DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. novembrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

BIOR: trīs Latvijas pašvaldībās notekūdeņu monitorings uzrāda jauno Covid-19 “Pirola” variantu

Iknedēļas notekūdeņu monitorings uzrāda jaunā Covid-19 paveida izplatību Latvijas pašvaldībās. Kā liecina monitoringa dati, Saldū, Jūrmalā, Madonā notekūdeņos konstatēts jauns SARS-CoV-2 vīrusa Omikrona varianta paveids JN.1 jeb “Pirola”. Savukārt monitoringa vietu skaits, kur ir atklāta BA2.86 paveida klātbūtne ir pieaudzis – tas konstatēts Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Salaspilī, Daugavpilī un Rīgas kreisajā krastā.

Kā liecina monitoringa dati, Latvijā no augusta beigām Covid-19 slimības izplatība un SARS-CoV-2 RNS vīrusa daļiņu skaits notekūdeņos palielinās1. To apstiprina arī Slimību profilakses un kontroles centra monitorings, kas uzrāda Covid-19 gadījumu skaita pieaugumu stacionāros, kā arī A tipa gripas vīrusa cirkulācijas sākumu un nedaudz pieaugošu gripas izplatības intensitāti (dati par 44.nedēļu pieejami šeit: https://www.spkc.gov.lv/lv/jaunums/stacionaros-pieaug-covid-19-pacientu-skaits).

Monitoringa ietvaros, regulāri, atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai valstī, reizi līdz divas reizes nedēļā no 16 Latvijas pašvaldībām tiek ņemti notekūdeņu paraugi un veikta SARS-CoV-2 vīrusa klātbūtnes un to mutāciju noteikšana un izplatības analīze. Šī analīze pierādījusi savu lietderību izplatības tendenču novērošanā un jaunu SARS-CoV-2 paveidu noteikšana jau pandēmijas laikā.

Visi dati tiek iesniegti Slimību profilakses un kontroles centram un citām veselības iestādēm, epidemioloģiskās situācijas izvērtēšanai, savlaicīgu un pamatotu lēmumu pieņemšanai Covid-19 uzraudzībā un kontrolē.

Notekūdeņu monitoringam ir būtiska nozīme vīrusu epidemioloģijā – to uzsāka pandēmijas laikā pētnieki un eksperti no Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta «BIOR», Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (BMC) un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU).

1 https://bior.lv/lv/par-mums/jaunumi/notekudenu-monitorings-covid-19-izplatibas-noteiksanai

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI