E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1639
Lasīšanai: 3 minūtes
9
9

Kur apgūt arborista profesiju

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. novembrī, 2012
Jānis Liepiņš

Vēlos uzzināt, kā kļūt par arboristu? Paldies!

A
atbild:
23. novembrī, 2012
Zanda Lielbārde
LV portāls

Izvēloties kokkopja jeb arborista profesiju, ir svarīgi novērtēt savas fiziskās spējas, jo darbs ir saistīts ar fizisku slodzi, augstumu un ilgstošu uzturēšos laukā. Profesionāli Latvijā arboristus sagatavo tikai Ērgļu arodvidusskolā.

Lai kļūtu par arboristu, Jums ir trīs iespējas.
1. Jaunieši vecumā līdz 25 gadiem Ērgļu arodvidusskolā var mācīties klātienē un viena mācību gada laikā iegūt 2.profesionālās kvalifikācijas līmeni programmā „Kokkopis – arborists”.

2. Ja esat vecumā virs 25 gadiem, tad šo profesiju var apgūt tālmācībā. Ērgļu arodvidusskolas tālākizglītības administratore Ingūna Spaile skaidro, ka programmas apjoms ir 640 stundas, kas parasti tiek apgūtas viena gada laikā. Mācību maksa šajā programmā ir 715,00 lati. Teoriju apgūst attālināti, bet praksi – Ērgļu arodvidusskolā, un kopā tās ir 3 praktisko nodarbību nedēļas.

3. Šo iespēju var izmantot tad, ja esat bezdarbnieks un kādam uzņēmumam ir nepieciešams arborists. Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) šādu speciālistu pēc konkrēta darba devēja pieprasījuma var sagatavot, apmācot bezdarbniekus uzņēmumam nepieciešamajās profesijās jebkurā licencētā profesionālās pilnveides izglītības programmā, profesionālās tālākizglītības vai neformālās izglītības programmā. Apmācības laikā bezdarbniekam tiek maksāta stipendija 70 lati mēnesī.

Pēc apmācības pabeigšanas darba devējam jāpieņem bezdarbnieks darbā un attiecīgajā profesijā jānodarbina vismaz sešus mēnešus. Ja darba devējam vajadzīgie speciālisti jāapmāca tādās profesijās, kuru nav NVA piedāvājumā (piemēram, kokkopis-arborists), aģentūra nepieciešamo apmācību programmu iepirks un uzņēmumam vajadzīgos speciālistus sagatavos.
Šādā ceļā arborista profesiju Ērgļu arodvidusskolā jau ir apguvuši vairāki speciālisti.

Savukārt pārbaudīt savu atbilstību arborista profesijai piedāvā, piemēram, SIA „Labie koki”, kas organizē 80 stundu kursus ar iespēju apgūt gan teoriju, gan praksi, taču saņemtais sertifikāts nedod kokkopja - arborista profesionālo kvalifikāciju.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas