DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Līdz saulgriežiem izstāde “Zinātne Latvijai 2023” apskatāma Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā

Izglītības un zinātnes ministrijas veidotā izstāde “Zinātne Latvijai 2023”, kas vēsta par divpadsmit Latvijas un diasporas pētniekiem un pētniecēm no dažādām zinātnes jomām, no vakardienas, 5. jūnija,  līdz 21. jūnijam apskatāma Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) 2. stāvā foajē pie Lielās zāles.

“Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai ir gods pie sevis uzņemt izstādi "Zinātne Latvijai 2023", un īpaši lepojamies starp 12 izstādē redzamajiem zinātniekiem sastapt arī mūsu Kompozīcijas katedras docētāju, komponistu Kristu Auznieku. Viņa kā spilgta mākslinieka dalība šajā izstādē pavisam noteikti ienes laikmetīgu un pārpasaulīgu dimensiju,” atzīmē JVLMA rektors profesors Guntars Prānis.

Krists Auznieks ieguvis doktora grādu Jēlas Universitātē, pētot, kā rodas nozīme mūzikā. Neraugoties uz žilbinošajiem panākumiem komponēšanā, Krista profesionālās darbības svarīga šķautne ir arī mūzikas pētniecība. “Man vienmēr ir šķitis, ka māksla un intelekts iet roku rokā. Mēs redzam zinātni un mākslu kā atsevišķus laukus, mēs domājam: ja tu zini kaut ko par mūziku, tad tev nevajadzētu zināt par literatūru vai fiziku. Bet mani interesē visi šie darbības lauki, mani interesē pasaule. Man vienmēr ir gribējies zināt vairāk, man ir gribējies zināt visu, cik vien tas ir cilvēka dzīves laikā iespējams,” stāsta Krists Auznieks.

Izglītības un zinātnes ministrija jau sesto gadu ir izveidojusi “Zinātne Latvijai” kalendāru un izstādi, kas vēsta par divpadsmit Latvijas un diasporas zinātniekiem un zinātniecēm no dažādām paaudzēm, zinātnes nozarēm un zinātniskajām institūcijām, tādējādi parādot Latvijas zinātnes spēku un daudzveidību.

Kalendāra un izstādes atklāšana notika 6. janvārī Āgenskalna tirgū, savukārt marta beigās izstāde sāka savu ceļu pa Latviju, viesojoties Rīgas Stradiņa universitātē, Rīgas Tehniskajā universitātē, Valmieras Integrētajā bibliotēkā un Latvijas Universitātē. Izstādē var ne tikai aplūkot zinātnieku portretus, bet arī ar QR koda palīdzību savā viedtālrunī vai citā mobilajā ierīcē noskatīties trīs minūšu garu video stāstu par katru no pētniekiem un tādējādi tuvāk iepazīt gan pašu zinātnieku, gan viņa pārstāvēto zinātnes nozari. Līdz gada beigām izstādi būs iespējams apskatīt dažādās Latvijas augstskolās, zinātniskajās institūcijās un citās sabiedriskajās vietās.

Zinātnieki, par kuriem var uzzināt izstādē:

  • Ph. D. Anna Kļučņika (molekulārās bioloģijas zinātniece Lielbritānijas uzņēmumā “Laverock Therapeutics”)
  • Dr. biol. Jānis Stāvusis (ģenētiķis, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra pētnieks)
  • Mg. phys. Kristaps Paļskis (Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un Latvijas Universitātes (LU) studiju programmas “Daļiņu fizika un paātrinātāju tehnoloģijas” doktorantūras students, Eiropas kodolpētījumu organizācijas CERN pētnieks)
  • Dr. philol. Zita Kārkla (literatūrzinātniece un kritiķe, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece)
  • Dr. med. vet. Līga Kovaļčuka (Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes Klīniskā institūta asociētā profesore un vadošā pētniece)
  • Mg. sc. biol. Ēriks Krūze (Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" pētnieks)
  • Mg. sc. ing. Anda Barkāne (RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Polimērmateriālu institūta pētniece un doktorante)
  • Kārlis Rācenis (Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Nefroloģijas centra ārsts – internists, Rīgas Stradiņa universitātes Militārās medicīnas pētījumu un studiju centra doktorants un pētnieks)
  • Dr. sc. ing. Inese Vārna (LU Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūta vadošā pētniece)
  • Dr. phys. Aleksejs Zolotarjovs (LU Cietvielu fizikas institūta vadošais pētnieks, Optisko materiālu laboratorijas vadītājs)
  • Dr. sc. ing. Linda Lancere (Vidzemes Augstskolas Sociotehnisko sistēmu inženierijas institūta Virtuālās un papildinātās realitātes laboratorijas pētniece)
  • DMA Krists Auznieks (docētājs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra rezidējošais komponists)

 

Izstāde “Zinātne Latvijai 2023” tapusi IZM īstenotā projekta “Integrētie nacionālā līmeņa pasākumi Latvijas pētniecības un attīstības interešu pārstāvības stiprināšanai Eiropas pētniecības telpā” ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI