E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16712
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība
24
24

Ko apmaksā valsts mākslīgās apaugļošanas procesā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2019
Kate

Labdien! Kas tieši ir iekļauts valsts apmaksātās medicīniskās apaugļošanas procedūrā? Klīnikas piedāvā tik daudz dažādu pakalpojumu, un katrā klīnikā ir savi noteikumi, ko apmaksā valsts un kas jāsedz pašiem. Piemēram, līdz kurai dienai valsts apmaksā embriju audzēšanu? Cik daudz stobriņu sasaldēšanai valsts apmaksā? Vai apmaksā sasaldēšanu pa vienam vai tikai pa diviem embrijiem? Vai var, lūdzu, saņemt sīkāku aprakstu par apmaksātajām procedūrām? Paldies!

A
atbild:
20. jūnijā, 2019

No valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta neauglības noteikšana un ar to saistītie veselības aprūpes pakalpojumi – ārstu speciālistu konsultācijas, izmeklējumu veikšana –, kā arī kompensējamie medikamenti.

Valsts apmaksātajā medicīniskās apaugļošanas pakalpojumā (pēc uzaicinājuma vēstules saņemšanas) ir iekļauti šādi pakalpojumi:

  • konsultācija pirms pakalpojuma uzsākšanas (pacienta līdzmaksājums – 4,27 eiro);
  • olnīcas punkcija olšūnu aspirācijai (1. posms, iekļautas visas pacientei nepieciešamās ginekologa un anesteziologa konsultācijas, ultrasonogrāfijas un anestēzijas izmaksas; pacienta līdzmaksājums – 21,34 eiro);
  • sēklinieku biopsija (iekļautas urologa konsultācijas un ultrasonogrāfijas izmaksas; pacienta līdzmaksājums – 21,34 eiro);
  • intracitoplazmatiska spermatozoīda injekcija vai olšūnu inseminācija ar spermatozoīdiem (2. posms) ar inkubācijas periodu;
  • embriju saldēšana;
  • embriju atsaldēšana;
  • embriju pārstādīšana (3. posms, iekļautas ginekologa konsultācijas izmaksas un vienas dienas stacionāra pakalpojums; pacienta līdzmaksājums – 21,34 eiro).

Embriju audzēšanas dienu skaitu nosaka embriologs, bet no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta embriju audzēšana līdz 5. dienai.

Saldēšanai atbilstošo embriju skaitu nosaka embriologs. Embriju skaits, ko ievietot kriosalmiņos, tiek saskaņots ar pacienti, ņemot vērā viņas vecumu un iespēju embrijus izmantot nākotnē. No valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāti pieci kriosalmiņi.

Saņemot valsts apmaksātus medicīniskās apaugļošanas pakalpojumus, paciente var papildus izvēlēties ārstniecības iestādes piedāvātos maksas pakalpojumus un maksāt par tiem no saviem līdzekļiem atbilstoši ārstniecības iestādes maksas pakalpojumu cenrādim. No valsts budžeta līdzekļiem netiek apmaksāta, piemēram, paaugstināta komforta palāta, ēdināšana pēc narkozes, donora sperma, embrija kultivācija ar augšanas faktoriem, embriju “līme” embrija pārnešanai uz dzemdes dobumu, saldētu embriju ilgstoša uzglabāšana (pēc valsts apmaksāta medicīniskās apaugļošanas pakalpojuma) u. c.

Papildu informācija

  • Izvērtējot 2018. gada medicīniskās apaugļošanas klīniku speciālistu sniegtos datus, ir secināts, ka veiksmīgs medicīniskās apaugļošanas procedūras rezultāts Latvijā ir 45% gadījumu. Salīdzinot šo rādītāju ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, piemēram, Lielbritāniju, tas vērtējams kā ļoti augsts rādītājs.
  • Lai uzlabotu pakalpojuma saņemšanas kvalitāti un pieejamību, Nacionālajam veselības dienestam (NVD) ir būtisks ikvienas sievietes viedoklis. Ja sievietēm, kuras jau saņēmušas valsts apmaksātu medicīnisko apaugļošanu vai joprojām gaida rindā uz to, radušās kādas neskaidrības vai ierosinājumi par valsts apmaksātu medicīnisko apaugļošanu, NVD aicina ziņot, rakstot uz e-pastu info@vmnvd.gov.lv.
Labs saturs
24
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas