DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. maijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

IZM ar Kurzemes plānošanas reģiona pašvaldībām apspriež kvalitatīvas izglītības attīstības jautājumus 

Publicitātes foto

Atalgojuma palielināšana un labi darba nosacījumi pedagogiem ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) virzīto pārmaiņu piedāvājumu kopums, lai sadarbībā ar pašvaldībām veidotu iedzīvotājiem kvalitatīvas izglītības pieejamību no pirmsskolas līdz jaunu zināšanu un prasmju ieguves iespējām pieaugušajiem. Pašvaldībām aktuālus izglītības jautājumus šodien, 29.maijā, Kurzemes plānošanas reģiona pašvaldību vadītāji apsprieda ar izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu.  

IZM tikšanās laikā uzklausīja pašvaldību vadītāju aktuālos jautājumus, redzējumu un vajadzības, lai veiksmīgi īstenotu nepieciešamās pārmaiņas izglītības kvalitātes un pieejamības nodrošināšanai. 

Ministre Kurzemes plānošanas reģiona pašvaldību vadītājus informēja par IZM prioritātēm vispārējās izglītības jomā, turpinot darbu pie atalgojuma palielināšanas un darba tiesiskā regulējuma nosacījumu sakārtošanas pedagogiem. Pedagogu darba nosacījumi ir jāsalāgo ar vispārējo darba tirgu, nosakot kopējus nosacījumus, lai mazinātu riskus pedagogu pārslodzei, kā arī nodrošinātu skolu autonomiju vienoties par individuāliem darba nosacījumiem, kas rada skolas attīstības iespējas. Ministre uzsvēra, ka rosinātās pārmaiņas paredzēts ieviest no 2025. gada 1.septembra un tikai kopā ar jauno pedagogu darba samaksas finansēšanas modeļa “Programma skolā” ieviešanu. Šo jautājumu tālāka virzība tiks skatīta kopainā ar 2025. gada valsts budžeta veidošanas procesu, paredzot arī papildus finanšu līdzekļus no valsts budžeta.  

Pašvaldības sanāksmē pauda atbalstu IZM iecerei pedagogu darba nosacījumus salāgot ar kopējo darba tirgu, kā arī, ka šos jautājumus iecerēts risināt kompleksi, nodrošinot papildu finansējumu ar jauno finansēšanas modeli “Programma skolā”. Tāpat pašvaldību vadītāji un IZM apsprieda jautājumus par risinājumiem jaunu pedagogu piesaistei, uzsverot, ka darba samaksas konsekventa palielināšana un darba nosacījumu pilnveide, rada labvēlīgus nosacījumus jaunu pedagogu ienākšanai skolā.  

IZM informēja pašvaldības arī par investīciju iespējām, kas paredzētas izglītības iestāžu vides modernizācijai ar IZM administrēto Eiropas Savienības projektu finansējuma atbalstu , kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārziņā esošajām investīciju iespējām pašvaldībām infrastruktūras attīstībai, tajā skaitā ceļu infrastruktūrai. Pašvaldības uzsver, ka efektīvi plānot skolu tīkla attīstību var tikai ciešā mijiedarbībā ar kopējās pašvaldības infrastruktūras plānošanu un attīstību, īpaši uzsverot ceļu rekonstrukcijas plānus un transporta iespējas. 

IZM un pašvaldību vadītāji apsprieda arī jautājumus, kas saistīti ar profesionālās un pieaugušo izglītības iespēju attīstību un piedāvājumu Kurzemes reģiona iedzīvotājiem. IZM īpaši uzsvēra pašvaldību nozīmi un lomu, lai ministrija saņemtu reālās vajadzībās balstītu pieprasījumu, kas nepieciešams, lai  sagatavotu kvalitatīvu vietējo iedzīvotāju un uzņēmumu vajadzībām atbilstošu izglītības programmu piedāvājumu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI