiem administratīvā akta apstrīdēšanas termiņiem iestāde un tiesa nelabvēlīgu prettiesisku administratīvo aktu var atcelt? Kas konstatē, ka administratīvais akts ir nelabvēlīgs un prettiesisks? Vai Administratīvā procesa likuma 86.panta pirmā daļa attiecas arī uz faktisko rīcību?

A
atbild:
07. janvārī, 2013
Tieslietu ministrija
Natālija Laveniece-Straupmane, Valststiesību departamenta nodaļas juriskonsulte

Administratīvā procesa likuma (turpmāk – APL) 86.panta pirmā daļa paredz, ka adresātam nelabvēlīgu prettiesisku administratīvo aktu var atcelt jebkurā brīdī.

Administratīvā akta atcelšanai ir nepieciešams uzsākt administratīvo procesu no jauna. Procesu no jauna var uzsākt iestāde, kuras kompetencē ir lietas izskatīšana pēc savas iniciatīvas vai uz personas iesnieguma pamata. Turklāt saskaņā ar APL 83.panta trešo daļu administratīvo procesu no jauna var uzsākt iestāde, kurai lieta ir piekritīga, neatkarīgi no tā, kura iestāde izdevusi attiecīgo administratīvo aktu sākotnējā administratīvajā procesā.

APL 86.pantā ietvertais regulējums attiecas uz neapstrīdamiem administratīvajiem aktiem (tas izriet no APL 83.panta), proti, tādiem, kurus vairs nevar apstrīdēt. Turklāt APL 86.pantā nav ietverts administratīvā akta atcelšanas termiņa ierobežojums, izņemot gadījumu, kas ir paredzēts minētā panta otrās daļas 1.punktā – adresāts vēl nav izmantojis savas tiesības, kuras šis administratīvais akts apstiprina vai piešķir. Šajā gadījumā administratīvā akta atcelšana ir pieļaujama triju mēnešu laikā no dienas, kad iestāde uzzināja par tā atcelšanas iespēju, bet ne vēlāk kā viena gada laikā no tā spēkā stāšanās dienas.

Administratīvo aktu atceļ ar jaunu administratīvo aktu. Tas, ka administratīvais akts ir nelabvēlīgs un prettiesisks un tā atcelšana ir iespējama, ievērojot APL prasības, konstatē iestāde, kuras kompetencē ir lietas izskatīšana un jauna administratīvā akta izdošana.

Uzskatām, ka APL 86.panta pirmo daļu nevar attiecināt uz faktisko rīcību, jo regulējums, kas ietverts APL 86.panta pirmajā daļā, neatbilst faktiskās rīcības būtībai. 
 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas