DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Mājsaimniecības, kuras plāno uzstādīt saules paneļus, varēs saņemt atbalstu, lai iegādātos elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtu  

FOTO: Freepik

Līdzšinēji mājsaimniecības varēja pieteikties atbalstam saules paneļu iegādei un citu atjaunīgo energoresursu ražošanas iekārtu iegādei un uzstādīšanai – piemēram, siltumsūkņi, granulu katli. Ņemot vērā iedzīvotāju arvien aktīvo interesi iegādāties elektroenerģiju ražojošās iekārtas, Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) ir paplašinājusi atbalstāmās aktivitātes. Par sagatavotajiem atbalsta programmas grozījumiem vakar noslēdzās sabiedriskā apspriešana. 

“Iedzīvotāju interese par atjaunīgo energoresursu iekārtu iegādi un uzstādīšanu turpina augt. Īpaši straujš kāpums saules paneļu uzstādīšanai novērots pagājušā gada izskaņā – oktobra, novembra un decembra mēnesī. Uzstādīto saules paneļu skaits novembrī pieauga par 44%, bet pērn decembrī – par 61%. Raugoties uz augsto interesi iedzīvotāju vidū, esam iecerējuši paplašināt atbalstāmo projekta aktivitāšu loku. Iedzīvotāji, kuri plāno iegādāties un uzstādīt saules paneļus vai vēja ģeneratorus savā īpašumā, varēs pieteikties valsts atbalstam, lai iegādātos ne vien saules paneļus vai vēja ģeneratoru, bet arī saņemt atbalstu elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtas iegādei. Uzglabāšanas iekārta ļaus mājā saražoto elektroenerģiju no saules vai vēja uzkrāt un nedodot kopējā tīklā. Dienas laikā saražoto elektroenerģiju varēs patērēt vakara un nakts stundās,” stāsta klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis. 

Programmas nosacījumi paredz, ka elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtas ietilpībai jābūt vismaz 5 kW lielai. Šāda iekārtas ietilpība izvēlēta, ņemot vērā atbalsta programmas ietvaros  atbalstīto iekārtu vidējo uzstādīto jaudu (8-9kW) mājsaimniecību vidū. Programmas nosacījumi paredz, ka maksimālais atbalsta apmērs elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtai varēs būt 2 500 eiro.   

No 2022. gada marta līdz 2024. gada janvāra vidum atbalsta programmas ietvaros uzstādītas kopumā 9743 atjaunīgo energoresursu iekārtas ar kopējo summu 34 356 591,76 eiro. Līdz ar šīs programmas grozījumiem un iedzīvotāju interesi, programmas ietvaros pieejamo finansējumu plānots palielināt vēl par 5 milj. eiro.  

Līdz ar jaunās neto norēķinu sistēmas izveidi, kas stājas spēkā ar š.g. 1.maiju (skatīt plašāk šeit), saules paneļu un vēja elektrostaciju uzstādītajai jaudai nebūs ierobežojumu. Līdzšinēji atbalstu varēja saņemt saules paneļu un vēja ģeneratoru iegādei, kuru jauda bija līdz 11,1 kW. Līdz ar grozījumiem atbalsta programmas nosacījumos šāds ierobežojums nebūs.  

Atbalsta programma “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana mājsaimniecībās – atbalsts atjaunojamo energoresursu izmantošanai” iedzīvotājiem pieejama jau kopš 2022. gada pavasara.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI