Dalībnieki sacentās divos uzdevumos – tradicionālās maizes “Kompromisa maize” cepšanā un radošā izstrādājuma “Ilgtspējība” radīšanā, kurā īpaši akcentēta dabisku izejvielu izmantošana, bezatlikumu pieeja un spēja maizes atlikumus pārvērst jaunā produktu kategorijā.
Par konkursa “Jaunais Maiznieks 2025” uzvarētāju kļuva – Agnese Volmane, Restorānu servisa skola, pedagogs – Iveta Penele. 2. vieta – Aleksandra Fomina, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums Preiļu struktūrvienība, pedagogs – Anita Baškatova. 3. vieta – Fidan Ilyasova, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums, pedagogs – Līga Rugāja. Žūrijas simpātiju balvu saņēma Darīna Jansone, Rēzeknes tehnikums, pedagogs – Dana Kuzņecova.
Laureāti saņēma naudas balvas un atbalstītāju specbalvas. Konkursa norisi nodrošināja AS Dobeles Dzirnavnieks, SIA Gemoss, maiznīcas Lāči, Lielezers, Flora, Ķelmēni un SIA Puratos Latvia.
Žūrija: “Šogad redzējām izcilu amata prasmi un spēju domāt ilgtspējīgi”
Konkursa žūrijas priekšsēdētājs, SIA “Lāči” saimnieks un maiznieka amata meistars Normunds Skauģis:
“Mēs esam gada skaistākajā un nozīmīgākajā konkursā – “Jaunais Maiznieks”. Tas ir notikums, kas ik gadu apliecina, cik spēcīgas ir Latvijas profesionālās skolas, cik zinoši un atbalstoši ir mūsu pedagogi un cik talantīgi ir jaunieši. Katru reizi redzam jaunus atklājumus – gan receptēs un desertos, gan veidā, kā jaunie maiznieki prot pasniegt savu veikumu. Ar lepnumu piedalos šajā konkursā un saku lielu paldies organizatoriem par ieguldīto darbu. Lai visiem dalībniekiem arī turpmāk tikpat izcili rezultāti kā šogad!”
SIA N. Bomja maiznīcas “Lielezers” ražošanas vadītājs un maizniekmeistars Valters Kanopa: “Ir liels prieks redzēt jauniešus, kuri vairs nedomā tikai par to, kā precīzi izpildīt recepti, bet jau gatavošanas procesā piedomā arī par to, kam šis produkts būs domāts un kāpēc cilvēki to gribēs izvēlēties. Mūsu topošie maiznieki domā ne vien par tehnoloģisko procesu, bet arī par produkta stāstu un tā vietu tirgū. Tā ir ļoti svarīga īpašība, ko šajā konkursā novēroju jauniešos.”
SIA “Balthelin” tehnoloģe Daiga Kunkulberga: “Katrs izstrādājums bija kā stāsts – pārdomāts, rūpīgi izstrādāts un ar profesionalitātes zīmogu. Priecē, ka jaunie maiznieki apgūst gan klasiku, gan inovācijas.”
LPUF: “Jaunie maiznieki ir Latvijas pārtikas nozares nākotnes kapitāls”
LPUF padomes priekšsēdētāja Ināra Šure uzsver nozares vajadzību pēc kvalificētiem jauniem speciālistiem: “Konkursā redzējām profesionālus, motivētus jauniešus, kuri ar lielu cieņu turpina maiznieka amata tradīcijas. Šie dalībnieki ir mūsu nozares nākotnes kapitāls – ar spēcīgām prasmēm, radošu skatījumu un vēlmi strādāt. Paldies skolotājiem par ieguldīto darbu un uzņēmumiem, kas turpina atbalstīt jauno speciālistu izaugsmi.”
Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka piebilst: “Maiznieka profesija prasa pacietību, disciplīnu un sirds siltumu. Ir ļoti iedvesmojoši redzēt, kā jaunā paaudze to apgūst un turpina ar lielu degsmi. Ceram, ka viņi būs ne tikai lieliski speciālisti, bet arī nozares vēstnieki.”
Par konkursu
Konkursā piedalījās profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi vecumā no 17 līdz 25 gadiem. Dienas laikā notika prezentācijas, praktiskie uzdevumi un produktu degustācija, kā arī skolotājiem tika nodrošināta īpaša izglītojoša meistarklase par šokolādi SIA “Puratos Latvia” vadībā.
Konkursu organizēja LPUF Latvijas Pārtikas klasteris sadarbībā ar Latvijas Maiznieku biedrību un Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu. Konkursu līdzfinansēja Eiropas Savienības fonds projekta “Latvijas Pārtikas klasteris” Nr. 5.1.1.2.i.0/3/24/A/CFLA/006 ietvaros.



