DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. novembrī, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

LPUF: Izvēlēsimies Latviju – 18. novembrī un ikdienā!

“Pārtikas ražotāji novērtē ikvienu patērētāju, kurš šajā svētku laikā izvēlas vietējo pārtikas produkciju. Latvijas valsts svētki ir ne tikai atgādinājums par mūsu valsts neatkarības vērtību, bet arī iespēja ikdienas lēmumos novērtēt to, kas mūsu Latviju padara īpašu un spēcīgu,” uzsver Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas vadītāja Ināra Šure.

Sadarbībā ar “Baltic Restaurants” un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija no 11. līdz 15. novembrim piedalās īpašā tematiskajā nedēļā “Mūsu Latvijas garšas 2024”, aicinot svinēt Latvijas valsts svētkus, baudīt tradicionālos ēdienus un atbalstīt vietējos lauksaimniekus un pārtikas ražotājus, ceļot godā Zaļās un Bordo karotītes pārtikas kvalitātes zīmes, kas apliecina produktu vietējo izcelsmi un paaugstināto kvalitāti.

“Mūsu Latvijas garšas 2024” nedēļas ietvaros bērnudārzu un skolu ēdnīcās “Daily” un “Fristar”, pusdienu restorānos “Daily”, bistro “Noonbox” un dienas restorānos “Restart” tiks pasniegti ēdieni, kas atspoguļo Latvijas bagāto kulināro mantojumu un kuru pagatavošanai izmantota vietējo zemnieku saimniecību un ražotāju produkcija. Vairākās skolās, kā arī visos pusdienu restorānos “Daily”, bistro “Noonbox” un dienas restorānos “Restart” būs iespēja iegādāties produktus, kas atbilst paaugstinātas kvalitātes standartiem, piemēram, no z/s “Kotiņi”, “Lestenes maiznīcas” un SIA “Ilgezeem”.

“Ikviens no mums ikdienā var sniegt ieguldījumu Latvijas attīstībā, atbalstot vietējos pārtikas ražotājus un pārstrādātājus, un viens no veidiem, kā to izdarīt, ir izvēlēties vietējo pārtikas produkciju, jo mūsu ražotāji piedāvā daudz vairāk nekā tikai garšīgu un svaigu pārtiku,” uzsver Ināra Šure.

Kāpēc izvēlēties Latvijā ražoto?

“Zaļā un Bordo karotīte ir kļuvušas par kvalitātes simboliem, kas apliecina vietējo ražotāju darbu, nodrošinot veselīgus, drošus un Latvijā ražotus produktus. Latvijas pārtikas produkcija atspoguļo mūsu zemes vērtības un kvalitāti,” skaidro Ināra Šure, piebilstot, ka produkti, kas marķēti ar Zaļo vai Bordo karotīti, ir īpaši Latvijas ražotāju augstās kvalitātes latiņas apliecinājumi. Šīs zīmes tiek piešķirtas tikai tiem produktiem, kuru ražošanas process ir rūpīgi pārbaudīts un atbilst visaugstākajiem kvalitātes un drošības standartiem. Tas nozīmē, ka šie produkti ir ražoti bez ģenētiski modificētiem organismiem un bez sintētiskām krāsvielām.

Zaļā karotīte nozīmē, ka vismaz 75% no produkta sastāvdaļām ir vietējās. Tas nozīmē, ka, izvēloties šos produktus, mēs atbalstām mūsu vietējos zemniekus un ražotājus. Savukārt Bordo karotīte apliecina, ka produkts ir 100% pārstrādāts Latvijā, taču tam var būt izmantotas arī izejvielas no ārvalstīm, piemēram, kakao pupiņas vai kādas eksotiskas garšvielas.

“Izvēloties vietējos produktus, mēs atbalstām savu valsti ne tikai ekonomiski, bet arī sociāli. Katrs produkts, ko pērkam ar Zaļo vai Bordo karotīti, simbolizē rūpes un ieguldījumu mūsu zemē un cilvēkos, kuri strādā Latvijas labā. Vietējie ražotāji nodrošina darba vietas vietējiem iedzīvotājiem un sekmē reģionu attīstību. Tas ir ilgtermiņa ieguldījums ne tikai mūsu pārtikas drošībā, bet arī sabiedrības labklājībā,” kopsakarības mūsu lēmumiem, ko likt iepirkumu grozā, skaidro Ināra Šure.

“Kvalitatīvu vietējo produktu pieejamība un izvēle ir būtiska arī Latvijas ilgtspējai. Jo vairāk mēs atbalstām vietējos ražotājus, jo mazāk mūsu valstij ir nepieciešams paļauties uz importētajiem produktiem. Tas ir būtisks solis pretim ilgtspējīgai attīstībai un klimata pārmaiņu mazināšanai, jo vietējās pārtikas izvēle mazina transporta un loģistikas radīto piesārņojumu,” ieguvumus uzskaita Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas vadītāja.

Zaļās un Bordo karotītes zīmes arī atvieglo pirkumu veikšanu ikdienā, jo veikalā izvēlēties Latvijas produktus kļūst vieglāk. Šīs zīmes ļauj mums būt pārliecinātiem, ka produkts ir drošs un tā ražošanas ķēde ir pilnībā izsekojama, sākot ar audzēšanu un ražošanu līdz pat iepakojumam un veikala plauktam.

“Daudzi no mums, iespējams, ikdienā neaizdomājas par to, kā mūsu pirkumi ietekmē Latvijas ekonomiku un sabiedrību, taču katra mūsu izvēle patiesībā ir nozīmīga. Jo vairāk mēs pievēršam uzmanību tam, ko iegādājamies, jo lielāku atbalstu sniedzam Latvijas ražotājiem un lauksaimniekiem. Latvijā ir daudz augstas kvalitātes produktu, un Latvijas pārtikas uzņēmumi strādā, lai mēs varētu lepoties ar garšām, kas raksturo mūsu zemi un tās dabas bagātības,” saka Ināra Šure.

Latvijas dzimšanas dienas galds – ar Latvijas garšu!

“Šo 18. novembri padarīsim īpašu, piepildot svētku galdus ar mūsu zemes labumiem. Izvēloties produktus ar Zaļo un Bordo karotīti, mēs sniedzam savu artavu Latvijas nākotnei un vērtībām. Svētku galds ar vietējiem produktiem ir kā apliecinājums mūsu vienotībai un spēkam veidot stabilu un attīstītu Latviju.

Latvijas dzimšanas diena ir īstais brīdis, lai atgādinātu sev un citiem par mūsu spēku, kas slēpjas vienkāršās izvēlēs. Vietējie produkti nes ne tikai garšu, bet arī stāstu – mūsu zemes, mūsu cilvēku un mūsu darba stāstu. Pārtikas ražotāji šajos svētkos aicina izvēlēties to, kas mums visiem ir tuvāks – Latvijas ražotāju un lauksaimnieku gādāto pārtiku,” aicina Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas vadītāja.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI