DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. decembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Svētku eglīti valsts mežā – meklē atbildīgi

FOTO: Publicitātes foto

Tuvojoties Ziemassvētkiem, arvien aktuālāks kļūst jautājums, kur un kādu svētku eglīti meklēt. Ja izvēle ir par labu eglītes meklējumiem valsts mežos, tad tas jādara atbildīgi un pareizi – precīzi noteiktās vietās drīkst cirst tikai zināma izmēra eglīti, lai nenodarītu pāri augošajam mežam.

“LVM darbinieki dažādos Latvijas reģionos jau novērojuši, ka iedzīvotāji novērtē sniegto iespēju un labprāt dodas meklēt savu svētku rotu uz Latvijas valsts mežiem. Diemžēl saņemam arī ziņas par to, ka eglītes tiek cirstas jaunaudzēs, kas nav atļauts, jo rada būtiskus zaudējumus un postījumus nākotnes mežam. Jaunaudzes ir ne tikai mazi kociņi, to augstums var sasniegt pat trīs metrus. Jaunaudzes var atpazīt pēc skaisti rindā augošām eglītēm, kurām apkārt bieži vien jau veikta kopšana - izvākti liekie lapu koki, lai tie netraucētu egles sekmīgai augšanai. Jaunaudze skaitās līdz par 40 gadu vecumam, kurā koki sasnieguši  metru augstumu,” skaidro LVM Vidusdaugavas reģiona plānošanas vadītājs Gatis Ansons.

20231219 141517

Eglītes stingri aizliegts cirst jaunaudzēs, jo tur aug Latvijas nākotnes mežs. Eglīšu ciršana aizliegta arī publiskos dabas parkos, aizsargājamās teritorijās, kas apzīmētas ar ozollapas zīmi. Bez saskaņojuma eglīti aizliegts cirst citu īpašnieku mežos.

20231219 144831

Savu svētku rotu droši var meklēt meža ceļu malās, kvartālstigās, grāvju malās, zem elektrolīnijām, kā arī pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem. Izvēlētās eglītes augstums nedrīkst būt lielāks par 3 metriem un celma diametrs 10 cm augstumā virs sakņu kakla nedrīkst pārsniegt 12 cm. Var izmantot gan cirvi, gan mačeti, bet visieteicamāk – zāģi, jo eglīte jānozāģē iespējami tuvu zemei. Zāģējot celms paliek līdzens, savukārt cērtot ar cirvi vai mačeti – celms būs ass un uz tā var savainoties gan meža dzīvnieki, gan citi eglīšu meklētāji.

Izvēlētās eglītes augstums nedrīkst būt lielāks par 3 metriem un celma diametrs 10 cm augstumā virs sakņu kakla nedrīkst pārsniegt 12 cm. Var izmantot gan cirvi, gan mačeti, bet visieteicamāk – zāģi, jo eglīte jānocērt iespējami tuvu zemei. Zāģējot celms paliek līdzens, savukārt, cērtot ar cirvi vai mačeti, celms būs ass un uz tā var savainoties gan meža dzīvnieki, gan citi eglīšu meklētāji.

Kā atpazīt Latvijas valsts mežu teritoriju?

LVM apsaimniekotie meži dabā apzīmēti ar LVM īpašuma zīmēm – uz dzeltena fona attēlots LVM logotips. Uz LVM robežas ceļa vai kvartālstigas malā un kvartālstigu krustpunktos izvietotās zīmes vēsta, ka tā ir valsts mežu teritorija. LVM apsaimniekoto mežu izvietojumu precīzi var aplūkot arī mobilajā lietotnē LVM GEO. Fona karšu sadaļā pieslēdzot “LVM meža karte”, ar apzīmējumu “LVM” kartē ir attēlotas valsts mežu teritorijas.

Eglīte podiņā vairākiem svētkiem

ekranuznemums 2023 12 14 122629

Latvijas valsts mežu vēstniecība Rīgā, Vaiņodes ielā 1, aicina atrast savu podiņā augošo eglīti. Plašā izvēlē pieejamas kvalitatīvas dažādu šķirņu eglītes podiņos, kas audzētas LVM kokaudzētavās. Ikviena no tām piepildīs mājokli ar zaļojošas Ziemassvētku eglītes smaržu, turklāt, pareizi kopta un pavasarī pārstādīta laukā, zaļos un kuplos vēl daudzus gadus. Latvijas valsts mežu vēstniecībā pieejamas gan tradicionālas formas un krāsas eglītes, gan kuplas cilindra tipa vai citas neierastākas formas un krāsas toņa eglītes. Šī gada jaunums – frēzera formētās baltegles. Tās var ierobežot vēlamajā augstumā un kuplumā. Lai katrs Latvijas valsts mežu vēstniecības klients tiktu pie savas svētku rotas, veikals būs atvērts katru darba dienu no plkst. 8.30 līdz 17.00, sestdienās – no plkst. 11.00 līdz 15.00. 1. decembrī vēstniecības darba laiks pagarināts līdz plkst. 18.00, lai ikviens pagūtu izvēlēties arī Adventes vainagus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI