DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. septembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Saeimas deputāti sola atbalstu sirds un asinsvadu slimību pacientu problēmu risināšanā

FOTO: LETA

Teju trešdaļa Saeimas deputātu ceturtdienas rītā atsaucās pacientu organizāciju aicinājumam pirms Pasaules Sirds dienas īpašā teltī pie Saeimas pārbaudīt sirds veselības rādītājus. Deputāti varēja izmērīt pulsu, asinsspiedienu, noteikt cukura un holesterīna līmeni asinīs, kā arī uzklausīt pacientu bažas un ieteikumus saistībā ar 2024. gada veselības aprūpes budžeta plānošanu.

“Esam patīkami pārsteigti par deputātu lielo interesi un vēlmi uzlabot Latvijas iedzīvotāju sirds veselību. Saņēmām solījumus atbalstīt budžeta palielinājumu veselības aprūpei, tostarp kardioloģijai, lai panāktu pacientiem svarīgāko – uzlabotu diagnostiku, mazinātu garās rindas pie ārstiem, gaidīšanu uz izmeklējumiem, padarītu pieejamākas zāles, tostarp inovatīvos medikamentus, kas ļauj sasniegt labākus ārstēšanas rezultātus, dzīvot ilgāk un kvalitatīvāk,” sacīja Inese Mauriņa, pacientu biedrības ParSirdi.lv vadītāja.

Akcijas mērķis bija vērst Saeimas deputātu un citu lēmumu pieņēmēju uzmanību uz to, ka sirds un asinsvadu slimības (SAS) Latvijā joprojām ir galvenais mirstības cēlonis. No tām ik dienu nomirst 43 cilvēki, daudzi no viņiem priekšlaicīgi, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā.

Akcijas laikā sirds veselības rādītāju pārbaudes tika veiktas arī 70 iedzīvotājiem.

“Diemžēl lielai daļai pārbaudīto cilvēku tika atklāts paaugstināts asinsspiediens, holesterīna un cukura līmenis, kas norāda, ka daudzi ikdienā, iespējams, sadzīvo ar nopietnām sirds veselības problēmām. Protams, ieteicām cilvēkiem tālāk konsultēties ar savu ģimenes ārstu un veikt padziļinātas pārbaudes. Taču bažas raisa akcija dalībnieku stāstītais par smago, bieži nepieejamo veselības aprūpi, kas neļauj laikus parūpēties par sirds veselību. Sirds veselības aprūpes sistēma pati ir ārstējama, un to atveseļot, padarīt pacientiem draudzīgāku, pieejamāku varam tikai strādājot visi kopā – pacienti, ārsti un lēmumu pieņēmēji,” saka Gunta Freimane, Latvijas Diabēta asociācijas vadītāja.

Pacientu organizācijas ParSirdi.lv un Latvijas Diabēta asociācija aicināja Saeimas deputātus atbalstīt 26. septembrī Ministru kabinetā apstiprinātos priekšlikumus nākamā gada valsts budžeta prioritārajiem pasākumiem, kas paredz veselības aprūpei papildu finansējumu 275 miljonu eiro apmērā.

Organizācijas īpaši vērsa deputātu uzmanību uz nepieciešamību paredzēt atbilstošu finansējumu SAS pacientu vajadzībām – savlaicīgai speciālistu un izmeklējumu pieejamībai, efektīvākai diagnostikai un jaunu, modernu medikamentu nodrošināšanai.

Pacienti īpaši lūdz pilnā apmērā nodrošināt nākamā gada budžetā prasīto finansējumu, kas nepieciešams SAS terapijas turpināšanai ar inovatīviem medikamentiem iepriekš ārstētiem pacientiem, kā arī paplašināt ārstēšanas un izmeklējumu iespējas kardioloģijas pacientiem, iekļaujot jaunas zāles, pilnveidojot kompensācijas nosacījumus un iekļaujot būtiskus SAS risku izmeklējumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI