DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Veselības ministrs un Slimnīcu biedrības vadītājs pārrunā slimnīcu pakalpojumu nepārtrauktību 

Ceturtdien, 24. oktobrī, veselības ministrs Hosams Abu Meri, Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs un slimnīcu vadītāji apsprieda pakalpojumu nepārtrauktības jautājumus un plānotos ierobežojumus darbinieku atalgojumam 2025. gadā, kas izriet no valdības noteiktajām budžeta prioritātēm nākamajam gadam. 

Saskaņā ar Ministru kabineta apstiprināto un Saeimai iesniegto 2025. gada budžeta projektu, atalgojuma fonda pieaugums publiskajā sektorā nedrīkstēs pārsniegt 2,6%. Šis ierobežojums attiecas uz valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī to kapitālsabiedrībām un ostu valdēm.  

Slimnīcu vadītāji uzsvēra, ka šāds ierobežojums var radīt nevienlīdzīgu situāciju starp publiskajām un privātajām ārstniecības iestādēm, kā arī negatīvi ietekmēt ambulatoro pakalpojumu paplašināšanu un slimnīcu spēju nodrošināt pacientiem arī maksas pakalpojumus. Latvijas Slimnīcu biedrība aicina pieņemt lēmumu, kas neattiecinātu šos atalgojuma ierobežojumus uz veselības aprūpes nozari, kas nodrošinātu arī darbaspēka noturēšanu publiskajās ārstniecības iestādēs. Sarunās tika apspriesti iespējamie risinājumi, lai nodrošinātu, ka slimnīcu pakalpojumu sniegšana netiek negatīvi ietekmēta atalgojuma fonda ierobežojuma dēļ. 

Tikšanās laikā slimnīcu vadītāji aktualizēja jautājumus par nepietiekamo finansējumu  atsevišķiem pakalpojumiem, kas pagaidām pacientiem tiek sniegti.  

Lai nodrošinātu slimnīcu pakalpojumu nepārtrauktību un samazinātu iespējamos zaudējumus, valdība otrdien, 23. oktobrī, piešķīra papildu 7,13 miljonus eiro stacionāru pārstrādāto pakalpojumu segšanai. No šīs summas 3,85 miljoni eiro tika piešķirti neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanai, bet 3,2 miljoni eiro – par plānveida stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu pārstrādi.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI