DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. augustā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

A. Sprūds: kopā ar Apvienoto Karalisti turpināsim aktīvu darbu dronu koalīcijā

FOTO: Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds darba vizītē Apvienotajā karalistē tikās ar Apvienotās Karalistes Bruņoto spēku ministru Lūku Polardu (Luke Pollard). 

Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja abu valstu sadarbību un aktuālos jautājumus, kas saistīti ar atbalsta sniegšanu Ukrainai Dronu koalīcijas ietvaros. 

“Dronu koalīcija uzņem aizvien lielākus apgriezienus. Kopā ar Apvienoto Karalisti, kā vadošās Dronu koalīcijas dalībvalstis, mēs turpināsim mobilizēt starptautiskos partnerus, lai Ukrainai piegādātu aizvien vairāk dronu. Vienlaikus stiprināsim arī aizsardzības un dronu industrijas spējas un starpvalstu sadarbību, lai nodrošinātu dažādas kapacitātes dronu piegādi atbilstoši aktuālajām Ukrainas bruņoto spēku vajadzībām,” uzsver A. Sprūds. 

Tāpat amatpersonas pārrunāja abu valstu turpmāko sadarbību Apvienotajos reaģēšanas spēkos, lai nodrošinātu koordinētu un vienotu sabiedroto klātbūtni Baltijas un Ziemeļu jūras reģionā. Nākamais Apvienoto reaģēšanas spēku vingrinājums notiks šī gada novembrī Latvijā.  

Ministrs informēja arī par vizītes laikā organizēto Apvienotās Karalistes un Latvijas dronu industrijas nozares forumu, kur tikās ar abu valstu uzņēmējiem un iepazinās ar bezpilota lidaparātu inovācijām. “Starptautiskā Dronu koalīcija kļūst par nozīmīgu platformu dronu industrijas starpvalstu partnerībām, veidojot sadarbību inovācijās, investīciju piesaistē, ražošanas jaudu kāpināšanā. Aktīvā Latvijas un Apvienotās Karalistes dronu industrijas uzņēmēju interese parāda starpvalstu sadarbības potenciālu,” saka A. Sprūds. 

Vizītes laikā ministrs sniedza arī intervijas vadošajiem medijiem “BBC Hard Talk” , “Financial Times” un “Sky News”. 

Kā ziņots, no 28. līdz 29. augustam aizsardzības ministrs darba vizītē apmeklē Apvienoto Karalisti. 

Apvienotā Karaliste ir viena no nozīmīgākajām Latvijas sabiedrotajām drošības un aizsardzības jomā. Abas valstis vieno sadarbība NATO, Apvienotajos reaģēšanas spēkos, Ziemeļu grupā un citos formātos, kuru mērķis ir aizsardzības stiprināšana. 

Latvija ir iniciējusi un kopā ar Lielbritāniju vada Dronu koalīciju. Kopš koalīcijas dibināšanas šī gada februārī Latvija nodrošinājusi 3000 dažāda tipa un veiktspējas kaujas dronu piegādi Ukrainai. Latvija dronu koalīcijas vajadzībām šogad atvēl 20 miljonus eiro. 

Līdz gada beigām Aizsardzības ministrija turpinās iegādāties Latvijā ražotus dronus Ukrainas vajadzībām. Iegāžu summas tiek sadalītas vairākos iepirkumos, lai uzņēmumiem nodrošinātu iespēju ne tikai pakāpeniski palielināt ražošanas apjomus, bet arī pielāgoties Ukrainas vajadzībām. 

Dronu koalīcijā ietilpst 16 dalībvalstis – Latvija, Apvienotā Karaliste, Austrālija, Čehija, Dānija, Francija, Igaunija, Itālija, Jaunzēlande, Kanāda, Lietuva, Nīderlande, Polija, Ukraina, Vācija un Zviedrija, un tām var pievienoties vēl citas valstis. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI