DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. maijā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

LVM valde tiekas ar Latvijas Kokrūpniecības federācijas prezidiju

AS “Latvijas valsts meži” (LVM)  jaunā valde 7. maijā darba sanāksmē ar Latvijas Kokrūpniecības federācijas (LKF) prezidiju pārrunāja meža nozares attīstību, veidojot ilgtspējīgu un stabilu ekonomisko vidi meža nozares uzņēmumu darbībai nākotnē.

LVM ik gadu sagatavo un piegādā apaļos kokmateriālus un enerģētisko šķeldu vairāk nekā 300 pircējiem, kas koksni izmanto un pārstrādā augstas pievienotās vērtības vai plaša pielietojuma produktos gan vietējam patēriņam, gan ārvalstu tirgiem. Uzņēmums nodrošina darbu arī vairāk nekā 1000 pakalpojumu sniedzējiem Latvijas reģionos.

2024. gada sākumā atjaunotā LVM stratēģija ir vērsta uz to, lai uzņēmums turpinātu īstenot ilgtspējīgu saimniecisko darbību un sekmētu produktu piegāžu ķēžu konkurētspēju, palielinātu dabas kapitāla vērtību, kā arī veicinātu motivējošu un iekļaujošu darba vidi. LVM arvien plāno nodrošināt efektīvu un ilgtspējīgu mežu zemes apsaimniekošanu un iespējami stabilu koksnes resursu pieejamību Latvijas koksnes pārstrādes industrijas vajadzībām.

“AS “Latvijas valsts meži” redz Latvijas Kokrūpniecības federāciju kā stratēģisku partneri meža nozarē, kas nodrošina to, ka no meža gūtā produkcija – zāģbaļķi, finierkluči, tehnoloģiskā koksne un pārējie produkti – pārtop augstas pievienotas vērtības produktos. Pēdējos gados koksnes produkcijas starptautiskie tirgi piedzīvojuši straujas izmaiņas – salīdzinoši īsā laikā rekordliels pieprasījums mijies ar pārprodukciju un stagnāciju. Koksnes produkcijas galveno ietekmes faktoru – būvniecības nozares – aktivitāti slāpē augstās procentu likmes, bet nozīmīgākajos eksporta tirgos joprojām saglabājas nenoteiktība par ekonomikas attīstības perspektīvu. Vienlaikus meža apsaimniekošanā nopietnus izaicinājumus un nenoteiktību rada gan līdz galam neizdiskutētās Eiropas Savienības Zaļās vienošanās iniciatīvas, gan nepieņemtie lēmumi par dabas skaitīšanas rezultātu izmantošanu – šie apstākļi būtiski sarežģī vidēja un ilgāka termiņa plānošanu uzņēmumā. LVM arī turpmāk iespēju robežās nodrošinās stabilitāti koksnes resursu pieejamībā, radot drošu un ilgtspējīgu pamatu meža nozares tālākajā attīstībā,” sanāksmes laikā atzina LVM valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

LKF prezidijs sagaida, ka LVM vadība turpinās sekmēt Latvijas koksnes piegādes ķēdes konkurētspēju. Meža nozarē savstarpējai uzticībai un sadarbībai vēsturiski ir bijusi nozīmīga loma, jo īpaši pašreizējos apstākļos, kad dažādi tirgus izaicinājumi skar ikvienu Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu.

“Latvijas Kokrūpniecības federācijas vārdā vēlos izteikt pateicību “Latvijas valsts mežiem” par sadarbību iepriekšējā gadā, kas Latvijas kokrūpniecībai bija ļoti sarežģīts. Arī jaunajai uzņēmuma valdei nebūs laika iesildīties, jo nozarē ir daudzi aktuāli jautājumi, kas jārisina nekavējoties. Meža nozarei īpaši nozīmīga ir LVM jaunā vidēja termiņa darbības stratēģija, kas ir pamats turpmākai Latvijas reģionu ekonomikas un kokrūpniecības attīstībai,” uzsver LKF prezidents Indulis Kovisārs.

LKF un LVM turpinās regulāras sarunas savstarpēji noslēgtā sadarbības memoranda ietvaros ar mērķi kāpināt atjaunojamo resursu un bioekonomikas īpatsvaru Latvijas tautsaimniecībā. 2021. gadā noslēgtās vienošanās kopējie mērķi paredz līdz 2030. gadam dubultot pievienoto vērtību uz vienu darba vietu meža nozarē, divas reizes palielināt meža nozares saražotās produkcijas vērtību, kā arī veidot par 25 % ražīgākas mežaudzes.

LVM ir lielākais mežsaimniecības uzņēmums Latvijā un veic valsts meža zemes apsaimniekošanu un aizsardzību. LKF pārstāv vadošās meža nozares nevalstiskās organizācijas Latvijā: Latvijas Mežizstrādātāju savienību, Latvijas Neatkarīgo mežizstrādātāju asociāciju, Latvijas Biomasas asociāciju, Latvijas Kokapstrādes uzņēmēju un eksportētāju asociāciju, asociāciju “Latvijas Koks”, Latvijas Kokmateriālu ražotāju un tirgotāju asociāciju, Mēbeļu ražotāju asociāciju Latvijā un Latvijas koka būvniecības klasteri. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI